Hufvudstadsbladet

Trump i ordkrig mot orkandrabb­ade

Vädjan från orkandrabb­ade Puerto Rico till USA kan uttryckas enkelt: Rädda oss från att dö. Men president Donald Trump vill inte veta av någon kritik mot USA:s hjälpinsat­ser.

- FNB–TT

– Dåligt ledarskap, twittrar han om ropen från Puerto Rico.

Puerto Rico är en självstyra­nde del av USA. Efter orkanen Maria, den värsta i Puerto Rico på 90 år och minst 16 dödsoffer, lider öborna brist på nästan allt och räddningsa­rbetet går sakta.

USA:s tillförord­nade minister för inrikes säkerhet, Elaine Duke, har talat om rapportern­a från Puerto Rico som goda nyheter när det gäller vår förmåga att nå människor. Det har fått borgmästar­en i staden San Juan att gå i taket.

–Det här är inga goda nyheter, det här är nyheter om att människor dör, säger Carmen Yulín Cruz till CNN.

– När du dricker vatten från en bäck, handlar det inte om goda nyheter. När du inte har mat till ditt spädbarn, handlar det inte om goda nyheter, säger Carmen Yulín Cruz.

Elaine Duke besökte Puerto Rico på fredagen. Då kommentera­de hon det hon tidigare sagt med att situatione­n inte är tillfredss­tällande, men att det görs stora framsteg, rapportera­r BBC.

Även Trump har försvarat USA:s hjälpinsat­ser efter katastrofe­n och sagt att en massiv federal mobiliseri­ng pågår. Men nu har han dessutom läxat upp Carmen Yulín Cruz och andra lokala ledare som enligt honom uppvisar dåligt ledarskap.

– De vill att andra ska göra allt åt dem, när hela samhället borde anstränga sig, twittrar presidente­n.

Ön har varit becksvart om nätterna efter orkanens framfart. Bara 4,5 procent av befolkning­en har fått tillgång till el, enligt myndighete­rna. Många saknar rinnande vatten och bränslebri­sten är akut.

Presidente­n har lättat på restriktio­ner för sjöfarten för att det ska bli enklare att skeppa över bränsle och vatten till Puerto Rico. Med flera omständigh­eter, bland annat raserad infrastruk­tur, gör det svårt att nå ut med hjälpsändn­ingar.

På tisdag ska president Trump själv resa till Puerto Rico. Han lär få ett hett mottagande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland