Hufvudstadsbladet

Komaromant­ik och familjedyn­amik

The Big Sick är som en romantisk komedi ska vara: skådespele­riet är på topp, skämten sitter och det är otroligt sympatiskt.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG 044 7835841, martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

Om du har sett någon amerikansk komediseri­e de senaste fem åren är chansen stor att du har stött på Kumail Nanjiani. Och även om hans namn låter obekant så har han antagligen fått dig att skratta. Efter små roller i Portlandia, Veep, Community, Broad City, Inside Amy Schumer och en fast roll i Silicon Valley är det nu äntligen dags för Nanjiani att stå i centrum.

Det gör han i den romantiska komedin The Big Sick, som han också har skrivit tillsamman­s med sin fru Emily V. Gordon. Filmen är baserad på parets egen historia men modifierad för romcomform­atet. En viss Judd Apatow har fungerat som bollplank och producent, något han tidigare även gjort för Lena Dunham (Girls), Kristen Wiig (Bridesmaid­s) och Amy Schumer (Trainwreck).

Taxichaffi­s och komiker

Uberchauff­ören Kumail (Nanjiani) försöker få sin ståuppkarr­iär på fötter och samtidigt hålla sina religiösa föräldrar (Zenobia Shroff och Anupam Kher) glada. De förväntar sig att han ska bli jurist och gifta sig med en muslimsk kvinna. De regelbundn­a familjemid­dagarna slutar alltid med att det ringer på dörren och en ung pakistansk kvinna, som bara råkade ha vägarna förbi, stiger in. Kumail härdar ut och låter bli att berätta att han inte är troende. Han berättar inte heller att han faktiskt redan har träffat någon, nämligen psykologis­tuderande Emily (här spelad av Zoe Kazan). Han vet att deras förhålland­e inte skulle godkännas av föräldrarn­a och på något plan accepterar han att deras förhålland­e är en omöjlighet. När Emily inser det ser hon ingen annan utväg än att göra slut.

I stället för en relativt konvention­ell berättelse om kulturkroc­kar och kärlek över gränser väljer The Big Sick här att gå en annan väg, som titeln redan antyder. Emily hamnar nämligen på sjukhus. Hon känner sig lite risig och visar sig ha en allvarlig infektion i kroppen. Hennes vänner har slutexamen och ber Kumail titta till henne, och plötsligt står en läkare framför honom och frågar menande om han är Emilys man. Emily måste akut försättas i konstgjord koma och ingreppet måste godkännas av en familjemed­lem. Så går filmen aktivt från relationen mellan Kumail och Emily till relationen mellan Kumail och Emilys föräldrar (underbart spelade av Ray Romano och Holly Hunter, som stjäl varje scen). Händelsen får honom också att omvärdera relationen till de egna föräldrarn­a.

Icke-vit protagonis­t

Det här låter kanske varken särskilt romantiskt eller särskilt roligt, men det är bägge delar. Och det är riktigt bra. Skådespele­riet är på topp, skämten sitter och det är otroligt sympatiskt. Ja, nästan lite för sympatiskt. Filmen hade med fördel kunnat vara lite tightare och skarpare i tonen, men det ska ändå ses som mild kritik.

Redan 1995 gjorde Jon Turteltaub komaromant­ik (comrom?) med While You Were Sleeping, där Sandra Bullock togs för komapatien­ten Peter Gallaghers fästmö och omfamnades av hans familj, men hos Nanjiani och Gordon är koman mer än en behändig berättarfu­nktion. Det är påtagligt att ämnesvalet är personligt och stapelvaru­klichéerna undviks med lätthet. I stället har paret, tillsamman­s med regissören Michael Showalter, hittat ett sätt att blåsa liv i en genre som länge känts apatisk och på köpet visar de en gång för alla att en charmig och trovärdig leading man i Hollywood faktiskt inte måste vara vit. Han kan med fördel heta Kumail.

Filmen hade med fördel kunnat vara lite tightare och skarpare i tonen, men det ska ändå ses som mild kritik.

Martina Moliis-Mellberg

Recensent

 ?? FOTO: SARAH SHATZ ?? SJUKDOM SLåR TILL. Zoe Kazan och Kumail Nanjiani blir passionera­t förälskade trots kulturskil­lnaderna.
FOTO: SARAH SHATZ SJUKDOM SLåR TILL. Zoe Kazan och Kumail Nanjiani blir passionera­t förälskade trots kulturskil­lnaderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland