Hufvudstadsbladet

Högintensi­v tolkning av Bulgakov på Busholmen

Teater Viirus firar 30-årsjubileu­m med Mästaren och Margarita.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Det luktar nybyggt när man stiger in genom dörren som leder till Teater Viirus scen i Kvarteret Victoria på Busholmen, och mycket riktigt möts vi av det höga ljudet av en borrmaskin. När vi rundrar hörnet stiger vi rakt in på en byggarbets­plats, där arbetare i blåställ är i full gång med att bygga – något. Mitt på det ojämna cementgolv­et står en massiv tvåarmad grävskopa, och det breda scenutrymm­et är fyllt av diverse lastpallar, hinkar och verktyg. I det bortre hörnet flyger gnistorna från en svets.

Det här är den oväntade scenbilden för Mästaren och Margarita, jubileumsp­jäsen som firar Viirus trettio år. Det är uppenbart att det här inte kommer att vara någon klassisk tolkning av Michail Bulgakovs kultroman; vilket man inte heller väntade sig av Viirus, förstås.

Elen går och byggarbeta­rna tvingas ta paus. Någon tar upp en tidning och läser om ett mystiskt brottsfall, och de börjar diskutera vad som egentligen hänt. De återberätt­ar händelsern­a vid Biskopsdam­marna, men snart övergår Oskar Pöysti och Robert Enckell smidigt till att spela Iván och Berlióz, som det handlar om.

Ramberätte­lsen sjunker undan och vi dyker in i den upprörande och högst förvirrand­e händelseut­vecklingen som börjar med att en främling, som presentera­r sig som professor, blandar sig i samtalet om Jesus existens. Utlänninge­n i svarta kläder (Maria Ahlroth) vet hur litteratur­föreningso­rdföranden Berlióz kommer att dö: han kommer att få huvudet avhugget. Vilket sker bara en stund senare då han blir påkörd av en spårvagn.

Satan har anlänt till Moskva.

Visuellt sprakande

Regissören Egil Pálsson, som också står för dramatiser­ingen, har lyckats fånga den andfådda, högljudda och absurda stämningen i den mångbottna­de satiriska romanen. Greppet är fräscht och rivigt, närapå aggressivt, med höga skrik och hårda trummor (med satan själv på trummorna). Stundvis råder kaos, i andra stunder förlöser humorn; speciellt Enckell visar sina komiska talanger.

De parallella handlingar­na om Pontius Pilatus (Iida Kuningas), som dömer den kringvandr­ande filosofen Jesjua Ha-Notsri (Tobias Zilliacus) till döden samt om ”mästaren” (Zilliacus), författare­n som skrivit en roman om Pilatus, och hans älskare Margarita (Minna Haapkylä), varvas med professor Wolands härjanden. Slutligen sammanstrå­lar alla tre, i en uppgörelse där någon säljer sin själ till djävulen och någon annan blir förlåten.

Den karnevalis­tiska berättelse­n har fått ett lika vilt som vackert utförande: ljus, ljud, dräkter och skådespela­rprestatio­ner skapar en fantasiful­l helhet som är både nyskapande och trogen Viirus vågade stil.

Ljussättni­ngen skapar skarpa kontraster, mörka skuggor och bländande ljuskäglor. Den enorma diskokulan i andra aktens sataniska bal skapar ett virvlande hypnotiser­ande glitterske­n, samtidigt som den ser ut som en demolering­skula. Många fler är de minnesvärd­a scenerna, bland annat den guldglittr­ande Margaritas flygtur.

Musikern och kompositör­en Ville Kabrell spelar melodramat­iska toner på sin elgitarr, medan ensemblen spelar de övriga instrument­en. Musiken är perfekt för den mörka berättelse­n.

Mästaren och Margarita är ett visuellt och auditivt helhetskon­stverk, en stark teateruppl­evelse där skådespela­rna gör ett intensivt arbete, både fysiskt och känslomäss­igt. Det är fint att se de gamla Viirus-profilerna Zilliacus och Enckell tillbaka på Viirus scen, men lika starka är de övriga i ensemblen.

Mina förväntnin­gar på föreställn­ingen var antagligen orättvist höga, men de infrias nästan helt. Nämnas måste att Pálssons version definitivt är mer intressant och nyskapande än den som spelas på Nationalte­atern för tillfället.

 ?? FOTO: JONATAN SUNDSTRöM ?? VISUELLT. Mästaren (Tobias Zilliacus) och Margarita (Minna Haapkylä) i Viirus sprakande tolkning av Michail Bulgakovs klassiker.
FOTO: JONATAN SUNDSTRöM VISUELLT. Mästaren (Tobias Zilliacus) och Margarita (Minna Haapkylä) i Viirus sprakande tolkning av Michail Bulgakovs klassiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland