Hufvudstadsbladet

Kaos och förödelse i karibiska övärlden

En vecka efter att orkanen Maria dragit fram över de karibiska öarna är läget kritiskt på många ställen. Till exempel i Puerto Rico är miljoner människor utan elektricit­et och det är ont om mat och dricksvatt­en.

- NICLAS LÖNNQVIST Källor: sr.se, cnn.con, vox.com.

Spåren efter orkanen finns kvar överallt i Puerto Ricos huvudstad San Juan. De få träd som inte fallit ner eller är sönderbrut­na har inga löv kvar, fönsterrut­or är krossade, stora hål finns i taken och plåt som suttit på byggnader ligger i drivor vid vägkanten. Då är San Juan en stad som drabbats relativt lite jämfört med andra samhällen på ön.

– Delar av hustaket revs bort så att regnvattne­t kom rakt in i huset. Två av rummen i huset blev överfyllda, berättar Brittany Ramirez till Sveriges Radio.

Hon var i staden San Sebastian när orkanen slog till. Ramirez berättar att hon köat i 12 timmar för att köpa bensin. Rapporter från Puerto Rico gör gällande att plundring av matbutiker och bensinmack­ar hör till vardagen. Det är inte bara i Puerto Rico som läget är kritiskt. Barbudas 1 600 invånare har flytt efter en total förödelse och på 300 år finns inte en enda invånare på ön. På Dominica omkom 27 personer och till och med premiärmin­istern blev hemlös.

– Vi saknar vatten, elektricit­et och kommunikat­ionerna ligger nere, säger premiärmin­ister Roosevelt Skerrit.

På Kuba omkom 10 människor och i många delar av landet saknas elektricit­et och vatten. Många befarar att de gamla och sköra husen i centrala Havanna riskerar att kollapsa. På brittiska Jungfruöar­na är läget svårt och förödelsen har engagerat brittiska miljardäre­n Richard Branson som har ett hus på en privat ö, Necker, som inte kom undan orkanen.

– Hela Karibien behöver en egen Marshallpl­an för återuppbyg­gnad, säger Branson.

Han har själv donerat av sin förmögenhe­t till välgörande ändamål och hans flygbolag Virgin Atlantic har transporte­rat människor som förlorat sina hem. På de amerikansk­a Jungfruöar­na saknar nästan 50 000 invånare el och vatten. Guvernören Kenneth Mapp beskriver läget som kritiskt och på ön är man i stort behov av utomståend­e hjälp.

Hela Karibien behöver en egen Marshallpl­an för återuppbyg­gnad. Richard Branson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland