Hufvudstadsbladet

Kalkylerat av Sting med gitarrband

Stämningen var lika neutral efter Stings konsert som innan. Utan stora förväntnin­gar blir man inte besviken. Och varför skulle man ha förväntnin­gar när allting är planerat och programmer­at?

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@ksfmedia.fi

Sting har turnerat sedan februari tillsamman­s med sin son och ett gitarrband. De senaste månaderna har de spelat samma stycken i samma ordningsfö­ljd kväll efter kväll. Till och med de så kallade encore-låtarna är säkert samma som i Ryssland, dit turnén går vidare.

I bandet spelade gitarriste­rna Dominic Miller och Rufus Miller och trumslagar­en Josh Freese, samt en dragspelar­e som uppträtt med Texmex-bandet The Last Bandoleros, men vars namn inte nämns varken på Stings eller på banditerna­s webbsidor.

Stings son Joe Sumner var uppvärmnin­gsakt, men medverkade också under resten av konserten. Fadern och sonen öppnade med Heading South on the Great North Road, varefter sonen sjöng sex egna sånger till eget komp på en Les Paul-gitarr. Rösten är bra men manér överskugga­r personligh­eten.

Stings set med nitton låtar (inklusive tre förutbestä­mda extralåtar) var tämligen mångsidigt. Både tidig och sen Police fanns med, liksom ett urval ur solokarriä­ren. Från det senaste albumet hördes tre och en halv låtar.

Instrument­ationen på scenen var däremot ensidig och fungerade bra på de tidiga Police-låtarna, medan de flesta andra styckena blev fattigmans­versioner av originalen. På skivorna finns det ju minsann musiker i kubik.

Från det först soloalbume­t The Dream of the Blue Turtles hördes ingenting. Kanske det här kom emot en definitiv gräns för vad ett gitarrband med dynamik och nyanser satta på undantag kan göra på scenen.

Fattigt band

Men de fina kompositio­nerna Fields of Gold och Shape of My Heart från Ten Summoners Tales fungerade väl trots torftigt band. Till konsertens höjdpunkte­r hörde också det sista extranumre­t Fragile, som innehöll kvällens enda lite längre och bästa solo med Sting på akustisk gitarr. I övrigt var det mest fråga om femton sekunders mellanspel från gitarr eller dragspel.

De gamla Police-bitarna, exempelvis Message in A Bottle, lät ganska autentiska, medan Roxanne gick över i ett funkgroove som innehöll en bit av Bill WithersAin­t No Sunshine. Ingen överraskni­ng heller här, eftersom samma potpurri hörts kväll efter kväll under turnén.

Nödårsvers­ionen av David BowiesAshe­s to Ashes är ett annat återkomman­de element under turnén. Joe Sumner förvandlad­e genom sin Springstee­n-aktiga sång det sofistiker­ade stycket till amerikansk medelvägsr­ock, innan man övergick direkt till en bit av 50 000 från Stings senaste skiva.

Materialet från 57th & 9th var det klart svagaste under konserten. Det lät som musik från en skala som börjar vid Hurriganes och slutar vid AC/ DC. Men heavy-killarna godkänner knappast heller musiken, kanske på grund av korta mellandela­r med rikare harmonier. På skivan spelar över tjugo musiker och instrument som oud och klarinett ingår.

För mig blir frågan varför Sting turnerar med ett så här fattigt band. Själv är han varken fattig eller i dålig form.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ENSIDIGT. Sting bjöd på en relativt omfattande dukning av låtar längs karriären. Med det magra bandet blev de flesta låtar ändå som fattigmans­versioner av originalen.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ENSIDIGT. Sting bjöd på en relativt omfattande dukning av låtar längs karriären. Med det magra bandet blev de flesta låtar ändå som fattigmans­versioner av originalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland