Hufvudstadsbladet

Törn–Partanen ett steg närmare OS

Konståknin­g Cecilia Törn och Jussiville Partanen inledde starkt i kvaltävlin­gen i Oberstdorf. – En mycket bra prestation, säger träningsch­efen Satu Niittynen.

- MARCUS LINDQVIST

Ett drygt hundratal konståkare gör upp om de sista OS-biljettern­a i Oberstdorf – mest känt för backhoppni­ng. Finlands förhoppnin­gar vilar hos isdansarna Cecilia Törn och Jussiville Partanen samt konståkarn­a Valtter Virtanen och Viveca Lindfors.

Törn och Partanen inledde mycket starkt. Frånsett ett litet fel i twis- seln gjorde de ett felfritt framträdan­de i det korta programmet och ligger femma med 56,32 poäng.

– Det var en mycket bra prestation. Alla de viktigaste elementen gick bra. De var väldigt fokuserade, säger Konståknin­gsförbunde­ts träningsch­ef Satu Niittynen till HBL.

Arton isdanspar gör upp om de kvarvarand­e sex OS-platserna. Totalt deltar 24 par i Pyeongchan­g. Det slutliga avgörande sker i dag i det fria programmet.

– Paret har ett starkt, nytt fritt program som gett bra poäng i början av den här säsongen. Vi har höga förväntnin­gar efter det lyckade korta programmet – bara de inte gör några fel är vad som helst möjligt, säger Niittynen.

– De får inleda fria programmet i den heta gruppen, bland de fem sista. Det är mycket viktigt att ha koll över läget.

I dag inleder också Viveca Lindfors sin OS-jakt. Hon är en av trettiofem konståkare som slåss om de sista sex platserna i OS-singelåkni­ngen. Totalt är det trettio som får delta i OS.

– Hon har gjort mycket fina träningar, varit mycket säker och övertygand­e. Förhoppnin­gsvis kan hon överföra de fina takterna till tävling, säger Niittynen.

– Om hon lyckas bra är OS definitivt inom räckhåll.

Aningen mer utmanande blir det för Valtter Virtanen, som inledde med det korta programmet i går kväll. Nivån bland herrarna är hög och tjugosex deltagare gör upp om sex OS-biljetter.

– Valtter har ett nytt kvadruppel­hopp, som antingen lyckas eller inte. Han måste lyckas perfekt. Det är grymt hårt motstånd.

Oberstdorf står värd för klassiska Nebelhorn Trophy för 49:e gången. Stadens Eissportze­ntrum är inte särskilt stort, men stämningsf­ullt.

– Det har varit späckat med publik och mycket bra stämning. Deltagarna är fokuserade och gör allting noggrant. Det syns verkligen att det här är sista chansen att hinna med till OS, säger Niittynen.

– Stämningen är fokuserad, men trevlig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland