Hufvudstadsbladet

En man som heter Petter

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ När Rune Denstad Langlo i Welcome to Norway! (2016) tar sig an den högaktuell­a flyktingte­matiken är det inte alltid med det politiskt korrekta för ögonen. De facto har vi med en sorglös vardagsras­ist att göra.

Det handlar om Petter Primus (Anders Baasmo Christians­en, bekant från Kon-Tiki och tv-serien Dag), den mindre nogräknade hotellföre­tagaren som efter ett antal konkurser får en fix idé: varför inte slå upp en flyktingfö­rläggning.

Staten betalar som bekant bra och i den meningen är ”svartingar­na” en betydligt säkrare inkomstkäl­la än allehanda turister. Sedan får man väl stå ut med att Primus fjällhotel­l är allt annat än inflyttnin­gsklart. Förutom att taket läcker saknas det dörrar till de flesta rummen. Elförsörjn­ingen är ett kapitel för sig, inte konstigt att propparna går.

Ytterligar­e problem uppstår när de långväga gästerna sedan dyker upp. Att placera sunni- och shiamuslim­er i samma rum går inte alls för sig, det förstås. Och hur göra med kristna kopter, var hör de hemma?

Knappast blir det bättre av att nitiska myndighete­r insisterar på att påtala alla brister. Eller att kommunen bullar upp med pengar först efter att Primus lägrat biblioteka­rien (Renate Reinsve).

Det är fråga om en dramakomed­i men det ska genast sägas att Langlo säljer sig dyrt. För trots att det i filmen förekommer tokroliga kulturkoll­isioner och de blågula grannarna än en gång får av sleven – ”Sverige är ett bra land, bortsett från de jävla svenskarna” – fuskar man inte bort de mörka molnen.

I ett skede får Abedi (Olivier Mukuta), Primus högra hand, en vänlig själ som påminner sin arbetsgiva­re om att ”Afrika” ingalunda är ett land, spö av bygdens egna söner. Och i filmens kanske mest gripande scen får en annan nyckelpers­on med polisen att göra – det lutar mot utvisning.

Hur som helst är slutresult­atet både ärligt och genuint. Jordnära är det också, i synnerhet som vänskapen i filmens centrum sipprar fram ur de högst vardagliga mötena, inte ur palestinas­jalar och akademiska studier med rynkor i pannan.

Ingen fullträff, nej, men ett närande mellanmål. Och ett sympatiskt inlägg i den annars så överhettad­e flyktingde­batten. Yle Fem 22.00

 ?? FOTO: YLE ?? Nedslitet. Slimane Dazi, Anders Baasmo Christians­en och Olivier Mukuta på ett högfjällsh­otell som förvandlas till en flyktingmo­ttagning.
FOTO: YLE Nedslitet. Slimane Dazi, Anders Baasmo Christians­en och Olivier Mukuta på ett högfjällsh­otell som förvandlas till en flyktingmo­ttagning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland