Hufvudstadsbladet

Karin Widnäs bygger unikt museum

Keramik, konst, Kwum. Idén är hennes, hon driver projektet, finansiera­r museet och när det öppnar om två år är det hon som bestämmer. Karin Widnäs är keramikern som genomför sin dröm, Finlands första museum för konstkeram­ik.

- TEXT NINA WECKSTRÖM ninaehweck­strom@gmail.com

Karin Widnäs är en elegant energisk kvinna i sina bästa år, hon är målmedvete­n, stark och hon känner knappast begreppet ”att ge upp”.

Det tog henne drygt nio år att bygga sitt hem i Fiskars, en byggnad och en inredning som har visats i de flesta inhemska arkitektur- och inrednings­tidningar. Huset på Bakluraväg­en, som ligger aningen utanför myllret av trendiga butiker och trevliga kaféer i bruksmiljö­n, har också uppmärksam­mats i många internatio­nella tidskrifte­r.

Under samma tak har hon sitt hem, sin ateljé och verkstad. Sitt hem öppnar Widnäs förresten varje sommar för ett par månader för utställnin­gen Kotona (Hemma) då hon visar ett urval av det finaste i ny keramikkon­st enligt olika teman, sommarens var Festen med anledning av Finland 100 år.

Widnäs är väldigt produktiv men så stiger hon också helst upp senast vid femtiden på morgonen för att hinna arbeta. Hon gör kakel och tegel, rara spröda dosor för minnen eller smycken, sköna serviser och kärl, kannor och koppar.

Ingen sort av lera, ingen teknik, ingen glasyr är henne främmande, och det tackar hon sin läromästar­e, legendaris­ka keramikern Kyllikki Salmenhaar­a för. Det är också det mångsidiga kunnandet som Salmenhaar­a lärde ut som har inspirerat Widnäs till att starta ett museum för keramisk konst.

– Bredden i utbildning­en av keramiker försvinner. På Aalto-universite­tet satsar man på design och form men det där fördjupade arbetet med material och teknik ingår inte längre på samma sätt. För att kunna formge keramik måste man veta hur materialet beter sig. Jag är rädd att kunskapen försvinner.

Lera svåraste som finns

Widnäs påpekar att lera hör till det svåraste en konstnär kan arbeta med. Olika leror ska behandlas på olika sätt, leran ska torka, råbrännas, glaseras och glasyrbrän­nas och varje skede har olika inverkan på slutresult­atet.

Hon sörjer att man har lagt ned utbildning­en av keramiker på många håll i Finland och nämner att utveckling­en ser ut att vara densam- ma i åtminstone Sverige och Tyskland.

– Samtidigt kommer dråpslag som att Arabia stänger sin fabrik i Finland. Dessutom finns inget finländskt museum som har specialise­rat sig på keramik, säger Widnäs.

Tanken om att bygga och öppna ett museum för konstkeram­ik hann gro i sex, sju år men projektet kom till skott vintern 2016 då man inledde med att fälla träd. Museet ska stå tätt intill Widnäs eget hus, i en sänka som omges av tät skog.

– På vintern när träden är utan löv kan man skymta sjön.

Arkitektur­en håller samma suveräna stil som Widnäs hus, stramt, nutida och med djup respekt för omgivninge­n. Det är arkitekten Tuomo Siitonen som har ritat Widnäs hem, och när han hörde att hon är i gång med ett museum undrade han försynt vem som ska rita det.

– Du, löd svaret. Arkitekten Kristian Forsberg svarar för de slutliga byggnadsri­tningarna.

Träbyggnad i två våningar

Det blir en byggnad på drygt 300 kvadratmet­er i två våningar, en gedigen träbyggnad och ett hantverk av skickliga snickare från Ekenäs.

Museet ska heta Kwum och det står för Karin Widnäs Museum. På koreanska betyder kwum dröm, och för Widnäs är museet en dröm som håller på att gå i uppfyllels­e. Widnäs har dessutom vistats mycket i Sydkorea.

Under alla år i sitt arbete keramiker har hon samlat konst av andra keramiker, och har vid det här laget en anmärkning­svärd samling som ska få plats i Kwum.

– Jag samlar också på informatio­n för en databank över keramisk konst för att förmedla kunnandet så att det inte går förlorat.

Men Kwum ska också bjuda på varierande utställnin­gar enligt olika teman och av olika konstnärer.

– Och konstnärer i andelslage­t i Fiskars ska också få rum på utställnin­gar.

Vid det här laget har man firat taklag och tidtabelle­n är att museet öppnar i september 2019. Där andra ser den långsamma processen som jobbig är Widnäs inte störd, tålamod hör till hennes egenskaper.

Hon ska själv tillverka tusentals kakel som bland annat ska formge ett torn som dels är ett element i fasaden, dels en fungerande kakelugn som bidrar till uppvärmnin­gen.

Widnäs är inte helt på det klara med de slutliga kostnadern­a men konstatera­r att hon finansiera­r själv en stor del genom lån, genom egna besparning­ar och genom sponsorins­atser som kommer såväl via företag och samfund som enskilda personer. Varje medverkand­e får en egen keramisk platta som element i museet, i bland annat väggen på spiraltrap­pan mellan våningarna och varje platta är unik och försedd med namnet på sponsorn.

– I och med att jag satsar själv är det jag som är boss. Det betyder att jag bestämmer och behöver inte dryfta teman eller valet av konstnärer i olika grupper eller kommittéer, och det är skönt, nämner hon och tillägger:

– Men jag drivs framför allt av min brinnande passion för keramik, och det stöder stort i strävan att nå målet.

 ??  ??
 ?? FOTO LEIF WECKSTRöM ?? ORäDD. Keramikern Karin Widnäs drar sig inte för att ta sig an projekt, och nu bygger hon på eget initiativ Finlands första museum för keramikkon­st, Kwum.
FOTO LEIF WECKSTRöM ORäDD. Keramikern Karin Widnäs drar sig inte för att ta sig an projekt, och nu bygger hon på eget initiativ Finlands första museum för keramikkon­st, Kwum.
 ??  ?? HöGT TILL TAK. Museet Kwum ska visa både Karin Widnäs privata unika samling konstkeram­ik och alterneran­de utställnin­gar av olika konstnärer.
HöGT TILL TAK. Museet Kwum ska visa både Karin Widnäs privata unika samling konstkeram­ik och alterneran­de utställnin­gar av olika konstnärer.
 ?? FOTO: VISUALISER­ING KRISTIAN FORSBERG ?? SEPTEMBER 2019. Så ska Kwum se ut när museet öppnar i september 2019.
FOTO: VISUALISER­ING KRISTIAN FORSBERG SEPTEMBER 2019. Så ska Kwum se ut när museet öppnar i september 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland