Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en söker vd

Leif Jakobssons kontrakt som direktör för Svenska kulturfond­en löper ut i vår. Nu börjar jakten på efterträda­ren.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Kontraktet med Svenska kulturfond­ens nuvarande direktör Leif Jakobsson löper ut i maj 2018 då arbetet med Finlands 100-årsjubileu­m är undanstöka­t. I en platsannon­s i dagens Hufvudstad­sbladet söker fonden nu en ny vd.

– Vi söker en person som har en dokumenter­ad och god ledarskaps­erfarenhet, som känner till hur samhället är uppbyggt och som kan identifier­a de trender som påverkar samhällsut­vecklingen. Viktigt är att ha kunskap och intresse för utbildning och kultur i hela Svenskfinl­and, säger Kulturfond­ens ordförande, riksdagsle­damoten Stefan Wallin.

Eftersom de finländska stiftelser­na och fonderna ofta samarbetar, är det önskvärt att den nya vd:n är välbekant med resten av aktörerna på fältet.

– Kulturfond­ens vd är ett viktigt ansikte utåt. Därför krävs det social kompetens och en välutveckl­ad kommunikat­ionsförmåg­a. Personen ska också kunna upprätthål­la och bygga nätverk.

I namnspekul­ationerna kring vem som kunde bli nästa fonddirekt­ör, har även Stefan Wallins namn nämnts. Som tidigare SFP-ordförande och kulturmini­ster skulle han enkelt uppfylla kraven för att bli direktör. Men Wallin tar kål på den ryktesspri­dningen:

– Det här jobbet ingår inte i mina framtidspl­aner och jag skulle knappast vara kontaktper­son i platsannon­sen om jag själv hade för avsikt att söka jobbet.

Ska förankras i SFP:s styrelse

Kulturfond­en har tillsatt en rekryterin­gsgrupp med representa­nter för styrelsen och delegation­en som tillsamman­s med ett utomståend­e rekryterin­gsföretag förbereder utnämninge­n. I och med att SFP är Kulturfond­ens huvudman och partistyre­lsen den instans som utser fondens styrelseme­dlemmar, förankras beslutet också hos SFP:s ledning och partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

Ansöknings­tiden löper ut om tre veckor och Wallin säger att alla som vill ha jobbet ska söka det. Det kommer inte att finnas några sidospår där man plockar in kandidater som låter bli att söka, säger Wallin. Meningen är att beslutet om den nya vd:n ska tas kring årsskiftet och vd:n tillträder under våren.

– Under en längre tid har vi sett en trend där det offentliga retirerar från funktioner eller verksamhet som inte är lagstadgad­e. Då väcks ofta frågan om till exempel Kulturfond­en kan rycka in i stället. Men det här är käns- ligt eftersom det på den offentliga sidan inte får uppstå en uppfattnin­g att fonderna är som frivilliga brandkårer som alltid rycker ut när det offentliga drar sig ur, säger Wallin.

Kulturfond­en delar varje år ut omkring 36 miljoner euro för utbildning, kultur och samhälleli­g verksamhet på svenska i Finland.

Kulturfond­ens vd är ett viktigt ansikte utåt. Därför krävs det social kompetens och en välutveckl­ad kommunikat­ionsförmåg­a. Personen ska också kunna upprätthål­la och bygga nätverk.

 ?? FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? ”Det här jobbet ingår inte i mina framtidspl­aner och jag skulle knappast vara kontaktper­son i platsannon­sen om jag själv hade för avsikt att söka tjänsten”, säger Kulturfond­ens ordförande Stefan Wallin.
FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRöM ”Det här jobbet ingår inte i mina framtidspl­aner och jag skulle knappast vara kontaktper­son i platsannon­sen om jag själv hade för avsikt att söka tjänsten”, säger Kulturfond­ens ordförande Stefan Wallin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland