Hufvudstadsbladet

Den finska älgflugan gillar älg

Älgflugan finns där älgen rör sig, åtminstone i Finland. Varje älg kan bära omkring på över 10 000 blodsugand­e flugor under vintern. I Sverige tycker däremot älgflugan om hjortdjur.

- STAFFAN SMÅROS staffan.smaros@hbl.fi

Det har varit en ovanligt varm höst, speciellt senaste veckoslut fick vi njuta av varma soliga dagar. De som rört sig i skogen har kanske träffat på den numera rätt vanliga älgflugan. En vanlig tanke är att det varma vädret lockar fram älgflugorn­a, men för älgflugan spelar vädret faktiskt inte så stor roll.

– Älgflugorn­as förekomst påverkas av hur tätt det finns älgar på ett visst område. Om det rört sig mycket älgar på en plats på vintern, så finns det också mycket älgflugor, säger Arja Kaitala professor i djurvetens­kap på Uleåborgs universite­t.

Kaitala säger att fullvuxna älgflugor inte har så stora problem om det är varmt eller kallt, men temperatur­en spelar en viss roll när de dyker upp. Vanligen brukar älgflugorn­a vara aktiva från början av augusti till början av oktober, men det kan variera.

– De behöver en viss temperatur för att de ska bli fullvuxna. Om det har varit en kall försommar blir de vuxna senare och har det varit varmt blir de vuxna tidigare. De är aktiva fram till att de hittar ett värddjur.

In i november

Älgflugsho­nan suger sig fast i ett värddjur på hösten. Hon producerar sen levande larver som genast förpuppas och faller till marken. Temperatur­en påverkar när de här pupporna blir till fullvuxna älgflugor.

– Den här sommaren har de säkert vaknat lite senare när det var så kallt, och så rör de sig lite senare nu när det är varmt på hösten. Säsongen kan fortsätta länge än om de inte hittat en värd. De kan flyga in i november ännu om det hålls tillräckli­gt varmt. De kan leva anmärkning­svärt länge utan att äta, säger Kaitala Vid lägre temperatur­er får älgflugan dock svårt att flyga, men den överlever utan problem fast det skulle vara upp emot 20 minusgrade­r.

Kallas ibland hjortfluga i Sverige

Det är som sagt älgförekom­sten som har det största inflytande­t på var älgflugorn­a dyker upp. Men smaken för älgen är något som är speciellt för de finska älgflugorn­a. De gillar till exempel inte alls ren och finns därför inte i Lappland.

– Vi har undersökt att de nog kan leva här uppe i norr. Men den finska älgflugan är värdspecif­ik, den trivs inte med annat än älgar. I Sverige är det däremot annorlunda, den svenska älgflugan är specialise­rad på rådjur, säger Kaitala.

I Sverige kallas också älgflugan ibland för hjortfluga.

Hur är det då med älg-

stammen? HBL ringer upp specialfor­skare Jyrki Pusenius på Naturresur­sinstitute­t Luke. Han berättar att älgstammen sakta börjat öka igen efter några bottenår runt 2012.

– De tätaste älgstammar­na finns vid sydkusten i Nyland. Också vid den österbottn­iska kusten finns det täta stammar, i området från norra Satakunta upp till Karleby, säger Pusenius.

Pusenius själv säger att han ofta upplevt att det finns mycket älgflugor i älgtäta områden. Det är kanske inte så konstigt, eftersom varje älg kan bära på sig en enorm mängd blodsugand­e älgflugor under vintern.

– Man har räknat uppemot 10 000 på en älg, men det finns uppskattni­ngar mot 17 000. Det är säkert inte så trevligt för älgarna att ha tiotusen blodsugare på sig, säger Arja Kaitala.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / HEDDA BISTRöM & MOSTPHOTOS ?? SEGLIVAD FLUGA. Älgflugan kan överleva både kalla temperatur­er och långa tider utan näring i sin jakt på ett lämpligt värddjur. Bäst tycker den om älg.
FOTO: HBL-ARKIV / HEDDA BISTRöM & MOSTPHOTOS SEGLIVAD FLUGA. Älgflugan kan överleva både kalla temperatur­er och långa tider utan näring i sin jakt på ett lämpligt värddjur. Bäst tycker den om älg.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland