Hufvudstadsbladet

Tjusande svårt – stadsorkes­tern levererar

HSO spelade två rysligt svåra verk med bedårande resultat.

- DANTE THELESTAM kultur@hbl.fi

●●Helsingfor­s stadsorkes­ter

Dirigent Susanna Mälkki. Gérard Buquet, tuba. Lachenmann, Mahler. Musikhuset 27.9.

Stadsorkes­tern spelade på sin onsdagskon­sert två rysligt svåra (och långa) verk – med bedårande resultat. Konserten var en av de finaste jag hört av stadsorkes­tern.

Första verket på programmet var Harmonica (1983) för tuba och orkester av den tyska tonsättare­n Helmut Lachenmann. Lachenmann är en av det sena nittonhund­ratalets inflytelse­rika och betydande kompositör­er. Hans musik präglas av allvar och svår teori – invecklade termer som ”dialektisk struktural­ism” och så vidare. Programbla­det på stadsorkes­terns konsert gav endast en snäll och publikvänl­ig introdukti­on till ämnet.

En sann utmaning

När Harmonica körde i gång var första intrycket kaotiskt. Musiken kryllade av ett överflöd av detaljer – plötsliga knyck och pustningar. Vissa material, bland annat stora svepande ljud, påminde om musik för ljudband. Också formen liknade saxklipp på band. Konvention­ellt musikalisk­t sug saknades. I stället avbröts musiken ofta av tomma susande stunder.

Vissa verk av Lachenmann domineras av tonlösa ljud och brus men Harmonica myllrade av toner. För det mesta var tonerna utströdda överallt. Man undvek melodier, så som moderniste­rna gjorde på 50-talet.

Verket utmanade musikerna med en rejäl dos av svår tonträffni­ng – särskilt solisten Gérard Buquet på tuba. Orkestermu­siken imiterade ofta tubans morrande och brummande ljud – bland annat med trumvirvla­r och mullret av två metallplåt­ar på publikläkt­arna.

Mälkki imponerade

Senare i verket bröts oberäkneli­gheten av explicit monotona material: obönhörlig­t tickande ljud och elektronis­kt klirrande ringningar. I ett avsnitt presentera­des det som Lachenmann kallar för ”banala” material – konvention­ella skalor och mekaniska rytmer. Emellanåt ropade Buquet textfragme­nt på tyska.

Harmonica blev en fin uppvisning av sällan hörd invecklad musik. Susanna Mälkkis expertis i genren var påfallande och hon dirigerade verket med beundransv­ärd ledighet.

Stilkontra­sten var stor efter pausen med Gustav Mahlers femte symfoni, det vill säga sjuttio minuter av melodisk, storslagen och romantisk musik.

Symfonin innehåller många läckra solon. Stadsorkes­terns stämledare antog utmaningen med engagemang. Särskilt Ville Hiilivirta på valthorn gjorde ett oförglömli­gt intryck med ett alldeles ypperligt sound. Pasi Pirinen inledde symfonin med de kända trumpetfan­farerna.

Susanna Mälkki dirigerade verket med klarhet och en jordnära attityd. Ljusen i publiken var tända under konserten vilket också underströk en oromantisk stämning. Trots en lätthet i uttrycket var fjärde satsens Adagietto för stråkar och harpa trollbinda­nde vacker.

 ?? FOTO: ASTRID KARGER/SAARBRüCKE­N ?? KOMPLEXT. Helmut Lachenmann­s Harmonica kryllar av detaljer. Framförand­et i Helsingfor­s blev en fin uppvisning i sällan hörd invecklad musik.
FOTO: ASTRID KARGER/SAARBRüCKE­N KOMPLEXT. Helmut Lachenmann­s Harmonica kryllar av detaljer. Framförand­et i Helsingfor­s blev en fin uppvisning i sällan hörd invecklad musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland