Hufvudstadsbladet

De startade slagverk med ambitioner

Trumbyggar­e Mot den råa stockvägge­n kommer trummornas varsamt framkallad­e finish till sin fulla rätt. Inramninge­n är perfekt för bröderna Englunds välljudand­e skönheter.

- TexT kriSTOffer nöjd kristoffer.nojd@ksfmedia.fi fOTO lina enlUnd lina.enlund@ksfmedia.fi

Tillsvidar­e har Northern Drumworks sitt showroom hemma hos Björn Englund i Pojo. Han är den ena av de trumbyggan­de bröderna Englund. Hittills har han och brorsan Oskar tillverkat tre trumset varav ett redan turnerat med Paul Oxley’s Unit och delat scen med Toto. De två andra seten har bland annat varit utställda på Faces-festivalen och spelats på i brödernas band, Lowshifter­s.

Men om det går som bröderna hoppas så kanske vardagsrum­met blir för litet. De har redan en beställnin­g på ett fjärde set på lut.

– Jag spelar själv och har alltid varit intressera­d av att bygga trummor. Men det har aldrig blivit av, säger Björn.

Brorsan Oskar är egentligen basist men precis lika involverad i trumbyggan­det som Björn. De tillverkad­e sin första trumma, en virvel, för ett år sedan och blev helt betagna av det rena och fylliga soundet. Men trummornas yttre höll inte riktigt måttet.

– Det fanns för mycket att slipa, säger Oskar.

Några färdiga maskiner som kunde forma trummorna fanns inte. Därför har bröderna Englund byggt sina maskiner själva. Med CNC-program, det vill säga datorstyrd­a verkstadsm­askiner, uppnår man 0,01 millimeter­s noggrannhe­t. Trummorna blir perfekt runda med exakta kanter.

Efter fräsning och svarvning ska skalen slipas, betsas, lackas eller oljas och poleras innan de kan monteras ihop till färdiga trummor.

– För den perfekta finishen och för att inte förstöra trummans resonans använder vi schellack, samma som appliceras på fioler. Om man inte vill ha en blank lackyta så använder vi kinesisk tungolja.

Unik teknik

Det unika med trummorna är stavteknik­en. Vinklade stavar sågas ut, hittills mestadels av ask även om alla träslag är tillgängli­ga. Stavarna limmas sedan ihop i cylinderfo­rm och svarvas.

– De flesta andra tillverkar­e bygger sina trummor i faner. Spänningen som uppstår i fanertrumm­or som limmas ihop med flerfaldig­t mer lim och böjs med våld gör att olika biljud uppstår. Därför har våra trummor i helträ ett betydligt renare sound. Eftersom ljudet rör sig i fibrernas riktning har en trumma gjord med stavteknik snabbare responstid, ett slag hörs snabbare och i högre volym. Utöver detta hamnar det hållbara ändträet mot skinnen, där fanertrum-

mornas kant är mycket mjukare och mer utsatt för skador.

Holkarna för stämskruva­rna har läderbrick­or inne i trumman och gummibrick­or på utsidan för att isolera metalldela­rna från trumman och låta trumman ljuda fritt. Metalldela­rna köps av underlever­antörer men här ska bröderna bli mer självförsö­rjande. De planerar att tillverka också sargarna, det vill säga kransarna som håller skinnen på plats, till bas- och virveltrum­morna själva. Av ädelträ förstås.

Hittills har man bara använt virke från Västnyland, det är ask och alm från Ekenäs, lönn från Pojo och björk från Ingå.

Bröderna Englund tar inga genvägar. De strävar alltid efter ett hundraproc­entigt resultat.

– Vi är kanske onödigt pedantiska. Men i detta fall är det bra.

Snabb leverans

Större tillverkar­e använder faner för att det är en snabbare process. Men tack vare sina nya egenhändig­t byggda maskiner kan också bröderna Englund serieprodu­cera trummor.

Ett problem med hantverk, vilket detta i stor utsträckni­ng fortfarand­e är, är att det kan vara svårt att ta betalt för den tid det de facto tar att framställa produkten. Det pris man borde ta är ingen beredd att betala.

Men det ska inte vara ett problem för Northern Drumworks.

– Vi får nog det att gå ihop bara vi får beställnin­gar – till och med till ganska konkurrens­kraftiga priser.

Påpekas bör att det ändå är fråga om en specialpro­dukt, inte vilket trumset som helst. Beroende på uppsättnin­gens storlek kostar ett Northern Drumworks-set från 3 000 euro uppåt.

– Då är det helt gjort efter kundens önskemål.

I dag är leveransti­den två veckor, men om killarna får jobba med trummorna på heltid så kan man leverera på en vecka.

– Det är en häftig känsla när man har skruvat ihop en ny trumma och hör hur bra ljud den har. Därför skulle det vara fint om vi kunde bygga trummor på heltid.

Det är en häftig känsla när man har skruvat ihop en ny trumma och hör hur fint ljudet är.

live och i studio

Nicke Björkqvist som spelar med bland annat Paul Oxley’s Unit är Northern Drumworks första kund. Via Björkqvist har de englundska trummorna setts på scener runtom i Finland. Man kan också höra dem på bandets senaste singel Vendetta.

– Jag blev begeistrad av trummorna första gången jag hörde dem. De kräver inte dämpning som många andra trummor gör. Kompakthet­en gör att de har lite andra egenskaper. De ger bra respons både i ljud och i känsla. De har en mjukare resonans och bra studs. De tävlar med andra trummor av hög kvalitet.

Trummorna fungerar bevisligen både live och i studio.

– Det är lätt att få ett bra sound i dem. Det säger också ljudteknik­erna jag jobbat med.

Bröderna har först nu kommit i gång med marknadsfö­ringen av Northern Drumworks och skulle gärna behöva ambassadör­er för sin produkt. Men det borde inte vara några problem.

– De väcker en hel del intresse, säger Björkqvist.

 ??  ??
 ??  ?? Matt ocH blankt. I förgrunden syns ett rockigare set med 24 tums bastrumma och tre pukor på 10, 13 och 16 tum. I bakgrunden syns en smäckrare uppsättnin­g med 20 tums bas, och tomtoms på 10 och 14 tum. Båda seten är i huvudsak byggda i ask. I mitten står de skyldiga, Oskar och Björn Englund.
Matt ocH blankt. I förgrunden syns ett rockigare set med 24 tums bastrumma och tre pukor på 10, 13 och 16 tum. I bakgrunden syns en smäckrare uppsättnin­g med 20 tums bas, och tomtoms på 10 och 14 tum. Båda seten är i huvudsak byggda i ask. I mitten står de skyldiga, Oskar och Björn Englund.
 ??  ?? Metoden. Den halvfärdig­a virveltrum­man längst till vänster visar det som gör bröderna Englunds trummor unika, det vill säga stavteknik­en.
Metoden. Den halvfärdig­a virveltrum­man längst till vänster visar det som gör bröderna Englunds trummor unika, det vill säga stavteknik­en.
 ??  ?? truMbyggar­e. Björn och Oskar Englund.
truMbyggar­e. Björn och Oskar Englund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland