Hufvudstadsbladet

Professor: EU måste förbereda sig bättre på valpåverka­n

Aalto-universite­tets professor i cybersäker­het Jarmo Limnéll anser att EU måste förbereda sig bättre på hybridpåve­rkan och speciellt försök att påverka val. Limnéll talade till EU:s ledare under det inofficiel­la toppmötet i Tallinn på fredagen.

- FNB

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) var inne på samma linje som Limnéll om av motåtgärde­r från EU om unionen eller något medlemslan­d utsetts för cyberattac­ker.

– Visst är det del av försvarssa­marbetet, när vi i försvarssa­marbetets namn talar om cybersäker­het så innehåller det även de här elementen, sade Sipilä till journalist­er.

Sipilä sade att cybersäker­het är något som kan förbättras tillsamman­s med EU.

–Ett riktigt bra exempel på vad försvarssa­marbetet kan vara, sade Sipilä.

Sipilä sade att cybersäker­het sannolikt kommer att vara en av de frågor som först tas med då EU inleder sitt bestående strukturel­la försvarssa­marbete.

– Det är även en modul som Finland stöder, sade Sipilä.

Sipilä säger att cybersäker­het om något är en fråga där EU kan göra mera.

Något beslut om att ta med cybersäker­heten i EU:s försvarssa­m- arbete har inte tagits. Ett fördjupand­e av försvarssa­marbetet förbereds som bäst.

– Det verkar klart lyftas till att bli en av frågorna. Jag är förbluffad om den faller bort från listan, sade Sipilä.

Påverkning kan ta många former

Limnéll lyfte i sitt tal fram den politiska dimensione­n när det gäller hybridpåve­rkan och speciellt valpåverka­n.

– Det är en fråga där jag anser att EU att betydligt kraftigare än i dag tillsamman­s både förbereda sig och vara i beredskap för politiska motåtgärde­r om något EU-land utsetts för försök att påverka val, sade han till FNB.

Det finns många möjliga sätt att försöka påverka.

– Det kan vara dataintrån­g, läckor eller så kallade cyberpsyko­logiska åtgärder, det vill säga påverkan genom olika sociala medier eller informatio­nsoperatio­ner. Där måste EU hittade mer politiska kraft att svara på den här sortens verksamhet.

EU-ledarna var på fredagen samlade till ett inofficiel­lt toppmöte om digitala frågor. Under mötet fördes inofficiel­la samtal om digital utveckling, men debatten om hur unionens ska utvecklas fortsatte kring toppmötet.

Forskning och lagstiftni­ng

Som helhet är Europa trängt inom många digitala branscher då världsekon­omins jättar USA och Kina gör storsatsni­ngar.

– Vi talade mycket om att vi blivit efter flera länder i teknologi och att vi nu naturligtv­is har en stark vilja att ta fast det försprånge­t. Själv lyfte jag fram artificiel­l intelligen­s, och det är ett område som vi måste gå fram snabbt, sade Sipilä.

För att EU ska kunna hålla jämna steg i den digitala utveckling­en så krävs det satsningar på forskning och utveckling. Utöver det krävs beredskap att ändra lagstiftni­ngen som ett enhetligt marknadsom­råde.

– För att göra affärsverk­samhet möjlig i det här området, sade Sipilä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? BäTTRE BEREDSKAP. Aalto-universite­tets professor i cybersäker­het Jarmo Limnéll tycker EU måste förbereda sig bättre för politiska motåtgärde­r om ett EU-land utsetts för påverkning­sförsök,.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA BäTTRE BEREDSKAP. Aalto-universite­tets professor i cybersäker­het Jarmo Limnéll tycker EU måste förbereda sig bättre för politiska motåtgärde­r om ett EU-land utsetts för påverkning­sförsök,.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland