Hufvudstadsbladet

Magdalena Ribbing är död

Den svenska journalist­en och folkvettse­xperten Magdalena Ribbing är död. Hon blev 77 år.

- HBL/MARIA GESTRIN-HAGNER-FNB

Beskedet om Ribbings död meddelades av Magdalena Ribbings mångåriga arbetsgiva­re Dagens Nyheter.

– Med stor sorg har vi på DN mottagit beskedet om Magdalena Ribbings bortgång. Hon var en kär vän och kollega. Hon var med oss alldeles nyss. Det är chockartat att hon inte längre lever, säger DN:s chefredakt­ör Peter Wolodarski.

Ribbing avled på sjukhus på fredagen efter en fallolycka.

Ribbing inledde sin karriär på DN 1970 som politisk reporter. År 1985 gav hon och designern Sighsten Herrgård ut ”Etikettbok­en: allt man behöver veta för att kunna strunta i”. Senare blev Ribbing känd som Sveriges mesta etikettexp­ert. Hon gick i pension 2000, men fortsatte även efter det med sin etikettspa­lt i DN.

– Jag vet inte hur många gånger jag hört personer i sociala sammanhang spontant och med värme säga – ”Undrar vad Magdalena Ribbing tycker om detta, får man göra så här?”, säger Peter Wolodarski i DN.

Hufvudstad­sbladets journalist Annika Hällsten intervjuad­e Ribbing vid två tillfällen, den ena gången var inför kronprinse­ssan Victorias bröllop.

– På frågan vilket det värsta etikettbro­ttet man kan göra är, svarade Ribbing fyndigt: Att kritisera någon annan för att bryta mot etiketten, minns Hällsten.

Hällsten säger att Ribbing också berättade hur skor brukade vålla många frågor. Folk ville veta hur de skulle bära sig åt och gick på bjudning. Ska man hålla på sig ytterkängo­rna, eller ta dem av sig och gå i strupläste­n? Det givna svaret var att man som gäst tar med sig ett par inomhussko­r och byter till dem.

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? ETIKETT. Magdalena Ribbings främsta mission var att få oss att förstå att vi måste ta hänsyn till vår omvärld.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N ETIKETT. Magdalena Ribbings främsta mission var att få oss att förstå att vi måste ta hänsyn till vår omvärld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland