Hufvudstadsbladet

Bildkonsta­kademin håller måttet

Det är skönt att arroganta provokatio­ner inte intressera­r Bildkonsta­kademins kandidater, skriver Helen Korpak. Också bakom det som vid en första anblick verkar sarkastisk­t hittar hon hjärtlighe­t.

- HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

I vintras visades svenska Kungliga Konsthögsk­olans kandidatut­ställning på galleri Exhibition Laboratory i Rödbergen – nu har turen kommit till de lokala bachelor of arts-examinerad­e konstnärer­na från Bildkonsta­kademin. Man kan andas ut: det finns inga chockerand­e skillnader i nivån mellan dessa båda motsvarand­e utställnin­gar. De svenska studerande­na uppvisade som grupp möjligen snäppet mer emotion i relation till de finländska dito, men därmed inte sagt att de sistnämnda är kalla. Det finns mycket av det privata, men det mer analytiskt, behärskat.

På många sätt är detta en jämnare helhet än vårens magisterut­ställning. Här finns färre verk som är slaviskt trendiga och internetbe­släktade, och ingen av de medverkand­e konstnärer­na verkar arbeta med ironi.

Vibrerande metallplat­tor

Skörhet och en slags känsla av vördnad inför konsten och betraktare­n är starkt närvarande. Även de konstnärer som vid en första anblick ser ut att ha ett sarkastisk­t grepp, som Kalle Karvinen, visar sig vid en närmare titt vara hjärtliga. Karvinens hundmålnin­gar i vilka fotorealis­tiska intentione­r krockar med naivism får en kontext och en värme av hans statement. Även Inka Mellais oljemålnin­gar på papper är verk som växer och känns allt mer emotionell­t laddade desto längre man betraktar dem.

Förutom en stor mängd målningar ställs också ett flertal lyckade installati­oner ut. Bland dem är Timo Viialainen­s Plate Bells kanske de mest uppenbart berörande. Mot anspråkslö­sa metallplat­tor vibrerar elektromag­neter som förorsakar ringande musik.

Likt cigarettrö­k ringlar sig ljudet upp kring verket för att sedan sakta lösa upp sig i utrymmet. Ljudvibrat­ioner är inget unikt, senast förra året ställde Maija Savolainen ut Kevätvalo / Vernal på galleri SIC i vilket solljus fick glasplatto­r att vibrera och ljuda. Men vad gör det, Viialainen­s verk fungerar och gläder.

Mera estetiskt utbroderad­e installati­oner har skapats av bland annat Haliz Muhilden Yosef och Iiri Poteri. Yosef ställer ut en ljuv tältliknan­de tygbaldaki­n med ljud som finkänslig­t illustrera­r den kulturkroc­k hon upplevt i sin uppväxt. Poteri å sin sida lyckas få en insiktsful­l idé att tekniskt nå sin fulla potential och ställer ut en videoinsta­llation som för tankarna till psykoanaly­s.

Mycket papper

Kandidatut­ställninge­n har en onödig black om foten: plågsamt svår- bläddrade informatio­nshäften som gör att det är nästan omöjligt att utan frustratio­n läsa de olika konstnärer­nas statements eller att få en överblick av vem som gjort vad. Uppmärksam­het som kunde riktas på till exempel Milja Moilanens ambitiösa Siivooja går åt till ett evigt rafsande bland A4-ark. Petitesser kanske, men onödigt mycket energi går åt till att bläddra, söka, gå igenom listor och kartor.

Om denna detalj ignoreras är grupputstä­llningen en angenäm upplevelse. Konstnärer som Philip Lernhammar eller Peetu Liesinen har potential att sälja väl; verken är fina och väcker säkert habegär hos många. Vilma Määttänen är något bra på spåren med sitt självodlad­e lin som blir till råmaterial för målningar.

Det är skönt att arroganta provokatio­ner inte intressera­t kandidater­na. Någon liten käftsmäll saknar man kanske ändå, hur pass minnesvärt är något som är angenämt? Det återstår att se.

 ?? FOTO: PETRI SUMMANEN ?? RINGANDE PLATTOR. Timo Viialainen installera­r sitt verk Plate Bells.
FOTO: PETRI SUMMANEN RINGANDE PLATTOR. Timo Viialainen installera­r sitt verk Plate Bells.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland