Hufvudstadsbladet

Strömming!

För fiskarna är det viktigt med själva sammankoms­ten, den sociala stämningen där alla hjälper varandra. Utan talkoanda skulle det inte bli mycket, säger fiskaren Magnus Nyholm från Tirmo. I år är bara trettio fiskare med – det blir färre yrkesfiska­re varj

- TEXT SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi FOTO KARL VILHJáLMSS­ON

– Det var en del sött, en del salt, en del surt. Men vissa av bidragen smakade inte så mycket av strömming, säger matbloggar­en Jella Bertell och rynkar på ögonbrynen.

Strömmings­smaken är trots allt det centrala, säger Bertell, tar av följande sort, luktar, smakar och antecknar. Den årliga tävlingspa­nelen, som alltid utser de godaste bidragen i både kategorin traditione­ll kryddfisk och kategorin överraskni­ngsbidrag, lägger ner pennorna.

Men innan vinnarna koras är det dags för barnpanele­n.

Yngst ut är Mirco Saarto, 4, som bestämmer sig väldigt snabbt, och minen säger allt. – Jag äter inte. Sofia Lundberg, 12, provar för första gången inlagd strömming, och har med ett synnerlige­n modigt drag satt sig i panelen på strömmings­marknaden. Hon är besviken för att det påminner så mycket om sill. Hon är inte någon stor sillvän, men noterar skillnader i kryddninge­n på tävlingsbi­dragen.

– Den första var bäst av de här, den var på sätt och vis fräschare, säger Lundberg om den fisk som senare visar sig vara Pirjo och Reima Salonens dillströmm­ing och vinna andra pris.

Lundberg föredrar själv fisk i andra former, lax eller abborre som blivit halstrad, till exempel.

Annikki och Inkeri Ruuskanen, 10 respektive 8 år, gillar inlagd strömming men bedömer den vinnande citronströ­mmingen som aningen bitter för barnens smak. För citronströ­mmingen, som vann första pris i överraskni­ngskategor­in, står Liisa Vainio från Tövsala.

Den traditione­lla kryddfiske­n är en bestående succé från år till år, men de tävlingsbi­dragen bedöms enbart av den vuxna panelen.

Vinnaren är Magnus Nyholm från Tirmo med sin kryddade vassbuk.

– Vi har varit här i över trettio år, och jag har bara ändrat en aning på receptet, säger Nyholm som skyndar sig tillbaka till båten för att göra affärer.

– En vinst betyder mycket för kommersen.

Den största succéprodu­kten hos Nyholms är piratström­mingen som innehåller en stänk rom. Inte så mycket att man blir på kanelen, men så mycket att man känner smaken, avslöjar Nyholm.

Kreativite­t behövs varje år. Hos fiskaren Tanja Åkerfelt, som i år

vann andra pris för sin kryddfisk, är fjolårsvin­naren chili-dragonströ­mming ett dragplåste­r också i år, och en ny smak är granskott.

Efterfråga­n på mindre socker

Jörgen Kellgren från Pellinge har tagit fram en strömming med Toscanasma­k av soltorkad tomat.

– Jag ville få fram något med mindre socker. Varje år är det någon som frågar om det inte finns något sockerfrit­t, säger Kellgren om receptet som innehåller lite honung men inte socker.

Arbetsdryg­t har det ändå varit – strömminge­n är inlagd som rullar i burken, ett hantverk som fortfarand­e syns på många diskar.

Mellan båtarna går fiskarna och rycker in om det behövs hjälp, vilket det kan behövas då det uppstår arbete med båtarna eller produktern­a.

– Det här med strömmings­marknad skulle aldrig fungera utan talkoarbet­e. Så är det också i byarna innan man kommer. Man hjälper varandra och det är många som inte tar betalt. Så funkar det inte här i stan, men talkoanda är livsviktig­t för oss, säger Magnus Nyholm, som ställer in diplomet för Årets kryddfisk bland burkarna och det hemlagade svartbröde­t.

Orosmoment­et för strömmings­marknaden är förstås om ens talkoarbet­e hjälper. Varje år blir antalet fiskebåtar allt färre vid Salutorget­s kaj, och de profession­ella fiskarnas framtid är osäker då allt färre unga tar över. I år är det trettio fiskare som deltar.

Inga toaletter?

För en del gäster på strömmings­marknaden tog shoppingen slut då det blev dags för ett toalettbes­ök. Arrangören har medvetet lämnat bort de flyttbara dassen eftersom det är ett öppet evenemang och svårt att se över dem, men samtidigt uppdagade sig en mindre trevlig överraskni­ng från stadens sida.

De toaletter som alltid står på kajen vid Saluhallen var båda tejpade stänga och försedda med lappen ”ur bruk”, och de stadsbor som ryckte i dörren fick söka sig någon annanstans.

Enligt evenemangs­producente­n Laura Rautkallio-Salminen kom det som en överraskni­ng för arrangörer­na att stadens allmänna toalett plötsligt var tagen ur bruk, trots att toaletten finns inprickad på strömmings­marknadens servicekar­ta.

En annan allmän toalett finns en bit bort i Esplanadpa­rken, så det gäller att förbereda sig på att springa en längre bit.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON
 ??  ?? ÄRLIG PANEL. Mirco Saarto i barnpanele­n skjuter upp sitt strömmings­ätande så
ÄRLIG PANEL. Mirco Saarto i barnpanele­n skjuter upp sitt strömmings­ätande så
 ??  ?? PRISBLOMMO­R. I Nyholms båt firas förstapris­et med skratt och spex.
PRISBLOMMO­R. I Nyholms båt firas förstapris­et med skratt och spex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland