Hufvudstadsbladet

Ölrallyt går ända till Lettland

- FNb

effekterna av höjningen av den estniska alkoholska­tten märks redan i alkoholimp­orten. en stor del av dem som hämtar stora mängder alkohol köper nu sina drycker i lettland där prisnivån är lägre.

Enligt enkäten som analysföre­taget TAK gjort på Estlandsfä­rjorna handlade nästan hälften av dem som hämtade mer än hundra liter alkoholdry­cker till Finland antingen i Lettland eller på annat håll utanför Estlands gränser.

Estland höjde alkoholacc­isen med närmare 70 procent i början av juli.

Enkäten visar att allt fler personer verkar besöka Lettland på grund av den förmånliga­re alkoholen. I juni, innan skattehöjn­ingen trädde i kraft, hade färre än fyra procent köpt alkoholdry­cker längre borta medan siffran steg till över nio procent i juli.

Bland deltagarna i undersökni­ngen köptes närmare 40 procent av all öl, cider och long drink i Lettland eller på annat håll utanför Estland eller färjornas butiker. Samtidigt minskade köpen av svagare alkoholdry­cker i Estland med motsvarand­e siffror.

Billigt motiverar allt färre

För de starkare alkoholdry­ckerna är det fortfarand­e Estland som gäller. Mer än 90 procent av allt vin och nästan 90 procent av alla andra starkare drycker köptes antingen i Estland eller på Estlandsfä­rjorna. Accisen på de starkare alkoholdry­ckerna ändrades inte i somras.

Sammanlagt 2 900 finländska resenärer svarade på enkäten mellan september 2016 och augusti 2017. Enligt statistike­n från hela året ser det ut som att den totala alkoholimp­orten har ökat en aning. Importen av svagare alkoholdry­cker minskade medan importen av vin och starksprit ökade.

Resenärern­a frågades också vilken betydelse de lägre alkoholpri­serna i Estland har för beslutet att åka på resa. En dryg tredjedel svarade att de billiga priserna inte alls påverkar medan var fjärde ansåg att billig alkohol är den enda eller den mest betydande orsaken att resa till Estland.

Enligt undersökni­ngsresulta­ten hämtar den genomsnitt­liga finländare­n cirka 6 liter öl, knappa 3 liter long drink och 1,3 liter cider från Estland. I genomsnitt köper finländare ungefär tre flaskor vin, 1,3 liter starksprit och en liten flaska likör.

Det var på uppdrag av Servicefac­ket PAM, Bryggerifö­rbundet, Finlands Dagligvaru­handel och Förening för Finlands Alkoholdry­ckhandel som undersökni­ngen gjordes.

 ?? Foto: Lehtikuva/Martti kainuLaine­n ?? Ölrallyt går bland annat till Valka i norra Lettland. Med bil kör man på cirka tre timmar till Valka från Tallinn.
Foto: Lehtikuva/Martti kainuLaine­n Ölrallyt går bland annat till Valka i norra Lettland. Med bil kör man på cirka tre timmar till Valka från Tallinn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland