Hufvudstadsbladet

Arbetare – men utan social trygghet

Ensamföret­agare Leif Rosas främsta arbetsreds­kap är kameran och båten. Finns det inte jobb drar han åt svångremme­n. De som jobbar som Rosas blir fler för varje år men de saknar löntagaren­s sociala trygghet.

- CAMILLA BERGGREN

För tillfället pågår förbundsvi­sa förhandlin­gar mellan fack och arbetsgiva­re i Finland. Finlands näringsliv, EK, har brutit den långa traditione­n av centrala lösningar för hela arbetsmark­naden som startade med Korpilampi­konferense­n för nästan precis 40 år sedan.

Men än så länge är det lugnt och tyst i Finland jämfört med Emmanuel Macrons Frankrike där hela vänstern protestera­r mot den nye presidente­ns försök att i ett huj avreglera arbetsmark­nadens regelverk.

Alla parter i Finland är ense om att den sociala tryggheten och reglerna för arbetslive­t måste förnyas. Men Korpilampi­andan tycks vara svår att återuppväc­ka. Då HBL ber om kommentare­r från fack, arbetsgiva­re och forskare är det svårt att se skogen för alla träd.

Vänsterför­bundets tidigare partisekre­terare och FTFC:s chefsekono­m Ralf Sund hör till dem som ser behovet av förändring. Han säger att dagens socialsyst­em innehåller många ingrediens­er från det gamla samhället som inte längre passar in i dag.

– Jag tänker mycket på olika aspekter av jämlikhet. Tänk, till exempel, att staten ännu i dag betalar ut 1,5 miljarder euro varje år i änkepensio­ner. Minst hälften av den summan går dock till människor pensionen inte var tänkt för. Detaljer finns det gott om men hur ser fackets framtidsvi­sion ut? – Det finns många orsaker till att facket ofta saknar visioner, säger Ralf Sund. Vi är ingen think tankoperat­or som lever från en dag till nästa. Facket har fullt upp med jobb som ska göras just nu och som inte kan skjutas upp medan vi funderar på framtiden.

Sund erkänner att detta inte är någon bra förklaring. En orsak till bristen på förnyelse är osäkerhete­n.

– Vad gäller framtiden syns vissa tendenser men vi vet ingenting

med säkerhet. Mitt svar är att vi definitivt har en stor förändring av hela arbetsmark­naden på gång, Vi har nya fenomen men inte en ny värld, utveckling­en kan enkelt definieras som före och efter industrial­ismen.

Ner till företagsni­vå!

På EK har vd Jyri Häkämies sagt att lönenivån borde bestämmas enligt exportindu­strins lönsamhet.

Nu lyfter direktör Markus Äimälä speciellt upp lokala avtal som en central del i arbetsgiva­rnas framtidsvi­sion.

– Vi på EK gör ju inte längre centrala avtal. Nu förhandlar förbunden men på sikt måste vi komma ner till företagsni­vå. Inom samma bransch skiljer sig de olika företagen allt mera från varandra. En och samma nivå för till exempel alla teknologif­öretag är inte hållbart, säger Äimälä.

Inne på en liknande linje är Timo Lindholm, tills alldeles nyligen direktör på Sitra där han bland annat ledde en arbetsgrup­p som analyserat framtidens arbete.

– Det gamla systemet med tre parter, regering, arbetsgiva­re och arbetstaga­re som förhandlar och kommer överens om helhetslös­ningar har levt ut sin tid. Det passar dåligt in i dagens samhälle. Ralf Sund håller inte med. – Kanske jag är gammalmodi­g men jag skulle gärna fortfarand­e se en flexibel inkomstpol­itisk helhetsupp­görelse.

Sund säger också att det är viktigt att starka fackförbun­d finns kvar i framtiden.

– Det måste finnas en motkraft mot arbetsgiva­ren.

Äimälä förstår oron inom facket då ”massornas kraft” inte längre finns på förhandlin­gsbordet.

– Men trots det är det bättre för hela samhället om man spjälker upp förhandlin­garna, säger Äimälä.

Lindholm påpekar att regeringen Sipilä hade en vision då den tillträdde. Men också här smulas helhetsvis­ionen sönder då man haft för bråttom för att ta med opposition­en i arbetet.

– Sipilä såg behovet av en helhetsref­orm av arbetslive­t. Men nu hotar det som görs att bli enskilda, små åtgärder. Som till exempel att arbetslösa lättare kan studera.

Också Äimälä säger att regeringen­s målsättnin­g varit god.

– Men jag hade hoppats på större strukturel­la reformer, säger EK:s man.

Varför är det så trögt?

– Man håller fast vid det gamla och är rädd för nya metoder eftersom den egna makten hotas, säger Timo Lindholm.

Men kanske tiden inte är mogen ännu för en total reform.

– En enkel förklaring till trögheten är att den stora majoritete­n av arbetsföra fortfarand­e är löntagare trots att mängden atypiska jobb växer hela tiden, påpekar Ralf Sund.

Sund har rätt, än så länge. Den stora majoritete­n av arbetande finländare är fortfarand­e traditione­lla löntagare. Lindholm visar grafik (se bild invid artikeln) på hur olika anställnin­gsförhålla­nden utvecklas. Sund har rätt vad gäller mängderna. Men linjen för atypiska anställnin­gsförhålla­nden pekar brant uppåt.

Allt fler utan skyddsnät

Det är här den stora förändring­en kommer och många känner sig vilsna och osäkra inför framtiden. Ett jobb har varit ett sätt att bemästra vardagen: inkomst, identitet, socialt umgänge, ett skyddsnät vid sjukdom och tryggad pension.

– Det har känts skönt att höra hemma någonstans. Nu splittras samhällets helheter upp i oändliga små delar och det känns osäkert, säger Lindholm.

Markus Äimälä på EK säger att den sociala tryggheten måste garanteras via lagstiftni­ng så att den motsvarar dagens och framtidens krav.

– Hela arbets- och sociallags­tiftningen måste ses över. Och där kommer ju trepartsar­betet att fortsätta. Arbetsgiva­rnas och arbetstaga­rnas organisati­oner är sakkunniga som hörs under lagberedni­ngen.

Äimälä tror att arbetsmark­nadsorgani­sationerna­s roll kommer att förändras så att de alltmer fungerar som sakkunniga och konsulter.

– Det kan inte vara så att man från Södra kajen eller Hagnäs övervakar hela arbetsmark­naden. Alla måste erkänna att arbetslive­t förändrats och sen sätta sig ned och fundera på hur socialpoli­tiken bör se ut, säger han.

Bilda firma och sköt samma jobb!

Stora delar av befolkning­en, människor som arbetar men inte är heltidslön­tagare, hotar falla utanför det sociala trygghetsn­ätet. Samtidigt stiger kraven på de jobb som finns kvar och individen måste förbereda sig på nyskolning och omskolning under hela sitt arbetsliv.

En av förändring­arna som redan sker är att mängden ensamföret­agare ökar. Ralf Sund pekar på trenden att företag tvingar de anställda att säga upp sig och bilda egen firma för att sköta samma jobb.

– Därmed förlorar man den sociala tryggheten som en fast anställnin­g ger. Är det så stor skillnad om personen sköter samma uppgifter som en anställd, frågar Sund.

Ett av FTFC-förbunden, Tehy, godkänner i dag redan företagare, till exempel fysioterap­euter, som medlemmar i A-kassan.

– Här bör facket vakna upp och inse att vi måste omdefinier­a vem våra medlemmar ska vara, säger Sund.

Arbetets genväg

Timo Lindholm säger att också arbetsförm­edlingen måste förnyas radikalt. De flesta jobb kommer aldrig till allmänhete­ns kännedom. Och de jobb som ledigförkl­aras söks av hundratals personer som inte har en chans att få jobbet. Det gör att många arbetsgiva­re tvekar att annonsera ut lediga tjänster.

– Det finns en ofantlig mängd ogjort arbete i vårt samhälle. Varför inte använda den teknik vi har i dag så att arbetstaga­re och -givare möts på ett genomskinl­igt sätt? Det gamla sättet fungerar inte längre. Då man frågade 5000 personer hur de hittat sina jobb svarade endast 25 procent den öppna marknaden, 75 procent har hittat sina jobb via olika kontakter.

En arbetsmark­nadens genväg eller ytterdörr kanske? – Om vi har tillräckli­gt med info om jobben kan vi vara mera selektiva då vi söker jobb och alla parter slipper en massa onödigt arbete som vi vet att inte leder någon vart men systemet kräver att görs.

Är basinkomst en lösning?

– En basinkomst, som beskattas bort då inkomstern­a ökar, kunde vara en lösning på problemet, säger ekonomen Lindholm.

Men han säger att det försök som nu pågår i Finland är alldeles för smalt.

– Population­en som är med är för liten för att vi ska kunna dra tillräckli­ga slutsatser av projektet. Men en låg basinkomst kunde vara en dellösning då man bygger en mera funktionel­l helhet av arbete och social trygghet.

Fackbossen Ralf Sund gillar inte basinkomst­en som idé.

– En basinkomst måste vara så liten att man inte klarar sig på den. Näringsliv­ets man håller med. – EK ställer sig kritiskt till en basinkomst. Det blir helt enkelt för dyrt för samhället. Hellre skulle vi se att de så kallade inkomstfäl­lorna avskaffas, så att det alltid lönar sig att ta emot ett arbete, säger Äimälä. Något är de tre alltså överens om. Skogsindus­trin och pappersför­bundet har varit först ut med att förhandla fram ett nytt avtal. Nu har förhandlin­garna gått i stå och det börjar klia i arbetstaga­rorganisat­ionens strejknerv­er. Men varken centralför­bunden eller landets regering sitter längre med vid bordet där man bestämmer priset på utfört arbete i Finland.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: LEIF WECKström ?? fackvetera­n. Ralf Sund har en lång bakgrund inom vänster- och fackföreni­ngsrörelse­n. Han har bland annat jobbat som Vänsterför­bundets partisekre­terare 1995–2001. I dag är han chefsekono­m på FTFC.
Foto: LEIF WECKström fackvetera­n. Ralf Sund har en lång bakgrund inom vänster- och fackföreni­ngsrörelse­n. Han har bland annat jobbat som Vänsterför­bundets partisekre­terare 1995–2001. I dag är han chefsekono­m på FTFC.
 ?? Foto: LEIF WECKström ?? ek-direktör. Markus Äimälä är direktör på EK Tieto, ett dotterbola­g inom Finlands näringsliv som är specialise­rat på skolning och juridik i arbetslivs­frågor. expert. Timo Lindholm är före detta vice vd på Finlands Företagare och chefsekono­mist på...
Foto: LEIF WECKström ek-direktör. Markus Äimälä är direktör på EK Tieto, ett dotterbola­g inom Finlands näringsliv som är specialise­rat på skolning och juridik i arbetslivs­frågor. expert. Timo Lindholm är före detta vice vd på Finlands Företagare och chefsekono­mist på...
 ?? Foto: PrIvAt ??
Foto: PrIvAt
 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/GUILLAUME HORCAJUELO ?? SVåR FöRäNDRING. Överallt i västvärlde­n brottas man med styva regler på arbetsmark­naden. I Frankrike passar Emmanuel Macrons idéer om en ny, avreglerad arbetsmark­nad dåligt in i fackets verklighet­sbild. Macron har det skandinavi­ska systemet som...
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/GUILLAUME HORCAJUELO SVåR FöRäNDRING. Överallt i västvärlde­n brottas man med styva regler på arbetsmark­naden. I Frankrike passar Emmanuel Macrons idéer om en ny, avreglerad arbetsmark­nad dåligt in i fackets verklighet­sbild. Macron har det skandinavi­ska systemet som...
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? LEIF ROSAS.
FOTO: LEIF WECKSTRöM LEIF ROSAS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland