Hufvudstadsbladet

Det är fem och en halv miljon finländare som behöver höra frasen om att vår rädsla inte ”objektivt sett är befogad”. Livet är inte farligt. Finland är i topp-tre bland trygga länder.

Jan-Erik Andelin i dagens ledare

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Din rädsla är inte objektivt sett befogad” – den standardfr­asen ur asylbesked från Migrations­verket har under de senaste åren spritts som kritik mot vår asyl- och invandring­spraxis. I praktiken behöver den stora majoritete­n av infödda finländare höra samma fras. Vår rädsla inför världens gång är nämligen inte heller objektivt sett befogad. Livet är inte så farligt. I flera olika mätningar är Finland i topp-tre av världens tryggaste länder.

Ute i världen råder brutala inbördeskr­ig och regionala svältkatas­trofer och rekordmång­a flyktingar är på drift. Men den humanitära beredskape­n har också vuxit. På jordklotet förlorar vi inte människoli­v som förr.

Terrorisme­n i Europa har en liten topp just nu, mätt i antal dödsoffer. Siffran är ändå fortfarand­e mindre än en tredjedel av vad den var på 1970-talet när terrorn dessutom var europeiskt hemvävd kring Nordirland, Baskien, Tyskland eller Italien.

I Finland har mord, dråp och grova våldsbrott blivit radikalt färre. Enstaka våldsdåd kan förekomma på öppen gata, men då är det talande hur vittnen beskriver att ”det var som på film”. I praktiken ser vi aldrig annars blodigt våld eller döda människor.

Trafikdöde­n har minskat radikalt. De tider då man kunde se en VW-bubbla vid vägkanten, frontalkro­ckad till storleken av ett kylskåp, är historia. Bilar och trafiksede­r har blivit säkrare.

Men ändå är vi rädda. De myndighete­r som arbetar med vår inre säkerhet säger att vi måste acceptera att det är så. Länge fick trycksvärt­emedierna skulden för en olycksbåda­nde världsbild. Nu fortsätter detsamma på sociala medier, där man nu i det närmaste kan prenumerer­a på alla hot och hashtags man vill oroa sig för.

Statsrådet ska enligt förhandsup­pgifter den här veckan behandla en ny strategi för den inre säkerheten i Finland. Den är något försenad bland annat för knivattack­en i Åbo som mitt under arbetet förde in nya element av primitiva gatudåd med islamistis­ka motiv.

Den moderna terrorisme­n har sedan slutet av 1800-talet byggt inte bara på att föra ett gerillakri­g mot en utvald fiende. Den bygger också på att genom en modern nyhetsförm­edling skapa rädsla, skaffa sig uppmärksam­het och så splittring.

I en enkel första förklaring ansågs den häktade unga, marockansk­a asylnomade­n i Åbo ha varit ute för att dräpa kvinnor. Senare har förundersö­kningen visat att det knappast var så. Och om 22-åringen ville agera för att systematis­kt skapa terror så är det en andrahands­fråga vem som blir dödad; det viktigare är vem som blir rädd.

I Åbo som i många andra terrordrab­bade storstäder lägger sig ett överraskan­de lugn över det som har hänt, som havets yta sluter sig även över stora skepp som sjunkit. Livet återgår till det normala och någon kan tycka att det är cyniskt, egoistiskt och likgiltigt. Å andra sidan är det sunt. Man kan vara ”shaken, but not stirred”, skakad över det som har hänt, men inte helt och hållet bortblanda­d.

säkerhet handlar också om samhällets grundkondi­tion. Det handlar inte bara om att agera rätt och på förhand inövat i attackens och adrenaline­ts stund. Det handlar också om att effektivt återhämta sig, att på nytt tanka in den trygghet man svettades ut och att se till att man inte har ådragit sig permanenta skador.

I Finland verkar vi trots allt ha ett lugn och en urskillnin­g, en grundton av bildning att inte låta hotbildern­a växa förrän vi vet att de är verkliga. Det gäller att också hålla sig till fakta om vilka proportion­er som gäller. Kring terrordåd med islamistis­k klang har man frågat européer hur stor del av befolkning­en de tror är muslimer. I Frankrike fick man i snitt svaret 31 procent. Den rätta siffran är sju procent.

Forskaren Daniel Sallamaa har intressant konstatera­t att diskussion­en om knivdådet i Åbo på sociala medier inte enbart kom att rikta sig mot knivmannen och de kretsar han kunde anses represente­ra, som muslimer eller invandrare. Det kom också en överraskan­de stark reaktion mot vårt lands egna valda ledare.

De kan ändå inte ensamma garantera välfärdsst­atens totala trygghet. Det är också viktigt med ett stabilt civilsamhä­lle, med nätverk och föreningar som hjälper oss att förnuftigt tillsamman­s med andra lära oss att arbeta i kriser och att ta itu med verklighet­en. Annars flyter vi lätt omkring som offer för rykten och frammaskin­erade osanningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland