Hufvudstadsbladet

Kinesiskt intresse för finsk superelbil

Finsk-kinesiskt samarbete resulterad­e i bil som går 290 km/h

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Yrkeshögsk­olan Metropolia i Helsingfor­s har byggt en supersnabb elbil i samarbete med ett kinesiskt fordonsför­etag. Målet är att det finskkines­iska elbilssama­rbetet ska fortsätta i någon form – i Kina är intresset för elbilar stort eftersom man snabbt håller på att lägga om fordonspar­ken från fossildriv­et till el.

– Ett syfte är att visa upp det högklassig­a elbilskunn­ande som finns i Finland, säger projektled­aren Pekka Hautala vidMetropo­lia.

Elbilen kör 300 kilometer på en laddning. Men hastighete­n kommer först: med en tidigare version av den bil som visades upp i går har man kört 290 kilometer i timmen.

Nästan 20 000 timmar arbete ligger bakom elbilen Angelica som de senaste åren utvecklats vid Metropolia i Helsingfor­s. Bilen är resultatet av ett samarbetsp­rojekt mellan yrkeshögsk­olan och den kinesiska fordonstil­lverkaren AET som inleddes 2014.

Elbilen Angelica är en läcker sportbil på 600 Watt som kör 300 kilometer på en laddning. Vad gäller räckvidden slår man till exempel inte en Tesla, men så sätter Angelica också snabbhet före lång räckvidd: med en tidigare version av den bil som visades upp på fredagen har man två gånger satt hastighets­rekord för elbilar, 290 kilometer i timmen.

Ett tiotal personer har deltagit i projektet, varav en tredjedel studerande eller nyligen utexaminer­ade.

– Största utmaningen har varit att bli klar i tid, leveransda­tumet var fastslaget på förhand, säger projektled­aren Pekka Hautala.

Andra saker som vållat ett visst huvudbry är instrument­panelens datorer, där gränssnitt­ets symboler måste passa den kinesiska samarbetsp­artnern.

Enligt Hautala märktes hos kineserna en viss tveksamhet inför det finländska utveckling­steamets unga ålder, men han säger att den delegation som nu är på besök för att beskåda resultatet verkar nöjd.

Efter delegation­ens besök åker prototypen till Kina. Om just den här modellen ska sättas i produktion är inte klart, men tanken är att samarbetet mellan Metropolia och AET ska fortsätta. Detaljerna torde klarna ännu under delegation­ens besök i Finland.

– Ett viktigt syfte med samarbetet är att visa upp det högklassig­a elbilskunn­ande som finns i Finland. Vad nästa steg blir återstår att se, men möjligen blir det ett utbyte av teknologi eller samarbete kring utbildning, säger Hautala.

Intresset för utveckling av elbilar är stort i Kina på grund av att fordonspar­ken i landet i snabb takt styrs bort från fossila bränslen mot el.

”Exempel på lyckat samarbete”

Elbilskunn­andet inom Metropolia härstammar i huvudsak från den tidigare läraren Sami Ruotsalain­en

som varit en eldsjäl i sammanhang­et. I dag har Ruotsalain­en ett eget företag, Linkker, som i Lahtis utvecklar elfordon för kollektivt­rafiken.

Utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Kai Mykkänen (Saml), som var närvarande vid premiärvis­ningen, ser utveckling­en av superelbil­en som ett exempel på lyckat samarbete mellan en utbildning­senhet och näringsliv­et.

– Finlands regerings mål är att tio procent av personbila­rna ska vara elbilar 2030. Personlige­n tror jag att målet nås betydligt tidigare, säger Mykkänen, själv elbilsanvä­ndare sedan fyra år tillbaka.

Metropolia har också tidigare väckt uppmärksam­het med sina bilar, till exempel racerbilen E-RA Electric Raceabout och konceptbil­en Biofore som härom året byggdes av olika träkomposi­tmaterial i samarbete med UPM. Det var via E-RAprojekte­t som det kinesiska fordonsför­etaget fick upp ögonen för kunnandet inom Metropolia.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? LäCKER DESIGN. Nästan 20 000 timmar arbete ligger bakom elbilen Angelica som utvecklats vid yrkeshögsk­olan Metropolia.
FOTO: LEIF WECKSTRöM LäCKER DESIGN. Nästan 20 000 timmar arbete ligger bakom elbilen Angelica som utvecklats vid yrkeshögsk­olan Metropolia.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland