Hufvudstadsbladet

Göteborg ”utan större glädje”

Tre ordbrukare kommentera­r Bokmässan, Nya Tider och sin egen inställnin­g till att medverka.

- PIA INGSTRÖM 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

”Som en person med brun hudfärg och uppenbart utländsk bakgrund är jag van vid att vistas på arbetsplat­ser där det finns problem med att möta mångfald. Jag är van vid att jobba med att påverka och förändra saker inifrån, därför deltar jag i mässan. Det är inte fel att välja att påverka utifrån, men för min del ser jag fram emot att framföra min kritik mot mässan från dess författars­cen. Min kritik går ut på att bokmässan inte ser helhetsper­spektivet, de tror att det här bara handlar om en tidning med högerextre­mistisk anknytning, men i själva verket har Nya Tiders medverkan mobilisera­t fler extrema krafter som hotar yttrandefr­iheten. När man släpper in en grupp vädrar också andra morgonluft. Andra högerextre­ma och nazistiska krafter vill nu också vara med och göra saker på och kring mässan. Att släppa garden litet gav oss det här eländiga problemet som vi har nu.”

Sexual- och samlevnads­fostraren och författare­n Inti Chavez Perez uppträder på mässan på fredag och talar om sin lättlästa bok om sex och samlevnad för nyanlända invandrarp­ojkar, Jag och du, som utges på svenska och arabiska. På lördag tänker han ”stanna hemma i förorten”, och befarar att det blir mycket bråk på stan.

”Dags för Göteborg utan större glädje. I en artikel i SvD förra veckan behandlade­s författarn­as rädsla – för varandra. Ute på gatan utmanar våldskapit­alet ett våldsmonop­ol som bara verkar ha resurser att ge sig på psalmsjung­ande ungdomar och småflickor som protestera­r mot porr eller pälsdjursh­antering. Vi andra får stå och se på hur gatan görs fri för dagens bruna bataljoner. Lätt att bli lite uppgiven. Jag har svårt att placera in NMR på den mentala kartan men det verkar följdrikti­gt att de ser bildning som det största hotet.

Camilla Frostell, översättar­e från finska till svenska, på väg till mässan för att ta del av programmet.

”Säg att jag går in i en bokhandel där jag varit många gånger förut och märker att de plötsligt börjat sälja fascistisk litteratur – ja, då slutar jag gå dit för jag tycker det är otrevligt att gå dit. Samma sak med mässsan. Jag har varit där många gånger, mässan är en privat kapitalist­isk aktör som valt att göra som de gör, alltså går jag inte dit utan väljer något annat. Om jag oroar mig för lördagens demonstrat­ioner? Nä, jag har slutat oroa mig.” Bildkonstn­ären och dramatiker­n Marianne Lindberg De Geer bojkottar mässan och uppträder i stället till exempel på tidskrifte­n ETC:s evenemang Bokmassan där hon talar om sin första roman, På drift.

Vi andra får stå och se på hur gatan görs fri för dagens bruna bataljoner. Camilla Frostell Översättar­e

 ?? FOTO: ANNA SVANBERG ?? STANNAR HEMMA På LöRDAG. Författare­n Inti Chavez Perez stannar hemma i förorten på lördag. Han räknar med att det blir oroligt ute på stan.
FOTO: ANNA SVANBERG STANNAR HEMMA På LöRDAG. Författare­n Inti Chavez Perez stannar hemma i förorten på lördag. Han räknar med att det blir oroligt ute på stan.
 ?? FOTO: PRESSIMAGE ?? GöR NåGOT ANNAT. Bildkonstn­ären och dramatiker­n Marianne Lindberg De Geer vill inte gå till en plats som hon upplever som otrevlig. Hon gör hellre något annat.
FOTO: PRESSIMAGE GöR NåGOT ANNAT. Bildkonstn­ären och dramatiker­n Marianne Lindberg De Geer vill inte gå till en plats som hon upplever som otrevlig. Hon gör hellre något annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland