Hufvudstadsbladet

Räikkönen 45 tusendelar från Hamilton

Formel 1 Kimi Räikkönen tvingade Lewis Hamilton till en hård kamp i tidskvalet i Malaysias GP. Men det var Mercedesfö­raren Hamilton som drog det längsta strået och han tog sin 70:e pole position.

-

Kimi Räikkönens Ferrari var så snabb i kvalet att finländare­n var besviken över att han inte var snabbast.

– Tidskvalet var helt okej men det är alltid lite förargande om man är så nära topptiden, säger Räikkönen.

– Mitt varv var riktigt lyckat men det finns inga perfekta varv. Jag kommer alltid att tänka på ställen där jag skulle ha kunnat köra lite bättre. Därför gör en så där liten differens till toppen alltid lite mer ont.

Tätduon körde i egen takt, de övriga kom en halv sekund efter. Red Bulls Max Verstappen och Daniel Ricciardo tog plats tre och fyra. Mercedes Valtteri Bottas, som testade ett nytt aeropaket, kom femma, 0,682 sekunder från täten.

Bilraden klar i fjärde kurvan

Räikkönen var snabbast i starten i det förra GP-loppet i Singapore men stallkompi­sen Sebastian Vettel ordnade en seriekrock som ledde till att Ferrari-bilarna och Verstappen samt Fernando Alonso måste avbryta.

– Förhoppnin­gsvis klarar vi starten utan krockar. Måste försöka komma lite längre än hundra meter i tävlingen, säger Räikkönen.

– En bra start skulle hjälpa otroligt mycket. De första kurvorna är verkligen tajta. Det kan hända mycket i dem men om vi klarar dem med hedern i behåll kan vi vara starka. Vi har nu en jättebra racerbil, som känts bra hela tiden.

På Sepangbana­n finns två tajta kurvor genast efter starten. I den tredje kurvan kör man redan för fullt och då borde man få upp en bra fart till den första långa raksträcka­n. Bilraden borde ha funnit sin form lagom till inbromsnin­gen inför den fjärde kurvan.

Elfel spolierade

Räikkönens helg började fartfyllt men för stallkompi­sen Vettel slog problemen till redan innan tidskva-

Förhoppnin­gsvis klarar vi starten utan krockar. Måste försöka komma lite längre än hundra meter i tävlingen. Kimi Räikkönen

let. Hans Ferrari drabbades av elfel som teamet inte lyckades åtgärda före kvalet. Vettel fick inget resultat och startar från ruta 20.

Vettel, tvåa i VM-serien, har en svår uppgift att försöka knappa in på Hamilton, som har 28 poäng mer än han.

– Det är synd att Sebastian fick problem. Han försöker stiga där bakifrån men min tävling påverkar det inte, svarar Räikkönen på frågan om han tänker hjälpa sin stallkompi­s.

– Teamets taktik är densamma som förut. Vi försöker få så många poäng som möjligt med två bilar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ROSLAN RAHMAN ?? TVåA. Kimi Räikkönen var mycket nära pole position på Sepangbana­n.
FOTO: LEHTIKUVA/ ROSLAN RAHMAN TVåA. Kimi Räikkönen var mycket nära pole position på Sepangbana­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland