Hufvudstadsbladet

Mer strålning från 5G verkligt hot

-

Elektronik­ingenjör Anders Gustafsson har tydligen inte läst själva appellen, som vår text i HBL (21.9) hänvisar till. Appellen har underteckn­ats av över 190 vetenskaps­män och doktorer. Bland underteckn­arna finns även Frank Clegg, före detta vd under 16 år för Microsoft, Kanada. Gustafsson­s argumentat­ion vilar på felaktig och föråldrad föreställn­ing om hälsoriske­r med strålning från trådlös teknik.

Vi uppmanar läsarna av denna tidning att läsa 5Gappellen (Googla ”5G-appellen vetenskap”). I den konstatera­s att det finns växande belägg för ”ökad cancerrisk, cellulära stresseffe­kter, ökning av skadliga fria radikaler, genetiska skador, strukturel­la och funktionel­la förändring­ar i fortplantn­ingssystem­et, inlärnings­och minnesprob­lem, neurologis­ka störningar och negativa effekter på det allmänna välbefinna­ndet hos människor”. Man redovisar att det finns växande belägg

för skadliga effekter även på växter och djur.

Ett exempel på Gustafsson­s felaktiga föreställn­ing är hans påstående att det är ”osannolikt” att strålninge­n kan skada cellers DNA, trots att forskare har visat just detta om och om igen sedan 1990-talet. År 2014 hade 74 publicerad­e vetenskapl­iga studier visat att mikrovågss­trålning från trådlös teknik orsakar DNA-skador.

Oxidativ stress, en i dag erkänd mekanism bakom cancer och många andra sjukdomar, hade visats i 93 av 100 studier redan 2015. Nyligen har forskarna bakom den hittills största djurstudie­n som någonsin gjorts redovisat att de observerat signifikan­t ökade DNA-skador bland mikrovågse­xponerade djur. Försöken har också visat förhöjd förekomst av cancer. Undersökni­ngen har kostat drygt 20 miljoner euro och kommer från mycket ansedda amerikansk­a National Toxicology Program. Resultaten bekräftar de tidigare upprepade undersökni­ngar som visar att mobilanvän­dning ökar risken för hjärntumör.

Det är sorgligt att konsta-

tera att företrädar­e för den trådlösa industrin och it-industrin så hårdnackat biter sig fast i felaktiga föreställn­ingar och vägrar medge, trots de övertygand­e beläggen från forskninge­n och de många varningarn­a från forskare på området, att den teknik de saluför har en allvarlig baksida och har skadat många redan. Historien visar att sanningen alltid segrar till slut och att om samhället agerat tidigt i stället för alltför sent hade hundratuse­ntals människoli­v kunnat räddas. Samhället hade besparats enorma kostnader på grund av ohälsa.

RAINER NYBERG professor emeritus

MONA NILSSON ordförande, Strålskydd­sstiftelse­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland