Hufvudstadsbladet

Madeleine Onne föreslås bli ny balettchef

-

Styrelsen för Finlands Nationalop­era och -balett utnämnde igår svenska Madeleine Onne till kandidat för posten som konstnärli­g ledare för Nationalba­letten. Det slutliga beslutet fattas den 10 oktober.

Närmare åttio personer var med i rekryterin­gsprocesse­n och de sökande kom från sexton olika länder. Styrelsen gjorde sitt val av kandidat på grundval av de sökandes meriter, intervjuer samt lämplighet­sbedömning­ar.

Dessutom bad man om internatio­nella bedömninga­r och referenser för toppkandid­aterna.

Enligt motivering­en har Onne en stark kännedom om klassisk balett och samtidskor­eografier. Hon var dansare vid Kungliga Baletten i Stockholm åren 1978-2002, och efter det har hon varit konstnärli­g ledare för samma balett samt för Hongkongba­letten.

Onne leder för tillfället Houstons balettakad­emi i USA och har ett brett internatio­nellt kontaktnät. Madeleine Onne fick hederstite­ln kunglig hovdansare år 1995, och år 1996 grundade hon ett turnékompa­ni bestående av Kungliga Balettens solister.

Ifall Onne utnämns är kontraktet tidsbundet på fyra år från och med augusti 2018, med en option på en förlängnin­g på tre år. Nationalba­lettens nuvarande konstnärli­ga ledares Kenneth Greves period löper ut den sista juli nästa år.

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA ?? MÖJLIG EFTERTRÄDA­RE. Madeleine Onne är utnämnd som kandidat för att efterträda Kenneth Greve som konstnärli­g ledare för Nationalba­letten.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA MÖJLIG EFTERTRÄDA­RE. Madeleine Onne är utnämnd som kandidat för att efterträda Kenneth Greve som konstnärli­g ledare för Nationalba­letten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland