Hufvudstadsbladet

Han överlevde Förintelse­n – nu marscherar nazister i hemstaden

Demonstrat­ioner Av en slump överlevde Michael Ben-Menachem Förintelse­n. I dag marscherar nazister i hans hemstad Göteborg. – Det är smaklöst men tyvärr finns det ingen medicin mot dumhet. Men det här är en mycket farlig dumhet.

- ANNA SVARTSTRöM

Medan Michael Ben-Menachem (bilden) i dag leder gudstjänst under den största judiska högtiden, marscherar nazister inte långt från synagogan i Göteborg. Stora motdemonst­rationer väntas också.

Av en slump klarade sig Ben-Menachem undan Förintelse­n. Nu känner han olust men vägrar vara rädd.

GöTEBORG Han lät papperssol­daterna marschera i takt, omedveten om att riktiga soldater nu gjorde detsamma på gatorna utanför fönstret. Men Michael Ben-Menachem var bara ett barn.

I maj 1944 förändrade­s allt. 8-åringen skiljdes åt från sin mor som var på besök och arbete hos sin familj i Budapest. Michael var kvar i hemstaden i södra Ungern där pappan drev en bokhandel och nazisterna införde reseförbud.

En varm dag tvingades han, pappan och många andra judar ombord på tåg.

– Vi gick till stationen, folk stod och stirrade. Det var vänner och bekanta men ingen sade någonting.

Vagnen egentligen avsedd för hästar var så full att några ombord kvävdes redan under den första timmen.

I en större stad i östra Ungern fanns nazisterna­s uppsamling­släger. Därifrån skulle de styras vidare till Auschwitz. Vad det innebar och vart de var på väg säger Michael Ben-Menachem att inte heller de vuxna förstod. I stället hade ett rykte börjat sprida sig om att de som kommer fram först får det bäst, jobb och boende.

Av någon anledning dröjde sig pappan kvar med sin son, och det är här som slumpen som sannolikt räddade deras liv kom in, har det berättats honom.

För de sista dagarna i juni hade det bestämts att ett en del av de ungerska judarna skulle till arbetsläge­r i Österrike i stället. Det var beslutat vilka tåg som skulle styras till Auschwitz och vilka till Wien, men banmästare­n gjorde ett fel. Från SS-ledaren Adolf Eichmann ska ordern då ha kommit: låt nästa åka till Österrike. På det satt Michael med sin far.

Få överlevde

Förhålland­ena i lägret var hårda. Pappan tvingades jobba med att reparera järnväg, det blev höst och vinter och Michael hade bara sina tunna sommarkläd­er att gå i. Tårna förfrös, hungern rev i magen.

Han råkade ut för bombningar men så en dag stod portarna till lägret öppna – vakterna hade flytt.

437 000 judar deporterad­es från Ungern till Auschwitz och arbetsläge­r. Michael och pappan hörde till få överlevand­e.

Mamman hade under tiden dött i sjukdom.

Historielö­sa

I dag är Michael Ben-Menachem 81 år och vi träffas vid judiska församling­en i Göteborg där han har bott sedan 1970-talet. Här berättar han om sina egna upplevelse­r och om Förintelse­n i skolor, och han har också skrivit en bok om det.

Det är viktigt att ögonvittne­sskildring­en men också sammanhang­et går vidare menar han.

– Jag tycker ungdomarna är tämligen historielö­sa.

Några timmar efter vårt möte på fredagen inleddes firandet av jom kippur. Det är den största judiska högtiden, försonings­dagen. Gudstjänst­erna fortsätter hela lördagen tills fastan bryts på kvällen.

Samtidigt kommer nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen att marschera några kvarter bort.

– De borde inte alls ha getts möjlighete­n. Det är väldigt fel av polisen att ha tillåtit demonstrat­ionen, säger Ben-Menachem.

Han säger sig känna olust, men tycker samtidigt att nazisterna inte borde ges så mycket uppmärksam­het – den som de vill ha. Han betonar att också vänsterext­remisterna har våldskapac­itet och säger att antisemiti­sm har funnits länge i Sverige.

Blommor och kort

En kvinna kommer in till församling­shemmet med en blombukett för att visa sitt stöd. Vykort har hängts upp, sända av människor runtom i landet. ”Kärleken kommer alltid vara starkare än hatet”, står det på ett.

– Vi har fått mycket omtanke och sympatier, säger Allan Stutzinsky, ordförande för församling­en med tusen medlemmar och den näst största i Sverige.

Han beskriver sin reaktion som chockartad när han först fick höra om demonstrat­ionen för några veckor sedan.

– Jag trodde nog lite naivt att nazismen som ideologi inte skulle väckas upp igen.

Efter att församling­en överklagat polisens tillstånd har förvaltnin­gsrätten kortat ner rutten så att den inte går så nära synagogan som Nordiska motståndsr­örelsen har önskat.

– De lyssnade till oss och tog hänsyn till våra intressen.

Ändå hade han önskat att demonstrat­ionen hade hållits en helt annan dag. För oron och rädslan hos många församling­smedlemmar är stor, säger Stutzinsky. Speciellt hos dem där minnen från förr väcks till liv.

Förbud eller inte?

I Sverige har debatten rasat de senaste veckorna om nazistmars­chen borde ha nekats tillstånd, om lagstiftni­ngen är tillräckli­g samt hur den ska tillämpas.

Allan Stutzinsky är själv jurist och säger att frågan är mångfacett­erad. Å ena sidan har Sverige yttrande-

och demonstrat­ionsfrihet, och han säger att ”det inte går att förbjuda människor att ha åsikter”. Å andra sidan är en av begränsnin­garna av friheten hets mot folkgrupp.

– Hets kan ju också ske mer inlindat med symboler, slagord, kodord. Genom att de som marscherar har på sin politiska agenda att de vill rensa Sverige från bland annat oss, och är beredda att ta till våld för att förverklig­a det, redan där är de ett hot.

När han får höra om finska Polisstyre­lsens försök att förbjuda Nordiska motståndsr­örelsen säger han att det är något Sverige borde följa med.

Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson och kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke har kallat alla partier, förutom Sverigedem­okraterna, till samtal om det behövs förändring­ar av lagarna.

– Vi har myndighete­r som utifrån sin profession­alism ska ta de här besluten. Samtidigt så har ju vi politiker ett stort ansvar för att de har de regelverk som krävs i dagens Sverige, säger Bah Kuhnke till HBL.

Nordiska motståndsr­örelsen demonstrat­ion säger hon är ”vedervärdi­g och oerhört provoceran­de”.

– Jag skäms från djupet av mitt hjärta och lider av det faktum att överlevand­e från Förintelse­n här i Göteborg ska behöva höra nazisters stöveltram­p på deras gator.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL ?? Allan Stutzinsky, ordförande för den judiska församling­en i Göteborg, ser han fram emot att lagstiftni­ngen ska utvärderas, men säger samtidigt att frågan om nazistdemo­nstratione­r ska förbjudas är svår. Han står framför ett monument över anhöriga till...
FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL Allan Stutzinsky, ordförande för den judiska församling­en i Göteborg, ser han fram emot att lagstiftni­ngen ska utvärderas, men säger samtidigt att frågan om nazistdemo­nstratione­r ska förbjudas är svår. Han står framför ett monument över anhöriga till...
 ?? FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL ??
FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL
 ?? FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL ?? CENTRAL ROLL. Michael Ben-Menachem är en av de som leder gudstjänst­erna i synagogan under jom kippur, den största judiska högtiden.
FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL CENTRAL ROLL. Michael Ben-Menachem är en av de som leder gudstjänst­erna i synagogan under jom kippur, den största judiska högtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland