Hufvudstadsbladet

”Yle måste söka spjutspets­ar”

-

Rundradion bör koncentrer­a sig på sina egna styrkor, säger Jouko Jokinen som utnämnts till ansvarig chefredakt­ör för Yles finska nyhetsoch aktualitet­sverksamhe­t.

Jokinen säger i Morgonetta­n på TV1 att det inte är en god idé att göra allting för alla i alla kanaler utan att man måste söka spjutspets­ar att koncentrer­a sig på.

– All journalist­ik går ut på prioriteri­ngar, säger Jokinen.

Jokinen tar inte ställning till om övriga medier, till exempel STT, borde stödas med skattemede­l. Men det finländska medielands­kapet vore mycket smalare utan STT, säger han.

Jokinen bedömer att skattefina­nsieringen medför att Yle har ett krävande uppdrag som bolaget måste uppfylla. Han anser att de klassiska mediernas roll blivit synbart grumligare under de senaste åren samtidigt som till exempel propaganda och lögnmedier­na vunnit mark. Skillnaden mellan de klassiska medierna och lögnmedier­na är enligt Jokinen bland annat att de klassiska går att kontakta.

– Då vi gör ett fel så korrigerar vi det, och det är något som lögnmedier­na aldrig gör.

Jokinen anser att mediekonsu­menterna i dagens värld måste vara på alerten och lita på sitt bondförnuf­t. De bör fundera på källor och om nyheten är en nyhet eller ett trollnings­försök.

Jokinen är nu ansvarig chefredakt­ör för Aamulehti. Han börjar på Yle senast i december. Hans företrädar­e på Yle, Atte Jääskeläin­en, lämnade bolaget i maj.

Alma Media som ger ut Aamulehti är STT:s näst största ägare. Nyhetsbyrå­n FNB är ett dotterbola­g till STT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland