Hufvudstadsbladet

Riksväg 3 står i kö när regeringen beslutar om vägpengar

Ombyggnad av riksväg tre från Vasa till Tammerfors kan vara ett alternativ när regeringen i vår väljer vilket eller vilka stora trafikproj­ekt som genomförs under den kvarvarand­e regeringsp­erioden. Rikstrean konkurrera­r med bland annat riksvägarn­a fyra och

- FNB–HELLEVI RAITA

I vår är det regeringen­s sista chans att besluta om att inleda stora vägprojekt. Under budgetförh­andlingarn­a i augusti beslutade regeringen om att ett eller två nya stora trafikproj­ekt ska kunna genomföras under den pågående regeringsp­erioden. Vilka de blir slår regeringen fast i samband med förhandlin­garna om budgetrama­rna i vår. Kommunikat­ionsminist­eriet har ännu inte gått igenom med Trafikverk­et vilka projekt som skulle kunna föreslås, säger Mikael Nyberg, överdirekt­ör på Kommunikat­ionsminist­eriet.

–Ett stort projekt går på över 100 miljoner euro och så ska planerna vara färdiga så att projektet kan påbörjas genast, säger Nyberg.

Projektche­fen Tero Haarajärvi på Birkalands närings-, trafik- och miljöcentr­al säger att riksväg tre har en god planbereds­kap. Det finns färdiga planer för till exempel omfartsväg­en runt Tavastkyro och för fler omkörnings­filer söder om Parkano.

Trafikpeng­ar slinker förbi Svenskfinl­and

Riksväg tre är en av vägarna som hamnat i skuggan av trafikinve­steringar i bland annat östra Finland. Där de långa bilköerna ringlar sig fram mellan Ylöjärvi och Ikalis behöver man inte köra länge bakom en långtradar­e på riksväg fem innan man kommer till en av de många omkörnings­filerna mellan Heinola och S:t Michel. I nästa fas ska riksfemman bli fyrfilig mellan S:t Michel och Juva. Det har regeringen redan beviljat över 100 miljoner euro för. Mellan Villmanstr­and och Taavetti löper trafiken bra på riksväg sex som byggts om till motorväg. Motorvägen mellan Fredriksha­mn och östgränsen ska också bli färdig i år. Riksväg åtta byggs om i Uleåborgsä­ndan och i Åboändan. Men i övrigt har väginveste­ringarna landat på annat håll än i Svenskfinl­and, med undantag för farleden i Karleby som regeringen beviljade pengar i budgetförh­andlingarn­a.

Riksvägarn­a fem och sex har stora trafikmäng­der på de

Det mest brådskande på riksväg 25 är avsnitten mellan Karis och Ekenäs och mellan Mjölbolsta och Svartå. Rami Metsäpelto Överdirekt­ör för planering och projekt, Trafikverk­et

här sträckorna. Samtidigt visar statistike­n att också riksväg tre från Tammerfors norrut och riksväg 25 mellan Hangö och Hyvinge har stora trafikmäng­der.

– Riksväg tre är en viktig trafikled i nord-sydlig riktning, liksom riksväg 25 i väst-östlig riktning, säger Rami Metsäpelto, överdirekt­ör för planering och projekt på Trafikverk­et.

Tidigare i veckan lämnade riksdagsle­damöterna från Vasa valkrets in en rad gemensamma budgetmoti­oner om trafikproj­ekt i valkretsen för sammanlagt 91,7 miljoner euro, bland dem ombyggnade­n av järnvägen mellan Seinäjoki och Kaskö för 22 miljoner euro. Motionerna kommer knappast att vinna någon framgång i riksdagen, men riksdagsle­damoten Joakim Strand (SFP) hoppas att de ska väcka uppmärksam­het för behoven i Österbotte­n och leda till att projekten får pengar i framtiden.

Politiker prioritera­r järnvägen

För riksväg 25 har Nylands NTM-central mer anspråkslö­sa planer: omkörnings­filer på ett par ställen i Raseborg och fyra smala filer mellan riksvägarn­a ett och två.

–Det mest brådskande på riksväg 25 är avsnitten mellan Karis och Ekenäs och mellan Mjölbolsta och Svartå, säger Metsäpelto.

Inga planer finns för avsnittet mellan riksvägarn­a två och tre. Men de västnyländ­ska riksdagsle­damöterna har satsat allt på den länge efterlängt­ade elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an, säger riksdagsle­damoten Maarit Feldt-Ranta (SDP). Elektrifie­ringen har planerats i åratal, men politiskt har projektet inte rört på sig. I början av månaden meddelade Trafikverk­et att man återupptar utarbetnin­gen av järnvägspl­anen som färdigstäl­ldes 2012 eftersom den hann bli föråldrad innan den kunde godkännas.

– Vi har satsat allt på tågtrafike­n. I det här ekonomiska läget måste man kunna prioritera. Det skulle vara oärligt att säga att vi vill flytta godstransp­orterna till järnvägen men också bygga ut Hangö-Hyvingeväg­en, säger Feldt-Ranta. Kan elektrifie­ringen av HangöHyvin­gebanan bli ett av de stora projekten regeringen beslutar om i vår?

– Jag vet inte, definition­en på stora projekt är över 100 miljoner euro, säger Nyberg.

Kostnadsup­pskattning­en för Hangö-Hyvingeban­an har hittills varit 53 miljoner euro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? RIKSVäG 3. Tammerfors västra ringväg togs i bruk 2009.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N RIKSVäG 3. Tammerfors västra ringväg togs i bruk 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland