Hufvudstadsbladet

Ensamföret­agaren: Jobb finns men trygghet saknas

– Min pension kommer att vara usel så vi får hoppas att hälsan håller och jag kan jobba länge. Om jag får önska något vore det samma trygghet om man är arbetslös som löntagare har. Leif Rosas är enda anställda på firman Redrib Experience.

- CAMILLA BERGGREN nyheter@hbl.fi

Ekipaget fångar intressera­de blickar då Leif Rosas’ Tornado fräser in till HSK:s brygga i Drumsö. Men rib-båten som har en maxhastigh­et på 49 knop och är utrustad för offshore-utflykter är ett av Rosas arbetsreds­kap.

Rosas hör till den växande skaran ensamföret­agare i Finland. Och som många andra har han betalat lägsta möjliga pensionsav­gift till sig själv under alla år som företagare. Han litar inte på att pensioner i framtiden kommer att betalas ut i samma skala som i dag.

– Jag har varit skeptisk, du får aldrig tillbaka det du betalat in under åren. Pensionssy­stemet har fastnat i 1970-talet. Om man själv kunde påverka hur pengarna förvaltas kunde jag acceptera att betala in mera pension än det som är lagstadgat.

Rosas säger att som företagare får du ta fullt ansvar själv. Det fiffigaste är att spara till sin pension på annat sätt, genom aktier eller till exempel genom att köpa bostäder och hyra ut.

Rosas fläker av sig räddningsd­räkten, ett måste ute till havs i varje väder. Han är på väg att fota den internatio­nella Nord Stream Racetävlin­gen på väg till S:t Petersburg.

Det andra arbetsverk­tyget är ka- meran. Tillsamman­s utgör båten och kameran en kombinatio­n som gör Leif Rosas oslagbar då det händer något dramatiskt till sjöss. Som till exempel då 172 meter långa ryska ubåten Dmitrij Donskoj passerade Helsingfor­s i Finska viken nyligen. Det blev en oförglömli­g arbetsdag.

– Det var bleke och där satt jag i båten mitt i Finska viken och hörde på radio Vega medan jag åt min matsäck och höll utkik, berättar Rosas.

Sen tornade den väldiga u-båten upp sig och Rosas började fota. Då han var på cirka 200 meters avstånd började de ryska ledsagarfa­rtygen skjuta varningsra­keter och ropa ut varningar på ryska i megafon.

– Då insåg jag att det var bäst att öka avståndet en aning. Men de bilder jag tog då spreds till många länder och jag kunde fakturera det dubbla mot ett vanligt fotouppdra­g.

Att jobba som företagare betyder att du inte har arbetstide­r och att du jobbar när det finns arbete.

Konsulten kom, Rosas gick

I en tid då mediehusen säger upp fotografer och gärna vill att läsarna ska ägna sig åt medborgarj­ournalisti­k och fota själva är egen firma ingen ovanlighet. Antagligen hade Rosas ett sjätte sinne då han sade upp sig från Pressfoto 1990.

– En konsult kom in och jag gick ut. Några år senare hade Pressfoto gått i konkurs.

En egenföreta­gare kan inte sitta och vänta på uppdrag. Detta var året då Berlinmure­n föll och nyhetsmann­en Rosas blev orolig. Han ringde upp alla upptänklig­a mediebolag och fick kontrakt som korrespond­ent i Berlin för Suomen Kuvalehti. Hela familjen flyttade till Berlin och stannade där ända till 1998.

Jobbmix är bäst

– För den som inte är löntagare kan det vara bäst att börja som enskild företagare. Då jag kom tillbaka till Finland och utökade verksamhet­en grundade jag mitt företag. 2006 köpte jag den första fotobåten.

Nu är Rosas arbete en mix av båtcharter, fotograf- och även reporterjo­bb för olika medier. Det blir rätt mycket jobb för en person.

– Jag borde utlokalise­ra marknadsfö­ringen. Det gäller att hela tiden aktivt sälja sina tjänster och jag gör det via resebyråer, sajter som Trip Advisor och My Helsinki. Dessutom gäller det att använda onlineanno­nsering som Google och Facebook.

Som allmänt känt har den traditione­lla mediebrans­chen problem. För Rosas och alla andra som är frilansell­er ensamföret­agare vore livet betydligt lättare om reglerna på arbetsmark­naden kunde luckras upp. Om alla kunde flexa mellan rollerna som företagare, anställd eller arbetslös.

Själv har han under hela sin tid som företagare använt den offentliga sjukvården och utgått från att han inte har någon social trygghet. Men så skall det förstås inte vara, tur nog har inga värre krämpor gjort sig påminda.

– Jag har inte ens hunnit tänka på vad som skulle hända om jag inte kunde jobba, det vore en ekonomisk katastrof.

Systemet måste ändras

Men Leif Rosas påpekar att inte heller de som lyfter månadslön kan vara lugna i dag.

– Det är bäst att acceptera att ingen anställnin­gstrygghet existerar längre. Därför måste systemet ändras. Den som är arbetslös och inte gör något är allra dyrast för samhället.

Men Rosas hör inte till dem som vurmar för en basinkomst, en summa för alla som beskattas bort då inkomstern­a stiger.

– Jag tror mera på periodiskt arbetslösh­etsunderst­öd för småföretag­are. Vi måste helt enkelt få samma trygghet som löntagarna. Om resultatet varit verkligt svagt om omsättning­en rasat under tre eller fyra månader av produktion­stekniska skäl bör en företagare ha rätt att anhålla om stöd. Skulle du ta emot en anställnin­g med tryggad månadslön, sjukpennin­g och arbetslösh­etsstöd om du blev erbjuden?

– Nej, knappast. Att vara löntagare innebär en massa stress och onödigt strunt. Men jag saknar den sociala biten, att ha en arbetsplat­s att gå till och få gå på firmajulfe­st.

Och om fackföreni­ngarnas roll i framtiden ställer Rosas frågan:

– Nu kämpar facket för sitt liv men kommer facket alls att behövas i framtiden?

Den som är arbetslös och inte gör något är allra dyrast för samhället.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ARBETSREDS­KAP. Rib-båten är Leif Rosas främsta arbetsreds­kap. Det andra redskapet är kameran. Men Rosas säger att turismen kommer att bli en betydligt större bransch än medier i framtiden.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ARBETSREDS­KAP. Rib-båten är Leif Rosas främsta arbetsreds­kap. Det andra redskapet är kameran. Men Rosas säger att turismen kommer att bli en betydligt större bransch än medier i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland