Hufvudstadsbladet

40 år sedan Korpilampi

-

●●Januariför­lovningen kallas överenskom­melsen där arbetsgiva­rna erkände fackföreni­ngarna som en del av ett demokratis­kt samhälle 1940.

●●Hösten 1944 ingicks de första arbetsavta­len mellan arbetsgiva­re och fack.

●●Korpilampi­andan är namnet på den process som började 1977, för 40 år sedan, och som fortsatt till denna höst. I början av september 1977 samlade dåvarande statsminis­ter Kalevi sorsa (sDP) hela den ekonomiska och politiska eliten för att göra upp ett samhällsfö­rdrag för att garantera samhällsfr­eden i Finland. Här föddes ordet konsensus, det vill säga att man förhandlar tills alla kommit överens. Jämför med demokrati där minoritete­n får foga sig i majoritete­ns beslut.

●●Korpilampi­mötet har förliknats vid vinterkrig­sandan. Nu startade de inkomstpol­itiska helhetslös­ningarna och trepartsav­talen som med undantag för några år på 2000-talet reglerade arbetsmark­naden i Finland.

●●speciellt bland socialdemo­kraterna hörs i dag längtan tillbaka till de trygga helhetslös­ningarna. Ingen av dem som var med i Korpilampi är längre aktiv i arbetslive­t.

●●Konkurrens­kraftsavta­l. statsminis­ter Juha sipilä (C) har talat för fortsatta helhetslös­ningar som ju EK nu sagt nej till. I tio månader förhandlad­e de delvis motvilliga arbetsmark­nadsparter­na 2015 fram ett konkurrens­kraftsavta­l (på finska Kiky från Kilpailuky­ky, konkurrens­förmåga). Avtalet var tänkt att stärka exportindu­strins förutsättn­ingar, bryta skuldsättn­ingstrende­n och skapa 35 000 nya jobb. En mycket omdiskuter­ad del av avtalet är en förlängnin­g av arbetstide­n.

●●I gengäld lovade regeringen skattesänk­ningar i budgeten för 2018. Nu har dock statsminis­tern varit tvungen att medge att inkomstkly­ftorna har ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland