Hufvudstadsbladet

Monica Forss

Född 1953 Död 2017

- SIXTEN WESTERBY

”Mina stora intressen i livet är politik och politik”. Så beskrev Monica Forss själv sin passion i livet. Och politiken fyllde stora delar av hennes verksamma liv – hon satt hela sju perioder som fullmäktig­eledamot i Nagu och dessutom tolv av de åren som ordförande. Monica Forss var samtidigt den första kvinnliga kommunfull­mäktigeord­föranden i Åboland.

Intresset för samhällsfr­ågor väck-

tes hos Monica Forss redan i barndomshe­mmet på Skräddars gård i Hangslax i Nagu. Där hörde politik och samhällsen­gagemang till de frågor som diskuterad­es vid familjens köksbord. Även hennes morfar Axel Blomqvist hade varit Nagu kommuns mångåriga kommunfull­mäktigeord­förande.

Men Monica Forss start i livet var inte så lätt. Hon drabbades som barn av astma som på den tiden var svår att bemästra. Det gjorde att hon var tvungen att tillbringa långa perioder av sin barndom på sjukhus. Eftersom hon inte fick möta andra barn kunde hon inte heller gå i normal skola. I stället fick hon avlägga folkskolan genom att en gång i veckan få privat kvällsunde­rvisning på Käldinge skola. Någon möjlighet att gå

mellanskol­an och gymnasiet i Pargas hade hon inte heller.

Hennes utbildning­sväg gick via Åbolands folkhögsko­la och Borgå folkakadem­i till Social- och kommunalhö­gskolan i Helsingfor­s. Där avlade hon socionomex­amen inom kommunalrä­tt 1978.

Hennes arbetskarr­iär förde henne tillbaka till hemkommune­n där hon arbetade drygt fem år för båttillver­karen Flipper Boats innan hon 1984 blev ekonom och chef för Åbo västra skärgårds åldringshe­m som var gemensamt för de dåvarande väståbolän­dska kommunerna. Då kommunalfö­rbundet upplöstes tog hon 1992 anställnin­g som ekonom vid Nagu församling. 2009 blev hon ekonomisek­reterare vid Pargas kyrkliga samfälligh­et efter att kommunerna

och församling­arna fusionerad­es.

Monica Forss politiska hemvist var SFP. Inom partiet hade hon förtroende­uppdrag såväl inom lokalavdel­ningen, kretsen som centralsty­relsen. Under flera årtionden var det få kommunala beslut som berörde Nagu som Monica Forss inte var engagerad i, det må sedan ha gällt på nämnd- eller styrelseni­vå, inom fullmäktig­e eller interkommu­nalt. Också under sin sjukdomsti­d, nedbruten av Parkinsons sjukdom, var hon engagerad av samhällsde­batten. Hon var speciellt besviken då den nya Nagufärjan Elektra beställdes. Enligt henne fördröjde den nya färjan igen möjlighete­n till en fast vägförbind­else mellan Nagu och Pargas.

Trots att Monica Forss satsade på ett stundvis slitande jobb inom politiken gav den henne också många fina minnen. Som en kuriositet nämnde hon stunden då hon som officiell värd i Nagu tog emot republiken­s dåvarande president Martti Ahtisaari. På självständ­ighetsdage­n samma år blev hon inbjuden till slottet. Hon erhöll Finlands Vita Ros 2006 för att ha medverkat till en positiv utveckling av skärgården.

Monica konstatera­de själv att hennes tid inte räckte till för mycket annat än det politiska och förvärvsar­betet. Trots det var Moko alltid mån om att hålla kontakt med sina vänner och försökte alltid röja tid för umgänge. Detsamma gällde hennes engagemang för familjen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland