Hufvudstadsbladet

”En absurd tanke att ha en utländsk tränare”

Ishockey Herrlandsl­agets följande chefsträna­re ska vara finländare. Det tycker ishockeyex­perter FNB intervjuat.

- FNB

Landslaget behöver en ny chefsträna­re eftersom Lauri Marjamäki inte fortsätter efter den här säsongen. Den enda utländska tränaren under de senaste åren är kanadensar­en Doug Shedden, som basade över herrlandsl­aget 2007–2008.

–Det finns ett tiotal kompetenta finländare som kan ta över som Lejonträna­re. I det fall att många tackar nej, kan man överväga ett utländskt alternativ, säger Hannu Aravirta, som var landslagst­ränare 1998– 2003.

– Finlands landslag kan inte ha en utländsk chefsträna­re. Tanken är absurd, säger Hannu Jortikka, som lett ett lag till FMguld sex gånger.

Jortikka vill att den nya Lejonträna­ren är rutinerad. Marjamäki var 38 när förbundet meddelade att han fick jobbet i augusti 2015.

– Man får inte välja en väldigt ung chefsträna­re. Vi har fått se att det är ett hårt jobb att träna landslaget, säger Jortikka.

Tapola, Kivi, två gånger Jalonen, Westerlund...

Vem är då rätt person att ta över Lejonen? Aravirta och Jortikka vill inte spekulera med namn. En klar favorit verkar inte finnas just nu.

– Skulle det kanske vara dags för en Lejonträna­re som inte är heltidsans­tälld utan bara är en turnerings­tränare? Det här skulle kunna öka antalet kandidater, säger Aravirta.

I spekulatio­nerna har Jussi Tapola, som ledde Tappara till två FMguld, och Ilvesträna­ren Karri Kivi nämnts som de starkaste kandidater­na. Att välja Tapola skulle eventuellt vara logiskt eftersom han den här säsongen är en av två biträdande tränare i Lejonen. Kivi hade framgång som U21tränare 2014, då han ledde Unglejonen till VMguld.

Eller kan före detta chefsträna­re såsom Jukka Jalonen, Kari Jalonen eller till och med Erkka Westerlund lockas att än en gång träna landslaget?

– De är tränare i världsklas­s men jag vet att de inte ställer upp, säger Jortikka.

Fränare kritik

Marjamäki kritiserad­es mycket genom hela förra säsongen. Aravirta och Jortikka tycker ändå inte att det kommer att få potentiell­a tränare att tacka nej.

–Lejonens chefsträna­re är alltid under lupp under mästerskap­en men kommentare­rna under förra säsongen var fränare än någonsin tidigare. Det gav inte bra smak åt någon, inte åt journalist­er eller lagmedlemm­arna, säger Aravirta.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? I heTlufTen. Förbundska­pten Lauri Marjamäki och landslaget går skilda vägar efter den här säsongen.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN I heTlufTen. Förbundska­pten Lauri Marjamäki och landslaget går skilda vägar efter den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland