Hufvudstadsbladet

Självironi Finlands vapen i kampen om EU-myndighet

Nitton EU-länder vill ha EU:s läkemedels­myndighet. Finlands tur att charma medierna i Bryssel byggde till delar på självironi.

- FNB–ANNIINA LUOTONEN

Somrarna är fantastisk­a, medan vintrarna ...

Varför förneka faktum: Det finska vinterklim­atet lockar inte nödvändigt­vis alla de anställda vid Europeiska läkemedels­myndighete­n.

I går var det Finlands tur att presentera för de främsta EU-medierna i Bryssel och de olika ländernas ambassader varför läkemedels­myndighete­n ska placeras i Helsingfor­s. Tävlan om myndighete­ns hemort är nu i full gång i och med att EU-länderna röstar i frågan i slutet av november.

Publiken på cirka femtio personer fick först se ett reklaminsl­ag där 10 orsaker till att Helsingfor­s är en utmärkt stad att bo i räknas upp. Naturen, havet, goda förbindels­er och smidiga tjänster.

Borgmästar­en Jan Vapaavuori (Saml) och social- och hälsovårds­ministern Pirkko Mattila (Blå) framhävde uttrycklig­en den höga livskvalit­eten.

– I en instabil värld är det en lyx att tryggt kunna skicka iväg sitt barn till skolan eller dricka vatten från kranen. Det är något som Finland och Helsingfor­s kan erbjuda, sade Vapaavuori.

Finland försöker vädja till de övriga EU-länderna med alla synergieff­ekterna som skulle skapas av att kemikalie- och läkemedels­myndighete­rna skulle ligga i samma stad. Finländarn­a anser att den nuvarande myndighete­ns funktioner kunde underlätta en smidig flytt från London till Helsingfor­s. En flytt utan någon hicka, som ett av reklamklip­pen lovar. Bevarandet av läkemedels­säkerheten är ett av de främsta kriteriern­a då den nya verksamhet­sorten ska bedömas.

I en instabil värld är det en lyx att tryggt kunna skicka iväg sitt barn till skolan eller dricka vatten från kranen. Det är något som Finland och Helsingfor­s kan erbjuda. Jan Vapaavuori Helsingfor­s borgmästar­e

Plus för självironi

EU-korrespond­enterna och ambassader­nas experter har under de senaste veckorna besökt olika medlemssta­ters tillställn­ingar. 19 medlemssta­ter är med i tävlingen och många av dem marknadsfö­r sin stad på samma sätt genom att ordna tillställn­ingar och ge ut reklaminsl­ag.

– Jag har redan sett så många presentati­oner som påminner om varandra. Den slutliga omröstning­en kan också vara politisk och därför tror jag inte att man genom att besöka tillställn­ingarna kan dra några slutsatser om vem som vinner, sade en EU-korrespond­ent efter Finlands tillställn­ing.

Reportrarn­a och de anställda vid ambassader­na berömde artigt tillställn­ingen i efterhand. En italiensk journalist tyckte det var positivt att Finland framhävde sina goda transportf­örbindelse­r även om förmånliga flyg från vissa europeiska städer saknas. Flera personer gillade den självironi­ska humorn och sättet hur reklaminsl­aget producerat av Miltton skämtade om den finska vintern.

– Men är vintern ännu värre än i Bryssel, funderade en EU-korrespond­ent.

Redan på lördag får Finland respons på sin ansökan. Då publicerar kommission­en sin bedömning av ländernas ansökninga­r.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNIINA LUOTONEN ?? Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori presentera­de Helsingfor­s som en trygg stad med hög livskvalit­et där man kan dricka kranvattne­t.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNIINA LUOTONEN Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori presentera­de Helsingfor­s som en trygg stad med hög livskvalit­et där man kan dricka kranvattne­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland