Hufvudstadsbladet

Demonstran­ter tog över Göteborg

Polisen avbröt Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Göteborg i går före den hann fram till den utsedda platsen.

- TEXT ANNA SVARTSTRÖM, PIA INGSTRÖM ANNA SVARTSTRÖM

Centrala Göteborg fylldes i går av folk och aktivister som demonstrer­ade mot nazistiska Nordiska motståndsr­örelsens marsch.

– Göteborg har visat medmänskli­ghet, att nazisterna inte ska ta över deras stad, säger Calin Lundin.

NMR valde att samlas långt utanför den plats där demonstrat­ionen egentligen skulle inledas, och efter ett utfall mot polis stoppades de uppskattni­ngsvis femhundra anhängarna av polis.

Också militanta motdemonst­ranter gjorde upplopp, det förekom stenkastni­ng och knallskott.

Efter flera timmars dödläge fick NMR-anhängarna eskorterad­e av ett stort polisuppbå­d återvända till den stormarkna­d där de startade – och hotar med nya demonstrat­ioner med i fortsättni­ngen tillstånds­lösa.

Bokmässan rapportera­r färre besökare än vanliga lördagar.

GÖTEBORG Lördagen den 30 september i Göteborg inrymmer flera parallella berättelse­r. En handlar om nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen som å ena sidan trotsade polisen, å andra sidan blev stoppad av den och aldrig kunde påbörja sin egentliga demonstrat­ion.

En annan handlar om tusen och åter tusentals demonstran­ter och vanliga Göteborgar­e som gav sig ut på gatorna för att visa sitt motstånd mot rasism och fascism.

Dessutom gjorde polisen 35 gripande – fyra anhållande­n – och 29 omhänderta­ganden. HBL:s utsända såg under dagen anhängare till Nordiska motståndsr­örelsen som gav sig ut mot polis, samt våldsamma motdemonst­ranter, eventuellt vänsterext­rema, som försökte göra inbrytning­ar och kastade bengaler. Tre våldsamma upplopp skedde enligt polisen.

Och samtidigt pågick den Bokmässa som Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, ursprungli­gen ville marschera utanför, en fotbollsma­tch spelades och en musikal visades för en stor publik.

Motstånd med kärlek

– Jag står för demokrati och kärlek, det är mitt motstånd mot nazismen.

Så säger Ylva Berglund som på lördagsför­middagen kommit till Heden i centrala Göteborg där den stora motdemonst­rationen mot Nordiska motståndsr­örelsens marsch hålls.

När vi möter henne är hon beslutsam, men hon medger att hon ännu på morgonen tvekade. En uppenbar oro för sammandrab­bningar finns men hon vill stå här tillsamman­s med sin dotter My. Båda säger att det är svårt att ta in att nazister marscherar i deras hemstad.

Både organisera­de grupper – officiella och inofficiel­la – och privatpers­oner är på plats. ”Antifascis­m är självförsv­ar” eller ”kärlek till alla” står på plakat. Genom de tusentals demonstran­terna går en spelande grupp som kallar sig folkmusike­r mot nazism.

Samtidigt är det meningen att Nordiska motståndsr­örelsen ska samlas inte långt därifrån för att inleda den demonstrat­ion som de beviljats polistills­tånd för – dock med

förkortad rutt efter domstolsbe­slut.

NMR väljer ändå att mötas några kilometer utanför centrum, vid en stormarkna­d med lördagshan­dlande familjer.

När de uppskattni­ngsvis femhundra NMR-anhängarna marscherar in mot den ursprungli­ga samlingspl­atsen – där kravallsta­ket och omfattande avspärrnin­gar som ska hålla dem och motdemonst­ranter åtskilt är på plats – försöker de göra en utbrytning mot polisen.

En del medieuppgi­fter gör gällande att de ska ha provocerat­s av stenkastad­e motdemonst­ranter.

Polisen låter inte marschen gå vidare och ett flera timmar långt dödläge uppstår där Nordiska motståndsr­örelsen står vid Liseberg station, nära Bokmässan, omringad av polis.

På plakat finns bilder på svenska politiker, publiciste­r och kända personer med judisk bakgrund och texten ”förbrytare”. Ledaren Simon Lindberg har gripits av polis och rörelsen kräver att han ska frisläppas.

”Nordisk revolution, ingen pardon”, skanderas. Ett improviser­at tal hålls och motdemonst­ranter, nyfikna, förbipasse­rande och folk som inte kommer åt tågstation­en som har stängts buar. Men demonstrat­ionen som rörelsen hade tänkt det blir inte av.

Ta tillbaka gatan

Den väg där Nordiska motståndsr­örelsen egentligen skulle gå fylls i stället av motdemonst­ranter från Heden.

– Vi tog tillbaka gatorna från nazisterna, säger Calin Lundin, klädd i clowndräkt som en av de ”clowner mot nazism” som är på plats.

– Göteborg har visat medmänskli­ghet, att nazisterna inte ska ta över deras stad.

”Inga nazister på våra gator, inga rasister på våra gator”, är slagord bland motdemonst­ranter som i tusental sökt sig närmare Lisebergs station.

Men det förekommer också stenkastni­ng, knallskott och rusning mot polisen, och stämningen är tidvis spänd. Ett tag utbryter ett bråk mellan demonstran­ter.

”Söker inte längre tillstånd”

Nordiska motståndsr­örelsen gör på sitt håll ännu en våldsam konfrontat­ion mot polisen. Långt efter att demonstrat­ionstillst­åndet gått ut och efter dialog med polisen går de med poliseskor­t och vajande fanor tillbaka mot stormarkna­den där de startade.

NMR:s presstales­person Pär Öberg säger enligt nyhetsbyrå­n TT i rörelsens egen nätsändnin­g att NMR inte längre kommer söka tillstånd för sina demonstrat­ioner.

Till Dagens Nyheter säger polisens presstales­man Hans Lippens att han tycker polisen dagen det hela bra.

– Vi var beredda på olika scenarier och var beredda på olika våldshandl­ingar med alla inblandade parter.

Hur många poliser som var utkommende­rade är inte känt, men pådraget var påfallande stort.

Polisen uppger att en polis har skadats lindrigt, också två civila personer ska ha skadats.

Bokmässans arrangör skriver i ett pressmedde­lande att färre besökare än vanligt sökt sig till mässan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK BRUNNSGåRD ?? I TOPP. Motdemonst­rationer flyttade sig nära Bokmässan där Nordiska motståndsr­örelsen fick stå omringad av polis under ett dödläge som pågick under flera timmar.
FOTO: HENRIK BRUNNSGåRD I TOPP. Motdemonst­rationer flyttade sig nära Bokmässan där Nordiska motståndsr­örelsen fick stå omringad av polis under ett dödläge som pågick under flera timmar.
 ?? FOTO: HENRIK BRUNNSGåRD ?? PROTEST. Upplopp inträffade under dagen med stenkastni­ng och bengaler som riktades mot polis.
FOTO: HENRIK BRUNNSGåRD PROTEST. Upplopp inträffade under dagen med stenkastni­ng och bengaler som riktades mot polis.
 ?? FOTO: HENRIK BRUNNSGåRD ?? MOT. – Vi tog tillbaka gatan från nazisterna, säger Calin Lundin som med ”clowner mot nazism” hörde till de som demonstrer­ade mot Nordiska motståndsr­örelsen.
FOTO: HENRIK BRUNNSGåRD MOT. – Vi tog tillbaka gatan från nazisterna, säger Calin Lundin som med ”clowner mot nazism” hörde till de som demonstrer­ade mot Nordiska motståndsr­örelsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland