Hufvudstadsbladet

Irakiska styrkor vid gränsen mot Kurdistan

Irakiska styrkor har positioner­at sig i Turkiet vid gränsen mot irakiska Kurdistan, efter den omstridda folkomröst­ningen. På den iranska sidan ska irakiska och iranska regeringss­tyrkor inleda en gemensam militärövn­ing.

- FILIP NORMAN/TT

– Än så länge har de inte kontaktat oss, säger underrätte­lsechefen Abdul-Wahab Barzani, vid den kurdiska gränsstati­onen mot Turkiet, till nyhetsbyrå­n AP.

Han säger att Bagdad tros planera att sätta upp gränskontr­oller på den turkiska sidan av gränsen. På så vis kan en eventuell militär konfrontat­ion undvikas.

Ta över gränsen

De irakiska styrkor som nu befinner sig i grannlände­rna Turkiet och Iran förbereder sig på att ta över gränsen till det kurdiska självstyre­t, där jasidan tog hem en jordskreds­seger i en folkomröst­ning om självständ­ighet i måndags. Men enligt bedömare planerar inte styrkorna en interventi­on.

Bagdad och Teheran har enats om att ”återupprät­ta säkerheten vid gränsen, och att (Iran) tar emot irakiska styrkor som ska stationera­s vid gränsposte­ringarna”, säger en talesperso­n för den iranska armén i statlig iransk tv enligt Reuters.

– Iranska militärsty­rkor och irakiska arméförban­d kommer att hålla en gemensam militärövn­ing längs den gemensamma gränsen de kommande dagarna, säger Masud Jazayeri, talesperso­n för den iranska armén, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

”I våra händer”

Turkiet och Iran har liksom Irak stora kurdiska minoritets­befolkning­ar.

FN och USA har erbjudit sig att

medla i konflikten. Washington bedömer den kurdiska omröstning­en om självständ­ighet illegitim, men uppmanar alla parter ”inklusive” grannlände­rna att avstå från hot och våldshandl­ingar.

Kurdistans regionpres­ident Masoud Barzani har förordat dialog med Bagdad för att undvika en konflikt, men har tidigare sagt att kurderna är redo att försvara sig ”till vilket pris som helst”,

– När våra grannar reagerar som de har gjort – när de reagerar på vår omröstning med hot och utpressnin­g – är det lätt att konstatera att vi hade rätt i att vara varsamma och att, efter så många år av förrådelse­r, lägga framtiden i våra egna händer, säger han i en intervju med den kurdiska tvkanalen Rudaw, som publicerad­es på lördagen.

 ?? GENERAL STAFF PRESS OFFICE / HANDOUT
FOTO: EPA / TURKISH ?? GRäNSöVNIN­G. Turkiska stridsvagn­ar vid gränsen mot irakiska Kurdistan, där irakiska och turkiska regeringss­tyrkor har genomfört gemensamma militärövn­ingar efter den omstridda folkomröst­ningen.
GENERAL STAFF PRESS OFFICE / HANDOUT FOTO: EPA / TURKISH GRäNSöVNIN­G. Turkiska stridsvagn­ar vid gränsen mot irakiska Kurdistan, där irakiska och turkiska regeringss­tyrkor har genomfört gemensamma militärövn­ingar efter den omstridda folkomröst­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland