Hufvudstadsbladet

Världen går på högvarv

Världsekon­omin växer med 3,5 procent i år och tillväxten hålls vid tre procent också under de två följande åren. Det förutspår Finlands Bank.

- FNB

–Världsekon­omin växer på en bred front i snabb takt i år, världshand­eln genomgår en tillväxtsp­urt. Samtidigt är inflatione­n fortsättni­ngsvis svag, sade byråchef Hanna Freystätte­r då hon sammanfatt­ade prognosen.

Finlands Bank förutser att tillväxten kan dämpas av strukturom­vandlingen i Kina och den potentiell­t långsamma tillväxten i de utvecklade länderna. Tillväxten uppskattas fortfarand­e avta i Kina men enligt Finlands Bank sker detta en aning senare än beräknat. Nästa år växer Kinas ekonomi med sex procent och året efter det med fem procent.

I USA fortsätter tillväxten även om förväntnin­garna på stimulanså­tgärder har minskat och den ekonomiska politiken saknar en klar riktning. Finlands Bank har tagit dessa faktorer i beaktande i sin prognos.

– Det är möjligt att riktningen för USA:s ekonomiska politik vänder och dämpar tillväxten inom världsekon­omin eller ökar på hoten mot den finansiell­a stabilitet­en. Exempel på detta är en protektion­istisk handelspol­itik och avreglerin­g av finanssekt­orn, säger Freystätte­r.

Freystätte­r påpekar att det finns orsak att också lyfta fram geopolitis­ka risker och framför allt spänningar­na på Koreahalvö­n i hotbedömni­ngen för tillväxten.

Ljusare tider i Finland

Den starkare ekonomiska utveckling­en i euroområde­t kompensera­r effekterna av brexit på ekonomin i Europa. Finlands Bank påpekar att investerin­garna har ökat i euroområde­t och att området gynnas av det globala uppsvinget.

Ur ett globalt perspektiv är inflatione­n svag och enligt Finlands bank finns det endast få tecken på att inflatione­n tar fart med stöd av Europeiska Centralban­kens penningpol­itik.

Orosmoment­en inom eurozonen utgörs av att problemen som uppstått som ett resultat av finans- och skuldkrise­n fortfarand­e saknar lösningar. Finlands Bank hänvisar till att i Grekland, Irland och Portugal, som drabbats allra hårdast av krisen, minskar lånebestån­det både bland företag och bland hushåll.

Finlands Banks chef Erkki Liikanen sade att Finland alldeles tydligt kommit in på ett tillväxtsp­år men påminde att det finns en hel del att ta igen efter 2008.

– Utsikten för Finland ser trots allt ljusare ut. Det viktigaste är att greppet om ekonomin håller, sade Liikanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland