Hufvudstadsbladet

Katalanern­a splittrade även om splittring­en

Ja, nej, nja och kanske. Katalonien­s invånare är splittrade såväl om folkomröst­ningen som i frågan om självständ­ighet. Men ja-sidan syns och hörs absolut mest. Samtidigt har den spanska regeringen i en rad drag agerat för att omöjliggör­a dagens planerade

- HBL-FNB–TT-JOHANNES CLERIS

Det går inte att lyfta blicken utan att se katalanska separatist­flaggor eller ja-kampanjens banderolle­r med ordet ”ja”. De hänger från balkonger och fönster på varenda gata i centrala Girona.

Den som vill se en spansk flagga får leta. Några officiella nej-banderolle­r finns inte. Nästan alla TT talar med säger att de ska rösta, och rösta ja.

– För tio–tolv år sedan tyckte jag inte att separatism­en var en väg framåt, men efter att ha sett hur politiken utvecklats har jag kommit fram att det bästa för Katalonien är att bli självständ­igt från Spanien, säger 34-årige Ivan Vendrell.

Han arbetar i en bar vars affärsidé är att vara för katalansk självständ­ighet och som lämpligt nog ligger på Plaça de la Independèn­cia – Självständ­ighetstorg­et. Men alla som arbetar där är inte separatist­er påpekar han. Alla åsikter är ok, säger Ivan Vendrell.

–Jag kommer att acceptera ett nej, vad jag inte accepterar är att vi inte får rösta i frågan. Varför måste jag fråga dem jag vill lämna om de vill att jag ska lämna dem?

Trots att båda sidorna är ungefär lika stora i opinionsun­dersökning­arna är nej-sidans närvaro i det offentliga rummet obefintlig i jämförelse med ja-sidan. Spanska flaggor på husfasader­na är mer eller mindre vanliga beroende på stad och stadsdel, och det är i princip allt.

”Delar familjer”

Två tredjedela­r av Katalonien­s invånare vill genomföra en folkomröst­ning. Men många av dem som är emot katalansk självständ­ighet resonerar som regeringsp­artiet Partido Popular – folkomröst­ningen är olaglig och därför inget att kampanja inför.

– Det är inte rätt sätt att göra det. Man borde genomföra en laglig omröstning till att börja med, säger Magda Gutiérrez, 55, som arbetar i en tidningski­osk i centrala Girona.

Till skillnad från de flesta TT talar med tänker hon inte rösta.

– Jag är inte emot självständ­ighet. Jag är emot självständ­ighet till varje pris. Jag vill ha det som är bra för Katalonien, vad det än är.

Som för att motarbeta fördomar om nej-sidan tillägger hon sedan:

– Jag är katalanska och röstar inte på PP.

Magda Gutiérrez är bekymrad över hur självständ­ighetsfråg­an delar det katalanska samhället.

– Det delar familjer också. Det sliter isär familjer och vänskaper, säger hon.

Ivan Vendrell håller inte med. Han ogillar den politiska retoriken som handlar om att ena ”folket”.

–Vad är det för dumheter? Det finns en massa annat man kan ha gemensamt än politiska åsikter.

Hälften av vallokaler­na avspärrade

Den spanska regeringen har samtidigt vidtagit steg för att omöjliggör­a dagens planerade folkomröst­ning. Hälften av vallokaler­na har spärrats av och regionens kommunikat­ionscenter har ockuperats av polis.

Under förmiddage­n i går tog polisen över den regionala myndighete­n för telekommun­ikationer och IT (CTTI). Enric Millo, Madridrege­ringens främste representa­nt i Katalonien, säger till nyhetsbyrå­n AP att polisen har satt teknik för onli- neröstning och kommunikat­ion mellan vallokaler­na ur spel.

I fredags gav Katalonien­s högsta domstol polisen order att förhindra att elektronis­k röstning sker. Dessutom beordrades Google att ta bort en app som informerad­e om folkomröst­ningen, som har förklarats olaglig av den nationella regeringen i Spanien.

Övernattad­e i skolor

Spansk polis har spärrat av mer än hälften av de 2 315 skolor som är tänkta att fundera som vallokaler i morgon. Av dessa har 163 ockuperats av familjer, meddelar regeringen i Madrid, enligt Reuters i går.

Trots förbudet tillbringa­de människorn natten mellan fredag och lördag i tänkta vallokaler i Katalonien, för att försäkra sig om att folkomröst­ningen blir av i dag.

En regeringsk­älla uppger för Reuters att polisen kommer att börja avlägsna personer från vallokaler­na under dagen. De friviliga valfunktio­närer som bemannar vallokaler­na riskerar böter på upp till 300 000 euro (2,9 miljoner kronor), enligt källan.

En domstol har gett polisen rätt att stoppa förberedel­ser av lokaler för folkomröst­ningen. Polisen har i flera dagar beslagtagi­t valsedlar och annat som kan användas till omröstning­en.

Regeringen i Madrid har skickat tusentals poliser från andra regioner till Katalonien för att se till att omröstning­en stoppas, om den katalanska polisen skulle vägra att ingripa.

Det delar familjer också. Det sliter isär familjer och vänskaper.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOSEP LAGO ?? ÖVERNATTAT. Människor har övernattat i vid tilltänkta vallokaler för att försäkra sig om att folkomröst­ningen ska bli av. Samtidigt har polisen från Madrid spärrat av en stor del av vallokaler­na.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOSEP LAGO ÖVERNATTAT. Människor har övernattat i vid tilltänkta vallokaler för att försäkra sig om att folkomröst­ningen ska bli av. Samtidigt har polisen från Madrid spärrat av en stor del av vallokaler­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland