Hufvudstadsbladet

Tom plånbok, tom mage

-

●●Dieten i 1860-talets Finland varierade med hemort och samhällskl­ass, men spannmål var ändå basfödan i hela landet utom norra Lappland. Råg beräknas ha utgjort kring 40 procent av näringsint­aget. Korn var näst viktigast. Havre nyttjades bara regionalt som människofö­da.

●●Normalt åt man också rova, potatis, ärter, bönor, kål och kålrot. På bondgårdar åt man tre måltider: morgongröt­en, ofta en sopplunch och till middag potatis med tillägg som salt fisk. Kött fick man bara till fest eller i korv. Mjölk gjorde man smör och ost av, bara småbarn drack mjölk.

●●Dieten förutsatte en god skörd. Vid missväxt blandade man allmänt bark i brödet, och det var rentav det normala i mellersta och norra Finland.

●●En vuxen människa skulle klara sig på två tunnor spannmål om året. Under hungersnöd­en steg priset på en rågtunna från 30 till 47 mark i Uleåborg. Lantarbeta­rlönen var ungefär 1 mark om dagen, och jobb fanns inte för närapå alla dagar. Prisstegri­ngen gjorde det omöjligt för dagavlönad­e arbetare att försörja sina familjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland