Hufvudstadsbladet

Hjälp och stöd

-

●●Krisjouren för unga

erbjuder gratis, konfidenti­ell samtalshjä­lp för personer mellan 12 och 29 år. Jouren verkar inom Helsingfor­smission på Albertsgat­an 33, Helsingfor­s. Jourtiden är tisdag–torsdag klockan 9–12 och telefonnum­ret är 045 341 0574. Du kan mejla krisjouren@helsinkimi­ssio.fi eller hitta mer informatio­n på www.helsingfor­smission.fi.

●●Nollinjen

har telefonnum­mer 080 050 005 och är gratis. Här får du stöd och råd om du blivit utsatt för eller hotad med fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld i en nära relation. Du kan vara anonym och ditt samtal syns inte på telefonräk­ningen. Mer info finns på www.nollalinja. fi/sv. Samtal på svenska, finska och engelska. Du kan också ringa Nollinjen om du bevittnar eller misstänker att din granne eller en vän utsätts för våld.

●●Kvinnolinj­en

på telefon 0 080 002 400 erbjuder gratis och konfidenti­ella samtal för de flickor och kvinnor som upplevt våld, hot eller rädsla. Den svenska tjänsten är öppen onsdagar klockan 16–20. Webbplats: www.naistenlin­ja.fi/sv.

●●Sluta panta

är en nationell chatt för unga som söker råd och informatio­n om relationer, hälsa, framtid och andra viktiga frågor. Chatten är öppen måndag, tisdag och fredag klockan 19–22. Adress: svenska.yle.fi. Kontakt också via slutapanta@gmail.com.

●●Röda Korsets skyddshus

för unga hittar du på www.rodakorset.fi. Här kan den som är 12–19 år tala om sin situation och vid behov övernatta. Skyddshus för unga finns i Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Åbo och Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland