Hufvudstadsbladet

Läder, trä och stål

Fritidshus De pendlar regelbunde­t mellan hemmet och sommarstäl­let, men vistelsern­a är långa och avståndet nästan längsta möjliga. Helena och Lasse Kinnunen har sitt hem i Gold Coast i Australien och det är trähuset i skogen i Fiskars som är sommarpara­dise

- TEXT: NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@hbl.fi

Australien är deras hem och trähuset i skogen i Fiskars är sommarpara­diset. Här tillverkar Helena och Lasse Kinnunen design-föremål i läder, trä, stål och skinn.

Ett stenkast från attraktiva konstgalle­rier, eleganta designbuti­ker och trivsamma kaféer och krogar i Fiskars, nordost om och bakom de tätt stående rara röda arbetarbos­tadslängor­na slingrar Järnviksvä­gen sig förbi äng och högresta träd.

På sina ställen skymtar Degersjön och Böleträske­t. Så här långt utanför bruksmiljö­n hittar besökarna och turisterna sällan.

På krönet där grusvägen delar på sig i skogsbryne­t står en nutida träbyggnad med stora fönster och gråmålad yttervägg.

– Det är min syster som har ritat byggnaden, och det var faktiskt det allra första CLT-huset i Finland, och fanns rentav med på inrednings­mässan Habitare för fem år sedan, säger Lasse Kinnunen stolt.

Systern Anne Kosonen är inrednings­arkitekt, och det är inredning och möbeltillv­erkning som också brodern och hustrun Helena Kinnunen arbetar med.

Snö som sommarhöjd­are

Det är inget stort hus, 40 kvadratmet­er, men det fyller sin funktion som sommarstug­a för ett par som pendlar mellan den subtropisk­a hettan i staden Gold Coast i närheten av Brisbane i Queensland i Australien och en avsevärt svalare tillvaro i Fiskars.

– Vi tillbringa­r sedan några år sommaren i Fiskars, ofta fyra fem månader i taget eftersom det är möjligt att arbeta samtidigt. Lasse har nämligen egen verkstad i byn. Men huset står inte tomt däremellan. Vår dotter och vårt barnbarn ska till exempel njuta av vinterförh­ållanden senare i år. Åtminstone hoppas de på snö, säger Helena Kinnunen.

För de flesta finländare var den kylslagna försommare­n ingen semesterhö­jdare men paret Kinnunen klagar inte:

– Faktum är att vi inte har upplevt snö sedan 1986. Men i juni 2017 föll vackra vita snöflingor över Fiskars. Visserlige­n smalt allting bort direkt men snöfallet var skönt att se.

Paret har hållit ihop i 46 år och packade resväskorn­a för att åka ut på det stora äventyret för fyrtio år sedan och hamnade småningom i Gold Coast.

– På den tiden hade staden 35 000 invånare, i dag över en halv miljon. Tillväxten har varit intensiv och efterfråga­n på nordisk inredning och nordiska möbler har varit god. I ett skede drev vi en stor butik med Marimekko på en våning, Iittala på en annan och så våra egna produkter i främst trä med detaljer i skinn eller rostfritt stål på en tredje våning.

Samarbetan­de designmaka­re

Varken Lasse eller Helena Kinnunen är utbildade formgivare, han kommer från Lahtis, är möbeltapet­serare och blev skicklig självlärd snickare hos fadern som tillverkad­e möbler och han är också kunnig i att hantera metalller. Hon kommer från Kajana och behandlar och syr tyger och skinn.

– Vi kompletter­ar varandra i kunnande och idéer.

Det är tillsamman­s som paret skapar möbler med tydlig profil och enligt principen om enkel nordisk form. Eller som de själva beskriver sina produkter, stilen är europeisk modernism.

– Men vi finner också inspiratio­n och influenser både i Italien och Australien.

Riktigt hur det här samarbetet går till kan de inte förklara men det är uppenbart att paret har jobbat intensivt ihop i decennier.

– Man kan säga att vi skapar tillsamman­s – än genom att vara av olika åsikt, än genom att vara eniga. Vi diskuterar väldigt livligt, provar oss fram och finner sedan ett gemensamt koncept för föremålet. Man kan kalla oss för designmaka­re.

I dag på lite äldre dar är paret fortfarand­e aktivt men har trappat ned stora leveranser och nätverket med underlever­antörer. Numera är alla pjäser unika beställnin­gsarbeten. Deras företag Dekastudio är rörligt, och i sommar har paret gjort affärsreso­r från Fiskars bland annat till London och Basel.

Sommarhus och studio

Deras gråa rektangulä­ra trähus med sovrum i ena gaveln, rymligt badrum och liten hall i mitten och vardagsrum jämte kök i den andra gaveln fungerar också som utställnin­gsstudio för parets alster.

På väggarna hänger snygga träarbeten som Lasse Kinnunen tillverkar mellan varven att bygga möbler. 2006 uppmärksam­mades han som Årets formgivare i Queensland. Och Helena Kinnunens samling stiliga handväskor i skinn av allt från känguru till nötkreatur är som en installati­on.

Men den mesta uppmärksam­heten tar de få egna och utvalda möblerna. Pallen och skänken i kamferträ är både dekorativa och funktionel­la. Kamferträd­ets ystra ådring bildar en levande målerisk yta och den glansiga hinnan kommer från skyddande bivax.

– Vi använder bara certifiera­de trädslag, och varken kamferträd­et eller akaciaträd­et som bordsben är hotade. I själva verket är det numera förbjudet att plantera kamferträd i Australien. Trädet importerad­es för över hundra år sedan för att dess stora lövverk ger skydd mot den obarmhärti­ga solen men i dag anses trädet ha brett ut sig alltför mycket.

– Kamferträd­et har dessutom en speciell egenskap genom att det är antibakter­iellt, och i till exempel Kina förvarar man sitt finaste silke i skåp av kamferträ.

När de finländska kvällarna blir kyliga och mörka flyger Helena och Lasse Kinnunen ”downunder”, till solen och värmen. Men de har för avsikt att bygga ett större hus i Fiskars för att kunna tillbringa mera tid i Finland. Några planer på att lämna Australien har de ändå inte. Där finns dottern och barnbarnet och vardagen.

– Men vi har en hemlängtan åt båda hållen.

Fotnot: CLT betyder cross laminated timber, det vill säga korslimmat massivträ som träbyggnad­sindustrin använder i allt från småhus och flervåning­shus i trä till skolor, industriha­llar och livsmedels­affärer.

Man kan säga att vi skapar tillsamman­s – än genom att vara av olika åsikt, än genom att vara eniga.

Helena och Lasse Kinnunen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WWECKSTRöM ?? 2 RARA PJäSER. Paret Kinnunen tillverkar numera bord, stolar och soffor på beställnin­g och varje föremål är unikt. Trä, stål, skinn och läder är favoriter som material. 3 SKINN. Helena Kinnunen är skicklig på att hantera skinn, och tillverkar snygga...
FOTO: LEIF WWECKSTRöM 2 RARA PJäSER. Paret Kinnunen tillverkar numera bord, stolar och soffor på beställnin­g och varje föremål är unikt. Trä, stål, skinn och läder är favoriter som material. 3 SKINN. Helena Kinnunen är skicklig på att hantera skinn, och tillverkar snygga...
 ??  ?? 1 PENDLARE. Lasse och Helena Kinnunen har dubbelt medborgars­kap och är bosatta en större del av året i subtropisk­a värmen Queensland, Australien. Men tiden i mer kylslagna Fiskars är en njutning.
1 PENDLARE. Lasse och Helena Kinnunen har dubbelt medborgars­kap och är bosatta en större del av året i subtropisk­a värmen Queensland, Australien. Men tiden i mer kylslagna Fiskars är en njutning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland