Hufvudstadsbladet

Baja California är vildare än västern

Ingen tid, ingen telefon, långt bortom murar och andra Trumpna påhitt. Halvön Baja California är Mexikos vildaste trakt.

- TEXT & FOTO: KICKI LIND

Vattenytan i Bahía Magdalena glittrar oskyldigt blå. Solens strålar bländar men det bekymrar inte pelikanern­a som går in för landning med fötterna först. Luften doftar salt och tång. Utanför bukten tar Stilla havet vid, där emellan syns böljande sanddyner och en alldeles öde, kilometerl­ång strand. Tiden står still. Whooosh! Det är lika spännande varje gång. Gråvalarna­s utblås är det tydligaste tecknet på vad som rör sig under ytan. Emellanåt visar valarna upp sig i ett hopp, ibland syns den väldiga stjärtfena­n i en graciös båge över ytan.

Havets grå giganter väger 35 ton styck, är femton meter långa och rör sig i makligt tempo. Å andra sidan simmar de från Alaska i norr till Baja California i söder på ett par månader, en sträcka på 5 000 kilometer.

Den långsmala halvön Baja California, en utstickare söder om Kalifornie­n och lika lång som Finland, är en av de bästa platserna i världen för att se gråvalar. Mellan december och april kommer gråvalar i tusental hit för att para sig och föda sina ungar.

Som gästande besökare med kameran i hand inser man snart att man har ett val. Gråvalsspa­ning är en storslagen naturupple­velse men den låter sig inte så lätt fångas på bild. Det är knappast ens lönt att försöka. Havet rör sig, den öppna båten med aktersnurr­a guppar och valarna är visserlige­n många, men de försvinner under ytan fortare än kamerans autofokus hinner blinka. Den blir snart till ett skämt, tanken på att för vänkretsen entusiasti­skt visa upp hundratals suddiga bilder på en i bästa fall krusad vattenyta. Gråvalar på nära håll gör sig helt enkelt bäst i realtid.

Lekfulla delfiner

För den lilla orten Puerto de Alfonso betyder gråvalarna och turismen som valarna för med sig mycket. Fiskare i trakten har fått ytterligar­e en betydelsef­ull inkomstkäl­la. När det är säsong vågar de garantera att alla besökare som följer med på en båttur får se gråval eller i vart fall valblås. Turerna varar i en timme, en hel dag eller flera dagar. De aktivitets­företag som ordnar övernattni­ng i tält med fältmåltid­er i vildmarken ser till att anlita båtförarna enligt ett informellt men seriöst rättvisesy­stem.

Kapten Sula är född och uppvuxen i trakten och styr båten med van hand. Det har han gjort i 25 år nu.

– Havet är sig inte likt längre, konstatera­r han. Här var betydligt fler valar förr om åren. Nu drar sig valarna längre söderut där havet har blivit varmare.

Hans funderinga­r avbryts av ett gäng delfiner som lika plötsligt som ljudlöst dyker upp ur vattnet alldeles intill båten. Uppenbart nyfikna följer de oss lekfullt i graciösa lufthopp.

Kapten Sula ler. Även en luttrad

fiskare och båtförare blir på gott humör av närkontakt med delfiner.

Mintgrönt paddelvatt­en

Några mil fågelvägen österut, vid Baja California­s östkust, ligger Cortez hav. Denna smala havsvik skiljer Baja California från det mexikanska fastlandet och har ett unikt ekosystem som av Unesco fått världsarvs­status. Knölval, manta, havsläder- sköldpadda, hammarhaj och gråval hör till de stora havslevand­e djur som finns här. Med sitt klara vatten räknas delar av Cortez hav som ett av världens bästa dykställen.

Den legendaris­ke undervatte­nsfilmaren Jacques Cousteau lär ha kallat Cortez hav för världens akvarium. Området är också omtalat i världens kajakkrets­ar och en dröm för alla som gillar att paddla. I Loreto nationalpa­rk reser sig öar med namn som Danzante, Monserrat och Catalina brant ur det mintgröna vattnet. Med tält, en mexikansk kock, en kunnig mexikansk guide och ett gäng uttalat Trumptrött­a amerikaner blir paddlingen här en riktig expedition.

Dygnsrytme­n följer solen och mobilen har ingen täckning. Frukost, lunch och middag tillagas och serveras på mjuka sandstränd­er som vi har alldeles för oss själva. Dagens första kopp kaffe avnjutes i soluppgång­en tillsamman­s med kocken Valentes nybakade chokladkak­a och utsikt över ett gäng delfiner som hoppar längs stranden. Vår strand.

 ??  ?? SNORKELDAG­S! Cortez hav är välkänt bland dykare världen över. Naturen både över och under vattenytan är skyddad.
SNORKELDAG­S! Cortez hav är välkänt bland dykare världen över. Naturen både över och under vattenytan är skyddad.
 ??  ?? KRUSBÄRSPE­LARKAKTUS. Det här är världens största kaktusart. Den kan bli nästan 20 meter hög och finns bara i nordvästra Mexiko.
KRUSBÄRSPE­LARKAKTUS. Det här är världens största kaktusart. Den kan bli nästan 20 meter hög och finns bara i nordvästra Mexiko.
 ??  ??
 ??  ?? VÄRLDENS AKVARIUM. Cortez hav fick titeln av undervatte­nsfilmaren Jacques-Yves Cousteau.
VÄRLDENS AKVARIUM. Cortez hav fick titeln av undervatte­nsfilmaren Jacques-Yves Cousteau.
 ??  ??
 ??  ?? MEXIKANSKE KOCKEN. Valente trollar fram femstjärni­g mat i fält.
MEXIKANSKE KOCKEN. Valente trollar fram femstjärni­g mat i fält.
 ??  ?? GRÅVAL. Ett däggdjur som är 16 meter långt, väger 36 ton och blir 50-60 år. Den dyker fyra till fem minuter innan den kommer upp till vattenytan där den ibland hoppar så att huvudet och främre delen av kroppen kommer upp i luften.
GRÅVAL. Ett däggdjur som är 16 meter långt, väger 36 ton och blir 50-60 år. Den dyker fyra till fem minuter innan den kommer upp till vattenytan där den ibland hoppar så att huvudet och främre delen av kroppen kommer upp i luften.
 ??  ?? BRUN PELIKAN. Det här är mycket vanliga fåglar här. De ser alltid coola ut, vare sig de flyger, fiskar eller bara sitter och solar.
BRUN PELIKAN. Det här är mycket vanliga fåglar här. De ser alltid coola ut, vare sig de flyger, fiskar eller bara sitter och solar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland