Hufvudstadsbladet

Neapel sjuder och myllrar

Det är smutsen och lukterna. Dammet och avgaserna. Invånarnas gästvänlig­het och värme. Och en pizza på stadens anrika pizzerior. Neapel myllrar av liv och är på väg att bli en skinande semesterpä­rla.

- DAVID PETERSON/ HILDA ARNEBACK/TT

Där den tvåhövdade vulkanen Vesuvius möter marken i regionen Kampanien ligger Neapel, Italiens tredje största stad. Här har Camorran, en av landets äldsta kriminella organisati­oner som bland annat låg bakom sopkriget 2008, haft sitt fäste under lång tid.

De senaste 20 åren har organisati­onen börjat driva mer eller mindre lagliga företag och stadens stämpel som farlig och oregerlig har börjat städas undan. Det charmiga kaoset finns kvar, soporna sorteras och staden satsar på turism. Tunnelbana­n har polerats och perrongern­as konstinsta­llationer prisats. Vackrast är stationen Toledo som leder upp till Neapels huvudgata Via de Toledo. Där öppnas taket upp som en undervatte­nsgrotta i skimrande mosaik ovanför rulltrappo­rna. Ovan mark varvas anrika gelatobuti­ker och kaféer med provisoris­ka bordsbutik­er med solglasögo­n och fejkade lyxväskor.

Katakomber

En bit utanför stadskärna­n ligger antikens gamla katakomber San Gennaro och San Gaudioso, som öppnades för drygt ett decennium sedan. Den 25-åriga guiden Flora Cuomo berättar att Neapel har förändrats snabbt de senaste åren för att möta tillströmn­ingen av turister. När de tusenåriga katakomber­na under staden öppnades för allmänhete­n 2006 besöktes de av 5 000 personer. I fjol hittade över 80 000 personer ned till de gamla begravning­splatserna. För Flora har turisterna betytt fast jobb hos kooperativ­et La Paranzas och för det fattiga området Rione Sanità ett rejält lyft.

– Tidigare hittade turisterna aldrig hit. Men vi ville visa upp vår historia, som är minst lika intressant som exempelvis Venedigs eller Florens, säger hon.

Döden närvarande

Samtidigt som de unga vill väcka liv i staden finns döden ständigt närvarande i Neapel. Förutom katakomber­na och kyrkogårde­n Fontanelle, där skeletten ligger ovan jord, myllrar det av kyrkor. Och i de trånga gränderna i de spanska kvarteren har invånarna inrättat sina egna helgedomar.

– Hit går man för att be för både döda och levande, berättar Peppe M. Dima, en av stadens många universite­tsstudente­r som vi stöter på utanför studentern­as favoritbar Cammarota Spritz.

Peppe tar oss vidare till torget Piazza del Gesù Nuovo. Där tornar ett högrest monument av jungfru Maria upp sig.

– Från en särskild vinkel och i ett särskilt ljus ändrar statyn skepnad och tar liemannens form, berättar Peppe.

Levande torg

Torgen är centrala knutpunkte­r i Neapel. På de öppna platserna ligger stadens historiska centrum utspridda med majestätis­ka kyrkor. Om dagarna är torgen fyllda med glassätand­e par, fotbollssp­elande barn och högljudda marknadsfö­rsäljare, men på kvällarna förvandlas de till neapelborn­as vardagsrum.

Det går inte att undkomma pizzan i maträttens födelsesta­d. Vilken pizzeria som är stans bästa finns det många åsikter om. Da Michale, Sorbillo och Starita är storfavori­ter bland invånarna och på kvällarna ringlar köerna långa utanför dem. Det är tack vare pizzan och tillgången till färsk fisk som Neapel är full av restaurang­er som prisats med Michelinst­järnor.

Det är dags att vandra den bergiga vägen vidare till byn Sant’Angelo. Vid en busshållpl­ats i utkanten av byn står en äldre herre i ett stånd och pressar öns mest törstsläck­ande och läskande lemonad. Byn känneteckn­as mest av sin smala strandprom­enad som binder samman ön med den klippa som stiger ur havet likt ett enormt sköldpadds­skal. Men det är också hit huvudkarak­tären i författare­n Elena Ferrantes Neapel-serie kommer för att tillbringa sommarmåna­derna.

 ?? FOTO: HILDA ARNEBACK ?? PITTORESKT. Tvätten hänger på tork mellan gränderna i Neapel.
FOTO: HILDA ARNEBACK PITTORESKT. Tvätten hänger på tork mellan gränderna i Neapel.
 ?? ARNEBACK
FOTO: HILDA ?? UTFLYKT. Sant’Angelo på ön Ischia är en pittoresk fiskeby, som karaktäris­eras av en enorm klippforma­tion i havet som binds samman med ön genom en smal strandrems­a.
ARNEBACK FOTO: HILDA UTFLYKT. Sant’Angelo på ön Ischia är en pittoresk fiskeby, som karaktäris­eras av en enorm klippforma­tion i havet som binds samman med ön genom en smal strandrems­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland