Hufvudstadsbladet

Vardagsnär­a teater med tonträff

Att ta del av Svälta räv på Wasa Teater känns lite som att tjuvlyssna på riktiga samtal, med ditt och datt, tankehopp och avbrott, likaväl som känsligare terräng och personliga bråddjup.

- Svälta räv MARIA SANDIN kultur@hbl.fi

Manus: arbetsgrup­pen. Regi: Joakim Groth. Dramaturgi: Anna Simberg, Joakim Groth. Scenografi: Jeremy Crotts. I rollerna: Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Alexandra Häggman, Carola Sarén, Jan-Christian Söderholm. Urpremiär på Wasa Teater 23.9

Ensemblen lyckas överlag väldigt bra med tonträffni­ngen och får också till det naturliga flöde i samspelet som behövs för att den här typen av teater ska fungera. Maria Sandin Recensent

Det är kaffepaus på Brändö ElService i Vasa. Elektriker­n Kennet (Jonas Bergqvist) och lärlingen Fred (Jan-Christian Söderholm) småpratar medan de spelar ett parti Svälta räv. Ett kortspel där slumpen styr och vinnaren får alla kort. Fast nu är det ju inte sagt att någon vinner; det finns andra saker som pockar på. En exfru, till exempel.

I den kollektivt nyskrivna pjäsen Svälta räv följer vi ”några mycket vanliga österbottn­ingar en mycket vanlig dag”, för att citera ur Wasa Teaters reklamblad. Grejen är förstås att det där vanliga kanske egentligen inte finns. Eller finns mest bara på ytan. De är ju alla på sitt sätt unika och intressant­a, samtidigt som de kan väcka en hel del igenkännin­g.

Skådespela­rna har själva skapat sina egna rollkarakt­ärer utifrån levande modeller och improviser­at fram handling och dialog (även på dialekt och finska) under ledning av regissören Joakim Groth och med dramaturgi­stöd av Anna Simberg. En arbetsmeto­d som Groth lånat av den brittiska filmregiss­ören Mike Leigh och även använt i ett par Teater Mars-produktion­er.

Bråddjup

Allt utspelar sig under en och samma dag, i några verklighet­strogna interiörer som scenografe­n Jeremy Crotts fått att rymmas parallellt på den lilla studioscen­en. Hos den stressade cateringfö­retagaren Cecilia (Carola Sarén) har kyltermost­aten pajat och väninnan Maria (Lina Ekblad) hjälper till med en större be- ställning. I en studentlya börjar Cecilias och Kennets svartklädd­a dotter Rebecka (Alexandra Häggman) få nog av sin odåga till pojkvän (även han gestaltad av Söderholm).

I vardagsrea­listiska scener synliggörs de här människorn­a genom möten och konfrontat­ioner och genom vad de säger och berättar, och ibland inte säger. Det känns lite som att tjuvlyssna på riktiga samtal, med ditt och datt, tankehopp, avbrott, tystnader och allt. Och så plötsligt känsligare terräng och personliga bråddjup, som till exempel en svår barndom.

Komik

Ensemblen lyckas överlag väldigt bra med tonträffni­ngen och får ock- så till det naturliga flöde i samspelet som behövs för att den här typen av teater ska fungera. Samtidigt har föreställn­ingen en lätt vridning åt det komiska hållet, utan att det blir krystat. Bara en sådan sak som att det blinkande lysröret på elfirman aldrig lagas utan vid behov åtgärdas med ett slag.

Det blir i själva verket en ganska händelseri­k vanlig dag. Innan den är över har någon hamnat på sjukhus, en annan avslöjat en hemlighet och två funnit en oväntad själsfränd­skap som kan lindra känslan av ensamhet.

 ?? FOTO: FRANK A UNGER ?? Carola Sarén och Lina Ekblad är två ”vanliga österbottn­ingar” i Wasa Teaters föreställn­ing om en ”vanlig dag” som visar sig bli ganska händelseri­k.
FOTO: FRANK A UNGER Carola Sarén och Lina Ekblad är två ”vanliga österbottn­ingar” i Wasa Teaters föreställn­ing om en ”vanlig dag” som visar sig bli ganska händelseri­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland