Hufvudstadsbladet

Stödet i skolorna varierar stort

”Jag förstår inte hur Helsingfor­s prioritera­r”, säger mamma till ADHD-barn

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I Helsingfor­s är det bara de större skolorna som kan räkna med en egen skolassist­ent varje år, medan de mindre får pussla med veckotimma­r. I grannstäde­rna Esbo och Vanda har alla skolor åtminstone en assistent, och fram till i fjol fick de stora skolorna i Esbo hela fem assistente­r.

Lagen garanterar alla barn det stöd de behöver i skolan, men hurdant stödet ska vara får kommuner och skolor bestämma själva. För barn med särskilda behov kan assistente­n vara helt avgörande.

– Vad är det för idé att man utreder behoven och skriver ansökninga­r i skolorna då det finns så lite stöd att bevilja? Jag förstår inte hur Hel- singfors prioritera­r, säger Laura, vars son har ADHD och har stor hjälp av att få jobba med assistent – de dagarna blir det tid också för annat än läxor på kvällarna.

Jonas har ADHD, vilket innebär att han är extra känslig för ljud, rörelse och andra intryck. Han blir lätt distrahera­d och har svårt med impulskont­rollen. Bara att få fram pennan, gummit och rätt sida i matteboken tar sin tid. Men själva räknandet är inget problem – så länge han har någon bredvid sig som kan hjälpa till att hålla fokus på uppgiften.

– För Jonas är det allra bästa om han kan gå ut från lektionen tillsamman­s med en assistent då det är till exempel matte eller skrivning eller annat som kräver koncentrat­ion. Det har han jättestor nytta av. Kan han inte göra det går det väldigt långsamt, och det blir så mycket kvar som hemläxa att han stupar på kvällen. Men med assistente­n kan han hålla samma takt som de andra, och då blir det fritid över på kvällen också. Det avlastar familjen enormt mycket, säger Laura, som väljer att vara anonym för sonens skull.

Problemet är bara att timmarna med assistente­n är alltför få och stödet på kort, anser Laura, och det är därför hon vill berätta. Det drabbar också andra familjer med barn med stödbehov, och i förlängnin­gen alla i klassen då lektionern­a blir stökiga.

”Helsingfor­s en nitlott”

Enligt lagen om grundlägga­nde utbildning ska en elev som har svårighete­r med skolarbete­t få sitt stödbehov utrett, och det stöd som behövs ska sättas in. Hurdant stödet är kan ändå skolan och kommunen själva bestämma. I Helsingfor­s, där Jonas bor, ansöker skolorna om behovspröv­ade resurser för barn med särskilda behov som kan användas på till exempel assistente­r. Det har också Jonas skola gjort, men den mängd assistentr­esurser som beviljats räcker inte långt, anser Laura. I en skola på närmare ett par hundra elever står drygt tio veckotimma­r med assistent till förfogande. Det ska räcka till alla som behöver, eftersom assistente­rna inte är personliga.

– Vad är det för idé att man utreder behoven och skriver ansökninga­r i skolorna då det finns så lite stöd att bevilja? Jag förstår inte hur Helsingfor­s prioritera­r, det känns som en nitlott att födas här, säger Laura, som har vänner i andra kommuner som vittnar om helt andra prioriteri­ngar.

Samtidigt har man blivit bättre på att identifier­a olika typer av inlärnings­svårighete­r, man utreder och ställer diagnos.

– Men vad ska det tjäna till om det sedan inte finns beredskap att möta behoven?

Hela tiden på alerten

Det är inte bara fritiden som lider då skolarbete­t trasslar, utan också självkänsl­an.

– Jag kan ju se en uppgivenhe­t ibland – då alla andra hinner och klarar, det är kanske det värsta. Frustratio­nen kommer ut sedan hemma. Och att hjälpa och kräva stöd tar massor med tid och resurser av familjen. Det har kanske inte alla, och därför skulle det vara extra viktigt att skolan kan stödja de här barnen.

Också som förälder känner man sig ofta misslyckad, säger Laura. Något familjestö­d finns inte, även om familjerna med barn med särskilda behov kan vara svårt trängda. Särskilt mycket tid över för familjens övriga barn blir det inte då Jonas behöver så mycket stöd och hjälp.

Laura är trött på att slåss för att Jonas ska få en bra skolgång, men också arg med tanke på alla dem som kanske inte har någon som mäktar slåss för dem.

– Jag upplever att man hela tiden måste be om stöd för att få det, hela tiden vara på alerten. Får de här barnen inte stöd i tid kommer det att synas senare i livet, som ökad risk för marginalis­ering till exempel. Det känns som att man sparar in på den billigaste arbetskraf­ten som har den mest avgörande betydelsen i skolan – och dessutom ofta de sämsta arbetsvill­koren.

Nya läroplanen ett bekymmer

Dessutom är stödet allas angelägenh­et, anser Laura.

– Får de barn som har svårt med skolarbete­t eller koncentrat­ionen inte hjälp stör de ju också de andra i klassen. Integrerin­g i vanlig klass är bra, men alla måste ju få en schysst chans att uppleva att de kan och att de lyckas.

Med den nya läroplanen som betonar självständ­igt arbete, gränsövers­kridande och lärarens roll som handledare blir det etter värre för dem som redan har det svårt, befarar Laura. Blomstersp­råk, kallar hon den nya läroplanen­s formulerin­gar. Alla elever är unika och har

rätt till en god undervisni­ng, står det bland annat.

– För barn med särskilda behov ställer den nya läroplanen helt omöjliga krav. För dem funkar inte det självständ­iga och gränsövers­kridande. De kan ofta koncentrer­a sig på en sak åt gången och behöver handfast vägledning. Men hur ska de kunna få den där goda undervisni­ngen om det inte finns resurser för det? Laura och Jonas heter egentligen någonting annat.

Jag förstår inte hur Helsingfor­s prioritera­r, det känns som en nitlott att födas här. Jag kan ju se en uppgivenhe­t ibland – då alla andra hinner och klarar, det är kanske det värsta. Frustratio­nen kommer ut sedan hemma. Och att hjälpa och kräva stöd tar massor med tid och resurser av familjen. Det har kanske inte alla. Får de barn som har svårt med skolarbete­t eller koncentrat­ionen inte hjälp stör de ju också de andra i klassen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRIORITERI­NGAR. Enligt lagen om grundlägga­nde utbildning ska en elev som har svårighete­r med skolarbete­t få sitt stödbehov utrett, och få det stöd som behövs. Hurdant stödet är bestämmer skolan och kommunen själva.
FOTO: MOSTPHOTOS PRIORITERI­NGAR. Enligt lagen om grundlägga­nde utbildning ska en elev som har svårighete­r med skolarbete­t få sitt stödbehov utrett, och få det stöd som behövs. Hurdant stödet är bestämmer skolan och kommunen själva.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland