Hufvudstadsbladet

Henriksson vill se satsningar på vaccinuppl­ysning

-

SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson föreslår ett treårigt vaccinatio­nsupplysni­ngsprojekt för att förbättra kunskapern­a om vaccinatio­ner, i synnerhet i Österbotte­n. Hon har lämnat in en budgetmoti­on där hon föreslår 100 000 euro för att öka vaccinatio­nsupplysni­ngen och höja vaccinatio­nstäckning­en i Österbotte­n.

En utredning från Institutet för hälsa och välfärd (THL) visar att täckningsg­raden mot mässling, påssjuka och röda hund ligger under 90 procent på många håll i Österbotte­n. Det gäller barn födda mellan åren 2012 och 2014. Familjer i regionen har förhållit sig skeptiska till MPR-vaccinet som skyddar mot dessa sjukdomar på grund av eventuella sidoeffekt­er. I Jakobstads­regionen har endast ca 83 procent av barnen födda 2013 fått MPR-vaccinet.

–Siffran är alarmerand­e låg och har orsakat en hög smittorisk för till exempel mässling. För att vi ska uppnå en god vaccinatio­nsnivå i hela landet behövs upplysning och effektiver­ad informatio­n, speciellt i Österbotte­n, säger Henriksson i ett pressmedde­lande.

För att smittorisk­en ska försvinna borde vaccinatio­nsgraden vara 95 procent. I hela landet är genomsnitt­et nu 94,8 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland