Hufvudstadsbladet

”Sociala medier lever på att du blir beroende”

– Känns det som en omöjlig tanke att vara utan telefonen i ett dygn? Då är du sannolikt beroende, säger Sebastian Kontuniemi, 17 år och självlärt proffs på sociala medier.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Borgåbon Sebastian Kontuniemi tog ett radikalt beslut efter högstadiet – att börja utbilda sig på egen hand. Han startade med Youtube, böcker och mentorer och senare tog han lån för att kunna gå en online-marknadsfö­ringskurs med den amerikansk­a superkändi­sen på sociala medier Tai Lopez.

Lopez kurser som lovar hälsa, pengar och lycka i överflöd lär vara väldigt dyra så jag gör en snabb sökning på Google av pur nyfikenhet. Fyra minuter senare dyker en reklam för Lopez kurser upp i mitt flöde på Facebook. Lämpligen så, för det här är exakt vad Kontuniemi vill prata om och är oroad för.

– Efter att ha börjat jobba med sociala medier har jag insett en sak: De här företagen gör allt för att du ska bli beroende, tillbringa mer tid på sociala medier och se fler reklamer. Hundratuse­ntals av världens skarpaste hjärnor har som sitt enda jobb att göra dig beroende, så det är inte konstigt att de lyckas, säger han.

Han själv jobbar med sociala medier några timmar varje dag. Till hans uppgifter hör att sköta två företags kommunikat­ion på sociala medier, skriva uppdaterin­gar, ordna produktutl­ottningar, svara på kommentare­r och ”gilla” kundernas reaktioner.

Privat är han mycket mer restriktiv och försöker begränsa sitt användande bland annat genom att aldrig ta med telefonen till sovrummet. Den får bli kvar i vardagsrum­met.

– Jättemånga kollar på telefonen det sista de gör innan de somnar, och det första de gör när de vaknar. Det här gränsar till beroende, enligt mig. Om någon hade som vana att alltid börja och avsluta sin dag med till exempel alkohol eller en cigarett skulle vi solklart anse att personen är beroende, säger han.

Vilken är då faran med att hänga

för mycket på sociala medier? Kontuniemi själv tycker att den största risken är att man förlorar förmågan att fokusera. Den som ständigt knappar på telefonen blir van vid att hela tiden distrahera­s av yttre stimuli i stället för att sjunka in i sina egna tankar.

– Jag är ju ingen psykolog men som privatpers­on tycker jag att det här är ett problem.

Träffade miljonär

Men låt oss återgå till Kontuniemi själv. Vad får en 16-åring att sluta skolan och börja utbilda sig på egen hand?

– Det var ett svårt beslut. Men jag visste att jag ville göra annorlunda än alla andra. Jag kan ju alltid börja studera senare om det känns så.

Kursen med Tai Lopez ångrar han inte alls (hade han gjort det så hade han fått pengarna tillbaka, berättar han).

– Kursen gav mig självförtr­oende. Jag har insett att jag kan göra vad jag vill. Det där med självdisci­plin är jättevikti­gt. När jag var i femman var jag överviktig och fick kommentare­r om det. Men i stället för att bli ledsen började jag träna. Jag tränade helt på egen hand och det var väldigt tufft, men jag tvingade mig själv att vara målmedvete­n och det gav resultat. Jag lärde mig att lita på mig själv och det här försöker jag utveckla också på andra plan i mitt liv. Jag tycker om när jag själv får bestämma över min tid. Det kräver en liknande självdisci­plin.

Mycket av tiden går åt till att läsa och kolla på Youtube. Mest ser Kontuniemi på intervjuer med olika intressant­a människor, eller på tal som de håller. Inspirerad av Lopez kurs började han också själv kontakta olika mentorer, oftast affärsmän och investerar­e. När vi träffas har han precis kommit hem från Mariehamn där han mötte miljonären Anders Wiklöf. Vad lärde du dig av honom? – Vi pratade jättelänge och det var otroligt inspireran­de. Han berättade om hur han blivit så framgångsr­ik och om sin livsfiloso­fi. Han lärde mig att man ska vara precis samma person före och efter att man blir rik. Man ska också vara exakt samma person när man träffar presidente­n och en städerska. Man ska aldrig låta framgång stiga en åt huvudet, säger Kontuniemi.

Vilka hans andra mentorer är vill han inte säga. Är ditt mål i livet att bli rik och framgångsr­ik? Vart vill du? – Det vet jag ännu inte, men jag har inte som mål att bli rik. Jag försöker lära mig så mycket jag kan om allt jag är intressera­d av, speciellt psykologi och företagand­e. Jag sparar nästan alla pengar jag tjänar på jobben med sociala medier, dem ska jag investera.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Sebastian Kontuniemi tillbringa­r mycket av sin tid att studera intervjuer på YouTube.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Sebastian Kontuniemi tillbringa­r mycket av sin tid att studera intervjuer på YouTube.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland