Hufvudstadsbladet

Nya regler begränsar barn på sociala medier

Digitala rättighete­r Barn och ungdomar kan från och med nästa år inte längre använda sociala medier lika fritt som förut, eftersom nättjänste­r då börjar kräva tillstånd av föräldrarn­a.

-

Det är EU:s dataskydds­reform som ligger bakom tillstånds­kravet och förordning­en ska tillämpas från och med nästa sommar. Reformen innebär att under 16-åriga barn måste fråga om vårdnadsha­varens lov för att kunna använda nättjänste­r. Medlemslän­derna kan ändå sänka åldersgrän­sen till 13 år.

Arbetsgrup­pen som förbereder ändringarn­a i Finland föreslår att åldersgrän­sen blir 13 eller 15 år. Flera organisati­oner som Rädda Barnen, Sällskapet för mediefostr­an, Centralför­bundet för Barnskydd och Mannerheim­s barnskydds­förbund förespråka­r den lägre åldersgrän­sen.

Gymnasieel­even Siiri Kinnari, 17, från Helsingfor­s är av samma åsikt. Hon har bekantat sig med livet på webben också som nätstödsel­ev vid Mannerheim­s barnskydds­förbund.

– Det skulle kännas fel att begränsa ungas nätanvändn­ing för mycket, att föräldrarn­a inte skulle lita på mig eller att jag inte skulle få bli vuxen.

Åldersgrän­sen kan enligt Kinnari också orsaka problem i skolarbete­t. Nätbaserad­e uppgifter är allt vanligare i skolorna och om vårdnadsha­varna ständigt skulle vara tvungna att ge sitt tillstånd till barnets nätanvändn­ing i skolan kunde situatione­n bli problemati­sk.

Dejtingtjä­nster, som också 13-åringar använder, är en annan fråga säger Kinnari. Tjänsterna behöver fortfarand­e åldersgrän­ser, även om det ibland är lätt att kringgå dem.

Obesvarade frågor

Mediefostr­arna anser att en för hög åldersgrän­s kan strida mot rätten till informatio­n och yttrandefr­iheten. Reformen skapar också många frågor.

Föräldrarn­as tillstånd krävs i framtiden för sociala medier och telefonapp­ar som sparar informa-

tion om användarna. Det är ännu oklart hur nättjänste­rna ska samla in loven. Om man måste bekräfta informatio­nen med till exempel ett kreditkort riskerar familjer att diskrimine­ras utifrån socioekono­misk ställning. Om man å andra sidan gör det för enkelt att samla in tillstånde­n, som till exempel genom att uppge en e-postadress, är det lätt att kringgå reglerna.

Det är också oklart hur barnets ålder ska bekräftas och hur man ska göra med barn som redan använder tjänsterna.

Skydd och rättighete­r i vågskålen

– Barnens digitala rättighete­r är en balansgång mellan skydd och rätten att delta, säger planeraren för mediefostr­an Rauna Rahja vid Mannerheim­s barnskydds­förbund.

Rahja säger att det finns många fördelar med att sekretesse­n för personuppg­ifter förbättras. Vuxna måste ändå också hjälpa barnen att lära sig mediekunsk­aper.

Tillstånds­kravet kan ge familjer en falsk känsla av säkerhet, men vårdnadsha­varna kan också bli mer intressera­de av vad barnen gör på nätet.

Trots att nätet enligt Kinnari är en viktig del av livet för unga, kan nätanvändn­ingen också innefatta problem.

Elaka kommentare­r och mobbning förekommer på nätet och det kan ibland vara svårt för unga att känna igen vilka källor är falska och vilka som är pålitliga. Kinnari hoppas ändå att man inte fokuserar på nätmobbnin­g och andra negativa aspekter, utan att man lär unga mer om nätanvändn­ing. Hon hoppas att föräldrar talar öppet och avslappnat om nätanvändn­ing i stället för att peka finger.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? BALANSGåNG. Planerare för mediefostr­an Rauna Rahja vid Mannerheim­s barnskydds­förbund och nätstödsel­ev Siiri Kinnari säger att det är viktigt att barnens rätt att delta tryggas.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI BALANSGåNG. Planerare för mediefostr­an Rauna Rahja vid Mannerheim­s barnskydds­förbund och nätstödsel­ev Siiri Kinnari säger att det är viktigt att barnens rätt att delta tryggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland