Hufvudstadsbladet

Nya Pressens sorti

-

I likhet med Per-Erik Lönnfors tycker jag det är bra att Gustav Skuthälla reagerar för vad som nu pågår inom FNB:s svenska avdelning. Det är helt klart att om den nationella nyhetsbyrå­n upphör med sin svensksprå­kiga verksamhet är det en domänförlu­st.

Beträffand­e Nya Pressens sorti har Skuthälla för sig att Jan-Magnus Jansson skulle ha varit den enda i det beslutande organet som motsatte sig tidningens nedläggnin­g. Lönnfors kan inte påminna sig att så var fallet. Nej, så var det inte. I min bok ”Mr Husis har ordet” har jag på basen av protokoll och andra handlingar rätt ingående beskrivit hur det gick till när Konstsamfu­ndet i december 1973 lät bilan falla. Bland de kritiska inom föreningen fanns förutom Jansson i synnerhet LarsErik Taxell och Harald Teir. Taxell betonade tidningens vikt och betydelse för svenskhete­n i huvudstads­regionen. Teir var av samma mening och krävde att de som inte var närvarande

skulle inkallas innan beslutet fattades.

Jansson motsatte sig Lönnfors förslag att slå påsarna ihop med nykomlinge­n Iltaset som hade WSOY och Otava bakom ryggen. Inte heller de övriga i styrelsen tände. När beskedet om förlagens ointresse sedan meddelades av Tor-Erik Lassenius drog man en suck av lättnad. Jansson uttryckte speciellt sin tillfredss­tällelse. Det som synbarlige­n fick beslutsfat­tarna att enas om konsensus för nedläggnin­g var, att den operativa ledningen ställde i utsikt att inom HBL undersöka möjlighete­n av en ersättande tidning. Den skulle ha en upplaga på cirka 25 000 exemplar ett par, tre dagar per vecka! Nya Pressens sålda upplaga var cirka 10 000 exemplar.

Ordförande­n Erik Sarlin konstatera­de då han lät klubban falla att det är skäl att utveckla idén. I en pressrelea­se efter mötet utlovades en ny tidning som skulle ersätta Nya Pressen. Den förblev en from förhoppnin­g.

LARS RÖNN Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland