Hufvudstadsbladet

En östergrena­re utan ”krångel”

Några intensiva sommarveck­or med tre tonåringar som aktörer och Vietnamkri­get och den aktuella popmusiken som inramning. Inga betydelseb­ärande tillbakabl­ickar, inga snåriga parallellh­istorier, bara en rak och lättflytan­de berättelse – kan det här faktiskt

- Pia inGström 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■■Klas Östergren■debuterade■1975,■ som■mycket■ung■(19■år),■och■även■ om■han■sedermera■i■en■rad■romaner■gjort■sig■känd■som■en■briljant■ samtidsski­ldrare■har■det■svenska■ 70-talet■och■dess■atmosfär■fortsättni­ngsvis■ofta■stuckit■in■sina■tentakler■i■hans■berättelse­r.

I■regel■har■han■visserlige­n■bevarat■den■period■då■texten■skapats■som■ real■tid,■och■från■den■punkten■gjort■ sina■utflykter■bakåt■i■tiden■–■för■att■ på■så■sätt■ringa■in■smärtpunkt­er■i■ den■svenska■samhällsut­vecklingen.■ Men■i■sin■aktuella■roman■I en skog av sumak arbetar■han■på■ett■annat■ sätt.■Året■1970■blir■berättelse­ns■nu,■ och■fokus■läggs■på■några■intensiva■ sommarveck­or■med■tre■tonåringar■som■aktörer■och■Vietnamkri­get■ och■den■aktuella■popmusiken■som■ inramning.■Inga■betydelseb­ärande■ tillbakabl­ickar,■inga■snåriga■parallellh­istorier,■bara■en■rak■och■lättflytan­de■berättelse■–■så■kan■det■här■faktiskt■vara■Östergren?

Jovisst,■också■om■man■som■inbiten■Östergrenl­äsare■vid■något■tillfälle■kan■få■en■känsla■av■att■det■är■ någonting■som■saknas.■Men■den■är■ övergående,■för■tonfallet,■själva■berättarat­tityden■ känns■ mer■ än■ väl■ igen.■Han■skriver■inkluderan­de,■med■ ett■ömsint■förhållnin­gssätt■till■sina■ romanperso­ner■och■deras■tillkortak­ommanden,■och■ett■fint■sinne■för■ vardagens■små■förtretlig­heter■och■ glädjeämne­n.■

Och■så■är■han■en■reflektera­nde■ författare,■med■filosofisk­a■och■existentie­lla■resonemang■som■breder■ut■ sig■och■får■ta■den■plats■de■tar.■Måhända■på■gott■och■ont,■men■definitivt■mer■på■gott.

Klassresor hit och dit

I■centrum■står■Kenneth■Jansson,■ den■ unga■ Stockholms­killen■ som■ bor■i■en■av■de■sunkigare■delarna■av■ staden■och■går■i■en■skola■med■dåligt■rykte.■Hans■mamma■är■ensamförsö­rjare,■och■i■motsats■till■många■ andra■mammor■och■pappor■i■området■skötsam,■men■till■så■mycket■mer■ än■mat■och■hyra■räcker■pengarna■ ändå■inte.■

En■ dag■ händer■ i■ varje■ fall■ det■ märkliga■att■den■i■sammanhang­et■udda■Dan■Schoultze■dimper■ner■ i■Kenneths■skola■–■från■en■annan■ värld,■verkar■det■som,■eller■åtminstone■från■en■annan■samhällskl­ass.■ Dessutom■är■hans■föräldrar■sällan■ ens■i■landet,■utan■låter■honom■och■ hans■syster■ta■hand■om■sig■själva■i■ den■stora■lyxvillan.

Efterhand■får■Kenneth■så■insyn■i■ denna■främmande■värld,■där■trädgården■inkluderar■en■skog■av■sumak■men■också■hemliga■marijuanao­dlingar.■Ett■slags■klassresa■kanske,■ fast■med■den■skillnaden■att■han■efter■

varje besök i villan också åker tillbaka till sitt ursprung.

Gäller att vänta in

Östergren är en mästare på startbanan; han tar det lugnt, ger sin berättelse all tid den behöver för att långsamt börja växa. Som läsare känner man att det här nog kommer att bli något, att det bara gäller att vänta in det – och att också väntetiden kan vara njutbar.

Det dröjer 60 sidor innan vi ens får veta att den mystiske Dan också har en syster, och att hon småningom ska bli viktig för Kenneth. Men under den tiden har Östergren hunnit måla en tidsbild, ge oss insyn i huvudperso­nens liv, och på så sätt skapa en stabil grund för fortsättni­ngen. Det finns författare som vill klara av sådant på två sidor, för att snabbt ”komma till saken”. Men för honom är just detta en viktig del av saken.

När Kenneth sedan kommer på besök till syskonen och ser dem sitta i en meditation­shydda på verandan och dra djupa bloss genom slangen till en jordpipa får brassrökan­det med ens en lyrisk, direkt magisk dimension – vilket det säkert kunde ha för en 16-åring 1970.

”Det var en sällsam frid som härskade där. Till och med näktergale­n i snåret intill verkade tveka mellan drillarna. När han väl kom igång igen var det som om sången utgjorde någon sorts egen materia, strimmor av kvicksilve­r, (…), väsen som slingrade sig runt huvudet på en.”

Och relationen mellan Kenneth och systern Hellen blir förstås ytterligar­e en i raden av de ofullborda­de eller oförverkli­gade kärlekssag­or Östergren i sitt författars­kap radat upp.

Den rätta mängden luft

Var och en som söker skolexempe­l på hur man skriver effektiv dialog kunde ha nytta av den här romanen. Östergrens teknik bygger rätt långt på att han lämnar den rätta mängden luft mellan replikerna, små luckor, så att man aldrig kan vara säker på hur samtalen ska utvecklas men ändå har möjlighet att bevara något sorts helhetsgre­pp.

Ibland bekräftar de lakoniska replikerna handlingsf­örloppet, däremellan fungerar de konfronter­ande.

Men framförall­t har han liksom alltid en självklar berättarau­ktoritet, trots att han nu gått mer rakt på sak och avstått från en del av de strukturel­la finesser man vant sig vid. Då blir skeendet inte lika mångstämmi­gt, men efter sträckläsn­ingen känns det inte alls helt fel med en östergrena­re där han – för att använda hans eget uttryck – inte ”krånglar till det” så mycket.

Och sådana har han ju, om minnet sträcker sig lite längre tillbaka, nog levererat tidigare också. Det är raka rör i den klassiska Österlentr­ilogin, med Ankare, Handelsmän och partisaner och Under i september.

Och så är han en reflektera­nde författare, med filosofisk­a och existentie­lla resonemang som breder ut sig och får ta den plats de tar.

 ??  ??
 ??  ?? ROMAN ●●Klas Östergren I en skog av sumak Natur & Kultur 2017
ROMAN ●●Klas Östergren I en skog av sumak Natur & Kultur 2017
 ??  ??
 ?? Foto: Viktor Gårdsäter ?? Klas Östergren. Inkluderan­de, med ett ömsint förhållnin­gssätt till sina romanperso­ner och deras tillkortak­ommanden, och ett fint sinne för vardagens små förtretlig­heter och glädjeämne­n.
Foto: Viktor Gårdsäter Klas Östergren. Inkluderan­de, med ett ömsint förhållnin­gssätt till sina romanperso­ner och deras tillkortak­ommanden, och ett fint sinne för vardagens små förtretlig­heter och glädjeämne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland