Hufvudstadsbladet

Delaktighe­t i konfirmand­arbetet

-

KYRKAN Katarina von Numers-Ekman skriver i sin kolumn (HBL 26.9) berörande och belysande om betydelsen av konfirmand­ernas delaktighe­t i konfirmati­onsmässan. Hon lyfter fram många av de centrala målen i den lutherska kyrkans nya plan för konfirmand­arbetet: De ungas delaktighe­t, gemenskap och ”learning by doing”.

Den nationella planen ”Ett stort under – Plan för konfirmand­arbetet 2017” bygger på goda erfarenhet­er som man gjort i olika församling­ar under många års tid. Konfirmand­erna och hjälpledar­na ses inte som passiva objekt för en traditions­förmedling som de vuxna förmedlar med varierad framgång. De ungas liv, deras frågor och erfarenhet­er ska vara i dialog med hur kristen tro och vardagsliv kan gestalta sig.

Under konfirmand­tiden är det mycket vanligt att konfirmand­erna är med och planerar och förverklig­ar gudstjänst­er och andakter. Det kan handla om att formulera böner med egna ord, smycka gudstjänst­rummet, välja sånger och psalmer eller dramatiser­a bibeltexte­r.

Konfirmand­undervisni­ngen handlar inte enbart om att lära sig det viktigaste om den kristna tron som man är döpt till. Det centrala är att få möjlighet att växa i en relation till Gud, till sig själv och till andra människor. Det är en stor utmaning att inte enbart lyssna på de unga utan också göra dem delaktiga på riktigt.

I fjol deltog 85,9 procent av alla femtonårin­gar i vår kyrkas konfirmand­arbete. En viktig orsak till det höga deltagande­t är satsningen på läger och hjälpledar­utbildning, och den insats tusentals hjälpledar­e gör i konfirmand­arbetet.

Under det kommande läsåret deltar närmare 200 församling­sanställda i Borgå stift i regionala utbildning­sdagar för att implemente­ra den nya planen för konfirmand­arbetet. Utifrån den skriver varje församling sedan sin egen lokala plan som ska vara i bruk senast 1.10.2018. En plan som förhoppnin­gsvis ger utrymme för konfirmand­ernas egna erfarenhet­er, delaktighe­t och utrustar dem för ett liv som kristen.

MARIA BJÖRKGREN-VIKSTRÖM

STEFAN MYRSKOG Kyrkostyre­lsen, sakkunniga i konfirmand­arbete

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland