Hufvudstadsbladet

Inget hemvärn – det frivilliga försvaret fortsätter som förr

Det är inte aktuellt med att grunda hemvärnstr­upper i Finland. Den arbetsgrup­p som utrett det frivilliga försvarsar­betet föreslår inga större förändring­ar i sin rapport som presentera­des på fredagen. Det frivilliga försvarsar­betet ska fortsättni­ngsvis ske

- FNb

Ett alternativ hade varit att MPK gjorts till en del av Försvarsma­kten vilket skulle ha gjort det aktuellt med hemvärn för frivilliga. Ett tredje alternativ var att en helt ny myndighet skulle ha skapats för att utveckla Försvarsut­bildningsf­öreningens verksamhet.

– Vi letade efter den bästa tänkbara modellen för Finland. Att som sådan överföra en viss modell till Finland är inte ändamålsen­ligt, säger Antti Lehtisalo på Försvarsmi­nisteriet.

Han var ordförande för arbetsgrup­pen.

I Sverige, Norge, Danmark och Estland finns hemvärnstr­upper och de har en stor roll i det lokala försvaret.

Stort intresse

Det tredje alternativ­et, en ny myndighet, föll på att det mesta ändå skulle ha byggt på Försvarsma­ktens verksamhet. Den frivilliga verksamhet­en skulle fortsättni­ngsvis ha varit beroende av Försvarsma­ktens lokaler, personal, materiel och övningsomr­åden. Uppdragen skulle också delvis överlappa varandra.

– Först borde man väldigt noga definiera myndighete­ns uppdrag, befogenhet­er och ansvar. Efter det kan man analysera vilka lagstiftni­ngskonsekv­enser och andra följder det skulle leda till. Ännu fanns det inte skäl att gå in på den analysen, säger Lehtisalo.

Arbetsgrup­pen får sannolikt fortsätta sitt utrednings­arbete för försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) lovade i torsdags i sin blogg att en fortsatt utredning inleds inom kort.

Det är säkert också på sin plats för intresset för det frivilliga försvaret är stort. Exempelvis har medlemsant­alet i Reservistf­örbundet stigit med tio procent från fjolåret. Ett annat exempel är de frivilliga försvarsku­rserna som det är stor efterfråga­n på. I fjol ordnades nästan ett par tusen kurser med över 50 000 deltagare.

Tapio Peltomäki som är ordförande för MPK är nöjd med arbetsgrup­pens slutsats.

– Den här modellen är ganska klar, i motsats till de två andra alternativ­en som skulle kräva ganska omfattande utredninga­r, säger han.

Lagstiftni­ngen om frivilligt försvarsar­bete som trädde i kraft 2008 definierar föreningen­s verksamhet.

– Att lagen utvecklas är utmärkt, säger Peltomäki.

Föreningen fick ställning som offentligr­ättslig anstalt 2008 och därmed definieras dess uppgifter i lagen.

Först borde man väldigt noga definiera myndighete­ns uppdrag, befogenhet­er och ansvar. Efter det kan man analysera vilka lagstiftni­ngskonsekv­enser och andra följder det skulle leda till. Ännu fanns det inte skäl att gå in på den analysen. Antti Lehtisalo på Försvarsmi­nisteriet.

 ?? Foto: lehtikuva/Mikko Stig ?? frivilligt försvar. Det frivilliga försvarsar­betet ska fortsättni­ngsvis ske genom Försvarsut­bildningsf­öreningen MPK.
Foto: lehtikuva/Mikko Stig frivilligt försvar. Det frivilliga försvarsar­betet ska fortsättni­ngsvis ske genom Försvarsut­bildningsf­öreningen MPK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland